Anmäl misstänkta läkemedelsbiverkningar till Läkemedelsverket!

pill-1884775_1920

Visste du att det otroligt viktig att rapportera läkemedelsbiverkningar till Läkemedelsverket? Visste du också att du själv kan rapportera biverkningar? Underrapportering av läkemedelsbiverkningar är stor.

Din läkare och sjuksköterska har enligt Läkemedelsverkets föreskrift LVFS 2012:4, 19 § skyldighet att rapportera biverkningar till Läkemedelsverket. Men det är inte bara sjukvårdspersonal som kan rapportera läkemedelsbiverkningar. Du kan själv rapportera till Läkemedelsverket. Det behöver inte vara fastställda, bekräftade eller utredda. Det räcker att du eller din läkare misstänker att det kan vara en läkemedelsbiverkning. Du ska rapportera även om du tror att den skadliga eller oavsedda reaktionen beror på överdosering, felanvändning, missbruk eller medicineringsfel som bristande effekt. Det gäller även för naturläkemedel, vissa utvärtes läkemedel, veterinära läkemedel, kosmetiska och hygieniska produkter.

Läs alltid på i FASS om det läkemedel som du tar. Då är du mer uppmärksam på eventuella misstankar om biverkningar.

Peter Gøtzsche, professor och grundare av Nordiska Cochrane centret och författare till Dödliga mediciner och organiserad brottslighet, menar att läkemedel är den tredje vanligaste dödsorsaken hos människor i USA och Europa.
Det är inte bara Peter Gøtzsche som rapporterar om detta. HÄR skriver Läkartidningen 2016-03, Om att förgiftningar och andra biverkningar av läkemedel är den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärtsjukdomar och cancer i USA och Europa.

Oavsett hur många människor som dör eller skadas av läkemedel så är alla överens om att det är många. För att göra läkemedelsbiverkningar kända och minska skador och dödsfall så är det därför av största vikt att alla misstänkta läkemedelsbiverkningar rapporteras.
Det är inte ovanligt att läkemedel återkallas, får varningstexter eller säkerhetskommunikationer.

HÄR kan du läsa mer om läkemedelsbiverkningar. i FASS.

Folkhälsomyndigheten 2017, skriver HÄR om dödsfall i förgiftningar av narkotikaklassade läkemedel eller narkotika.

Du kan läkemedelsbiverkningar via en e-tjänst eller via post. HÄR hittar du länken.

Du får gärna dela inlägget för att hjälpa till att sprida kunskapen.

Hälsningar

Marie

2 thoughts on “Anmäl misstänkta läkemedelsbiverkningar till Läkemedelsverket!

  • 29 april, 2018 at 21:11
   Permalink

   Tack!
   Jag känner tyvärr inte till testosterontillskott.se.

   Hälsningar
   Marie

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *