Diabetes typ 1 och LCHF

diabetes-528678_1920

LCHF, LowCarbHighFat, sprider sig mer och mer till dem med både diabetes typ 1 och typ 2. Diabetes typ 1 är det vi brukar kalla barn- och ungdomsdiabetes och är en autoimmun sjukdom  där betacellerna i bukspottkörteln, som producerar insulin, angrips och förstörs. Diabetes typ 2 är det vi brukar kalla åldersdiabetes men som nu kryper allt längre ned i åldrarna. Uppkomsten av diabetes typ 2 påverkas i hög grad av vår livsstil och är kopplat till metabolt syndrom, insulinresistens, obalans i blodfetter, högt blodtryck, högt blodsocker och högt insulin. Där är problemet inte brist på insulin. Tvärtom, kroppen producerar mycket insulin men den kan inte få in blodsockret i cellerna.
Det finns även andra varianter på diabetes som t ex LADA och MODY.

Diabetestyperna har alltså olika uppkomst men den kost som är bra för dem har stora likheter. LCHF till typ 2-diabetiker är numer vanligt även om inte alla i sjukvården hänger med i utvecklingen. Patienterna själva är ofta mer i framkant än deras läkare, sjuksköterska och dietist.
Berättelserna är många om typ 2-diabetiker som kunnat sluta med insulin (som många till slut får börja med) och tabletter och fått ett normalt blodsocker och reversera diabeteskomplikationer enbart med hjälp av LCHF. De har blivit vad man ibland kallar diabetiker typ 0, dvs de uppfyller inte längre kriterierna för att diagnostiseras som diabetiker.

Många med diabetes typ 1 upptäcker också LCHF. Fördelarna är ett lägre och jämnare blodsocker med mindre risk för känningar (lågt blodsocker). I förlängningen så ger ett lägre och jämnare blodsocker en minskad risk för diabeteskomplikationer. Läs mer