En härligt smakrik paleo köttgryta

IMG_3233

Tänk att komma hem och maten är klar! Så kan det vara om man har en fantastisk Wonderbag. En modern kokgrop, som jag kallar den. Wonderbag är ett fantastiskt redskap och som inte drar en gnutta ström. Ett perfekt alternativ till både en gryta på spisen och en slowcocker. Jag gillar den för att den är så väldigt bra att laga mat i men också för det sociala arbete som Wonderbag driver. Visste du att när du köper än Wonderbag så skänks en till en behövande familj i Afrika? Du gör alltså fler glada när du köper en sådan. Här kan du läsa om när jag testade en Wonderbag för första gången och få ett väldigt gott recept på pulled chicken.

I dag så experimenterade jag fram en underbart smakrik köttgryta. Inspiration får jag ofta från Birgitta Höglund som har varit min läromästare genom åren. Jag har henne att tacka för mycket av min matlagning. Hon har lärt mig att vara frikostig med goda kryddor.

Jag förberedde köttet igår kväll genom att bryna det och skära alla grönsaker i tärningar. In i kylen med det. Alla kryddor mättes upp. I morse så satte jag grytan på kokning i wonderbagen. I den fick den stå i 11 timmar. Så lång tid behövs inte. Voilá, middagen är redo att ätas direkt.

Jag hade tur och hittade ekologisk rostas där datumet snart skulle gå ut. Perfekt, ännu mörare, tänker jag. Egentligen så behöver du inte en så fin bit som rostas. Du kan ta vilken köttbit du vill.

Ingredienser

6 portioner

900 g kött

500 g pumpa

1 aubergine

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 paprika

1 morot

250 g coktailtomater

0,5 dl tomatpuré

Kokosolja

Ca 5 dl hemkokt benbuljong. Recept hittar du HÄR.
Alt 1-2 ekologiska köttbuljongträningar + 5 dl vatten

Saften av 1 citron

0,5 dl hackad persilja

1 tsk kardemumma

0,5 msk kanel

1,5 msk paprikapulver

1 tsk torkade chiliflingor

0,5 msk av Anna Supersalt. Recept hittar du HÄR.
Alt 0,5 msk oraffinerat havssalt

Gör så här

Skär köttet i tärningar och bryn det i kokosolja. Låt det kylas av om du inte ska sätta igång grytan genast.

Skär grönsakerna i tärningar. Dela cocktailtomaterna i halvor.

När du vill sätta igång grytan så blandar du alla ingredienser i en 5 liters gryta. Låt den koka upp och koka i 20 minuter för att därefter placera den i wonderbagen. Låt den tillagas i 6-8 timmar.

Om du inte har en wonderbag så kan du tillaga den på svag värme på spisen i 2-3 timmar alternativt i en slowcocker under lika lång tid som Wonderbagen.

Hoppas du tycker om grytan. Äter du inte upp allt på en gång så blir den bara godare av att stå någon dag.

Marie

IMG_3231

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *