Är det min mat som är extrem?

Tjälknöl

En kollega sa till mig en dag att han tyckte att min kost var extrem. Det fick mig naturligtvis att fundera. Hade han rätt? Självklart tyckte han då att hans kost inte var extrem utan fullständigt normal och i hans ögon nyttig. Han åt ju lite av varje vilket borde vara bra. Lagom är bäst.

Han åt det som många andra äter. En kost baserad på mycket pasta, bröd, socker och färdigmat. Processad mat med mycket tillsatser. Lightprodukter. Snabbmat rätt ofta.  ”Normal” och vanlig mat.

Jag som åt kött och fisk, grönsaker och rotfrukter, smör och grädde var extrem. Självklart äter jag ibland sådant som inte är bra för mig. Vi är alla människor och mat är till för att njutas. Men hur hamnade vi här? En färgglad förpackning med processat innehåll ses som mer normal mat än att välja naturliga ingredienser. Riktig mat har blivit det avvikande.

Jag har aldrig riktigt förstått resonemanget att lite av varje är bra. Är det bra att äta lite av allt som är dåligt för oss? Människan är allätare men det betyder inte att vi ska äta lite av socker, färgämnen, smakförstärkare, processade livsmedel och tillsatser.

Jag tror att det finns många orsaker till att vi har hamnat där vi är, att konstgjord, processat mat har blivit det normala. Pengar, livsmedels- och jordbruksindustrin och politik är de största orsakerna. När Livsmedelsverket och dietister säger att den moderna maten är bra för oss och vi dessutom lever ett hektiskt vardagsliv, hur ska vi då motivera oss att lägga lite mer tid på att laga riktig mat?

Svaret är kunskap. Vi måste läsa på och lära oss mer om hur maten påverkar oss. Vi måste bli mer kritiska och inte naivt tror att våra myndigheter alltid rekommenderar det som är bäst för vår hälsa. Vi måste göra kopplingen mellan besvär och sjukdomar som vi har och det vi äter, inte bara gå till doktorn och få ett piller utskrivet när vi mår dåligt. Tyvärr så är sjukvården dålig på att ge människor råd om hur kosten kan hålla oss friska.

Fler och fler inser att kostråden vi fått de senaste 30-40 åren har varit fel. Vi har ju facit i handen. Med hjälp av mediciner lever vi längre men vi lever inte friska. Vi ser det som normalt ålderdom betyder diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, cancer och demens.

Tillbaka till mina kollegor på jobbet. Ofta bjuds det på smörgåstårta av vitt bröd och stora bullberg. En jul för ett år sedan fylldes fikabordet med 25 kg (!) bjudgodis. Händerna åkte i skytteltrafik mellan skålen och munnen på de flesta. Men något har faktiskt hänt. Jag märker att fler och fler numer undviker socker och drar ner på mängden kolhydrater. I stället för ett berg av pasta i matlådan så väljer en del grönsaker istället. Fler byter ut margarinet mot smör. Allt fler människor är intresserad av naturlig mat som får oss att må bra. Många känner till och äter varianter av lågkolhydratkost som LCHF och allt fler intresserar sig för Paleo. I ett av mina tidigare blogginlägg kan du läsa om skillnaderna mellan LCHF och Paleo.

Kanske är vi på väg mot att det normala är naturlig mat lagad från grunden och en Findus låda med djupfryst mat är det avvikande. Där mat står för njutning och glädje och som hjälper oss att hålla oss friska.

Jag vägrar se min mat som extrem!

/Marie

Extrem mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *