Ann-Christines berättelse

Jag heter Ann-Christine Hedberg, är en 60-årig trebarnsmor och har fem barnbarn. Jag bor i Karlskrona och arbetar på en förskola. Vill med detta brev berätta om min resa med min typ-2-diabetes som jag drabbades av i början på 2001.

Blev vid denna tid otroligt trött och trodde från början att det var min livssituation med tre barn och ett stressigt men roligt arbete på förskolan som gjorde mig så trött. Tiden gick och allteftersom kände jag en väldig törst. Började känna oro efter att en lördag förmiddag varit och handlat bl.a. 3 stycken 1 liters läskedrycker som vi skulle dela på hela familjen under helgen. Några timmar efter att jag kommit hem hade jag tömt alla tre flaskorna. Då förstod jag att något var väldigt fel.

Jag tog då kontakt med en arbetskamrat som var typ-1-diabetiker och bad att få komma hem till henne för att ta ett blodsockerprov. Då hade jag 25 i blodsockervärde!

Förtvivlad tog jag dagen efter kontakt med vårdcentralen och fick konstaterat att jag drabbats av diabetes typ 2. De första åren fick jag en tablett som heter Daonil och senare började jag med Metformin. Efter ytterligare kanske tre-fyra år fick jag börja med Lantus insulin till natten och fick även blodfettsänkande Simvastatin och blodtryckssänkande tabletter.

Fullproppad med mediciner mådde jag inte alls bra och gick dessutom upp i vikt, ca 10 kg på ett år. I min förtvivlan började jag att söka på internet och råkade komma in på ”kostdoktorn.se”. Detta blev min räddning!

Sedan 2007 är helt fri från mediciner och har fina värden, ett Hba1C runt ca 40 och bra värden för övrigt. Min övervikt har jag tappat och mår idag otroligt mycket bättre. Jag hoppas att alla får insikt i hur man genom kosten kan slippa det kända naturalförloppet då man blir sjukare och sjukare och får ta allt mer mediciner och på sikt får problem med komplikationer som förr eller senare drabbar de flesta diabetiker.

Jag äter idag ganska strikt LCHF-kost, max 20 gram kolhydrater per dygn. Har ett ät-fönster mellan ca 12 och 18 varje dag och det fungerar utmärkt för mig. Äter mig alltid mätt och har inget sug alls efter sötsaker.

Så till alla ni som har viktproblem eller diabetes så kan jag av hela mitt hjärta verkligen rekommendera att börja med lågkolhydratkost. Man har ingenting att förlora, bara fantastiska hälsovinster! Jag var den 23 februari i år på årskontroll och alla mina värden var bra. Min läkare som varnade mig för mycket mättat fett i kosten är alltid lika förvånad. Efter alla dessa år som jag ätit LCHF så har jag bara sett fördelar.

Hälsningar,

Ann-Christine Hedberg