Nej tack till Hjärt-Lungfonden

bild dam

Jag blir nästan illamående när jag ser reklamen från Hjärt-Lungfonden på TV. ”Testamentera dina tillgångar till Hjärt-Lungfonden”. Det är absurt. Istället för att låta sina barn ärva så ska du ge dina pengar till en fond som står läkemedelsindustrin nära och hjälpa dem att tjäna ännu mera pengar. Men, så kan det väl ändå inte vara?

Hjärt- Lungfonden delar ut medel till forskning för att bekämpa hjärt- och lungsjukdomar. Säger de. Forskare får ansöka om medel och ett forskningsråd beslutar om vilka som ska få medel. Rådet består t ex av olika forskare och professorer vid landets universitet. Dessa har ofta ett nära samarbete med läkemedelsindustrin som tex föreläsare och rådgivare och är ofta ivriga förespråkare för läkemedel som t es statiner. De står på deras lönelista och är därmed knappast oberoende och objektiva. Vilket de naturligtvis påstår att de har förmågan att vara ändå.

Lars Bern, som varit huvudman för Hjärt-Lungfonden, fick inte sitt uppdrag förlängt då han föreslog att det skulle anslås pengar till oberoende forskning om sambandet mellan kost och hälsa. Han märkte att det var minerad mark och avslagsmotiveringen var att man redan visste att mättat var det farligaste man kunde äta med tanke på hjärt- och kärlsjukdom. Något intresse för sådan forskning fanns inte.

”Lars Bern hade tidigare redan kritiserat fonden för en oförmåga att absorbera modern forskning och att den borde frigöra sig från omoderna uppfattningar styrda av industrins intressen.”

Min uppfattning är att fonden hellre anslår pengar till forskning om något som kan leda till ett patent inom läkemedels- och medicinteknikindustrin. Inte på forskning om hur vi bör äta för att hålla oss friska.

Hjärt- och kärlsjukdomar är vår vanligaste dödsorsak. Det är en modern sjukdom som inte fanns i större omfattning före industrialiseringen och ännu mer från 1900-talet och framåt.
I dagens Gefle Dagblad så annonserar Hjärt-Lungfonden igen (dyrt, men det finns det pengar till). ”Nästa stora genombrott inom hjärtforskningen är på väg. Forskarna tror att ett enkelt blodprov på vårdcentralen snart kan visa om du löper risk att få hjärtsjukdom eller inte. Om forskarna lyckas så betyder det att hjärtsjukdom mer eller mindre kan utrotas. Det kommer att bli en helt ny framtid för alla de tusentals människor som drabbas varje år.”

Annons

På bilden i annonsen kan du se vilka landvinningar som gjorts i forskningen om hjärt- och kärlsjukdom. Ett steg i annonsens bild är framtagning av statiner, kolesterolsänkande läkemedel. Att kolesterol, och mättat fett, är farligt och att det orsakar hjärt- och kärlsjukdomar bestämdes på 50-talet och bygger bl a på Ancel Keys tes och studier där inte alla forskningsresultat redovisades. Det ska poängteras att det inte fanns konsensus (samförstånd, enhällighet) om att mättat fett och kolesterol var farligt.
Nu har tiden hunnit ikapp och ett paradigmskifte är på väg. Det är min övertygelse, och många med mig, varav en mängd forskare och läkare med en förmåga att ta till sig modernare forskning med högre kvalitetskrav. Det är socker och snabba kolhydrater och inte fett som är farligt.

Här är ett urklipp från bipacksedeln till Lipitor. Lipitor är ett kolesterolsänkande läkemedel och läkemedelsföretaget Pfizer’s storsäljare. Läs vad som står och fundera över textens innebörd.  LIPITOR har inte visat kunna sänka risken för hjärtsjukdom eller hjärtinfarkt. Läs igen! Ändå är det precis det som det säljs för. Däremot så har statiner en mängd otäcka biverkningar som diabetes, muskelsvaghet, muskelsmärtor, minnesstörningar, impotens mm.

Lipitor

Nu vet man att kolesterol är livsviktigt för kroppen bla för cellmembran och för att bekämpa inflammatoriska tillstånd. Kolesterol är heller inte bara ett värde. Man kan sammanfatta det med att det är triglycerider som är farliga att ha för hög halt av i blodet. Höga triglyceridvärden får du av att äta mycket socker och kolhydrater som omvandlas till fett i levern, inte av fett som det hittills har hävdats. HÄR finns en snabbkurs om kolesterol.

För att knyta ihop säcken. Hjärt-Lungfonden firar 110 år och i dag är hjärtsjukdom den vanligaste dödsorsaken. Vi behöver inte gå till vårdcentralen för att veta vad som ökar risken för att få hjärt- och kärlsjukdom. Förr så existerade inte dessa sjukdomar i dagens omfattning. Våra gener har inte förändrats men det har vår livsstil gjort. Vi äter kost som bygger på socker och snabba kolhydrater som våra kroppar aldrig varit designade för att klara. Socker skapar inflammationer i kroppen, orsakar diabetes, blodfettsrubbingar, kärlförträngningar, högt blodtryck mm. Allt detta hänger ihop med uppkomst av hjärt- och kärlsjukdom. Att maten vi äter är extremt processad och fullproppad med tillsatser, smakämnen och färger bidrar även det. Addera stress och dålig sömn så har du receptet på en perfekt cocktail för att skapa ohälsa.

Hoppas du har förstått varför jag tycker att det är osmakligt att läsa om att vanliga människor ska skänka eller testamentera sina pengar till Hjärt-Lungfonden. Så länge de inte vill lägga dem på den mest självklara forskningen, att genom kosten förhindra att hjärt- och kärlsjukdom ska uppkomma och så länge de har starka kopplingar till läkemedelsindustrin så kommer jag inte att bidra till deras fond. Att bekosta forskning på läkemedel eller annat inkomstbringande som de tjänar miljarder på får de göra själva.

Om du vill ge ett bidrag till oberoende forskning om kost och hälsa, dvs forskning som inte är knuten till läkemedelsindustrin, så kan jag varmt rekommendera Kostfonden. Just nu så är en studie om kost och diabetes typ 1 aktuell. Diabetiker har en mångdubbelt större risk för hjärt- och kärlsjukdom, och många av de drabbade har diabetes, så denna studie kommer förhoppningsvis även att hjälpa oss att minska förekomst av hjärt- och kärlsjukdom.

Kostfonden – Forskning på kost och diabetes typ 1

Forskning om hur kosten påverkar våra sjukdomar. Kostfonden är nu aktuell med en efterlängtad studie om diabetes typ 1 och där man jämför lågkolhydratkost och traditionell diabeteskost.
Gör som jag, bli månadsgivare!

kostfonden

 

För att använda Hjärt-Lungfonden´s egen formulering så skriver jag så här:

Om forskarna lyckas så betyder det att hjärtsjukdom mer eller mindre kan utrotas. Det kommer att bli en helt ny framtid för alla de tusentals människor som slipper drabbas varje år.”

Att lyckas betyder bland annat att vi måste börja äta rätt. Vi kan inte bygga vår mattallrik där den största delen av energin kommer från snabba kolhydrater som blir till socker i blodet.
Med min blogg vill jag bidra till bättre kostvanor och förhoppningsvis inspirera någon till att äta så att hälsa bibehålls eller uppnås.

Intressanta länkar om kolesterol och mättat fett:

Kolesterolmyter

Fördelarna med högt kolesterol

http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

http://www.jonasbergqvist.se/kolesterol-ar-bra

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/03/05/statinbehandling-tros-oka-risk-for-diabetes-med-nastan-50-procent/

http://www.unt.se/asikt/debatt/statiner-gor-mer-skada-an-nytta-1653445.aspx

 

Hälsningar

Marie

2 thoughts on “Nej tack till Hjärt-Lungfonden

 • 8 februari, 2017 at 13:25
  Permalink

  Hej ! Det kanske är meningen att många tror att såna här forskning är det bästa platsen att ge sina pengar. Man visar i reklamen glada äldre människor, som tycker att pengarna går till bra ändamål. Fruktansvärt måste jag säga, för många säkert testamenterar alla sina tillgångar till dessa fonder. VARNINGENS TECKEN !!! Borde informeras mer till samhällen var pengarna egentligen försvinner. Många andra sjukdomar använder man också till att fiska efter mer pengar exp. Cancer, och vi är så lättlurade, att vi går på det år efter år. Ingen slut på detta tiggeri och skrämselpropaganda. Kram/Paula <3

  Reply
  • 21 februari, 2017 at 19:18
   Permalink

   Tack Paula för din kommentar!
   Vi vill alla väl och alla som ger pengar till denna typ av fonder gör så klart det för att de vill vara med och hjälpa till.
   Det finns bättre alternativ att stödja som t ex Kostfonden.

   Kram!

   Marie

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *