Asiatisk köttgryta med jordnötssmör

DSC_0531

Plötsligt så tog sommaren slut. I alla fall kännas det så i Gävle. Det var väl i och för sig väntat när vi fick ha den kvar så länge. Det har verkligen varit en härlig sensommar.

Nu kommer hösten och jag gillar den med. Jag vill mysa med massor av levande ljus på kvällarna. Jag längtar också efter att laga olika grytor. I dag gjorde jag en gryta med grytbitar av ekologiskt, hängmörat gräsbetat nötkött från Diléns Saluhall med kokosmjölk och jordnötssmör. Det blev en gryta inspirerad av asiatiska smaker, helt mjölkfri. Den blev riktigt god. Vi åt köttgrytan med blomkålsris.

Asieninsprerad köttgryta med jordnötssmör

1 kg grytbitar av nöt

Kokosolja

1 stor eller 2 små gula lökar

100 g champinjoner

1 grön paprika

1 röd chilipeppar

1-2 klyftor vitlök

1 msk grönsaksbuljong

5 dl kokosmjölk

1 msk Tamarisoja (är glutenfri)

1 dl ekologiskt jordnötssmör

Färsk hackad koriander

1 tsk spiskummin

Grovmalen svartpeppar

Vatten

1 blomkålshuvud

Bryn grytbitarna lätt i kokosolja. Lägg dem i en gryta och täck knappt med vatten. Tillsätt grönsaksbuljongen. Låt puttra på svag värme i minst en timme, gärna längre. Fyll ev på med mer vatten så att det inte kokar torrt.

Medan grytan kokar så river du blomkålen grovt. Lägg den i en gryta, salta och täck med vatten. På slutet av grytans koktid så kokar du upp blomkålen och låter den sjuda tills den är mjuk.

Skär lök, vitlök, chili och paprika i bitar. Tillsätt kokosmjölk, Tamarisoja, jordnötssmör, spiskummin, svartpeppar, lök, vitlök, champinjoner och chili i grytan. Låt puttra 20 minuter till.  Tillsätt paprikan och låt puttra ytterligare 10 minuter till. Rör slutligen koriandern. Salta eventuellt mer.

Servera grytan med blomkålsriset.

Hoppas du också gillar grytan lika mycket som vi gjorde.

Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *