Benbuljong

IMG_1495 (1)

2 kg ben, gärna med leden kvar

5 liter vatten

1 morot

1 gul lök

1 bit rotselleri

Saften av en ekologisk citron eller 2 msk äppelcidervinäger

3 lagerblad

Svartpeppar

Salt

Lägg allt i en gryta och låt koka upp. Skumma av och låt sedan sjuda under lock på låg värme i 10-12 timmar. Fyll på med mer vatten när det dunstar. Den här underbara buljongen kan du dricka som den är eller använda i soppor och grytor.

Visste du att benbuljong som har fått koka länge så att gelatin bildas är läkande och har många hälsofördelar? Här kan du läsa mer om det.

13 thoughts on “Benbuljong

  • Pingback: Gelatin och benbuljong | Gävle Kost & Livsstil

  • 7 mars, 2016 at 13:55
    Permalink

    Hej och tack för recept! Jag har också börjat koka buljong och undrar vad man ska tänka på när det gäller koktiden. Du har 18 timmar, 12 timmar… Brukar du koka den i långsamkokare? Jag har en Nordic Cooker och vill gärna använda den. Bör man koka upp den först i så fall?

    Reply
    • 7 mars, 2016 at 15:25
      Permalink

      Hej Ann!

      Det går bra att koka kortare tid också. Dock utvinner du mer gelatin om du kokar längre. Var gränsen går är nog svårt att säga exakt. Jag kokar ia lla fall minst 10-12 timmar.
      En Nordic Cooker funkar bra. Jag tror inte att du behöver koka upp benen först. Vissa ugnsbakar sina ben innan de kokar dem för att se tycker att det gör smaken godare. Det kan du ju göra innan du lägger de i din slowcooker.

      Lycka till!

      Marie

      Reply
  • Pingback: Gelatin och benbuljong | Tidningen Matkärlek

  • 16 mars, 2016 at 08:11
    Permalink

    Hej! Vad gör jag med resterna? Kan man mixa grönsakerna i buljongen också? Vad gör du med resterna? De ser gott ut med…

    Reply
    • 16 mars, 2016 at 12:49
      Permalink

      Resterna går så klart att äta upp. Både köttet och grönsakerna.

      Hälsningar
      Marie

      Reply
  • 6 april, 2016 at 23:26
    Permalink

    När buljongen kallnat blir det ett tjockt vitt lager fett. Äter man det också?

    Reply
    • 11 april, 2016 at 07:17
      Permalink

      Hej Stina,
      Jag ber om ursäkt för sent svar. Man kan äta fettet. Det smälter igen när man värmer buljongen. Vissa tar dock bort det då det kan bli en viss bismak.
      Hälsningar
      Marie

      Reply
  • 14 december, 2016 at 12:56
    Permalink

    Hur länge kan man spara buljongen i kylen?

    Reply
    • 15 december, 2016 at 21:18
      Permalink

      Hej Kerstin!

      Om den står kyld hela tiden så kan den nog hålla sig upp till en vecka. Näsan och munnen är de bästa verktygen för att avgöra om den är ok.

      Hälsningar
      Marie

      Reply
  • 20 februari, 2018 at 18:30
    Permalink

    Jag vill tipsa om denna Blogg där i står att tex, märgben bör koka 24-48 timmar och då gärna 48 timmar för att få ut att nyttigt. Lycka till alla benälskare.

    Reply
  • 13 maj, 2018 at 10:07
    Permalink

    Hej, nånstans läste jag att till ex koka ett par hela kycklinar och efter en timme ta upp och bena ut kycklingköttet för att senare tillreda till annan middag. Sedan fortsätta koka benen 12-24 timmar. Min fråga är om det finns kollagen i kycklingköttet som man nu går miste om ??

    Reply
    • 16 maj, 2018 at 14:32
      Permalink

      Hej Ingegerd,

      Den allra största delen kollagen finns i ben, framför allt i leder, brosk och hud. Om du kokar köttet för länge så blir det bara smulor kvar. Den största delen kollagen har du redan fått. Ta därför upp köttet och använd det när det fortfarande håller ihop.

      Hälsningar
      Marie

      Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *