LCHF Event 2017 – det bästa någonsin?

FB_IMG_1499262627687

Fotograf: Stefan Markebo

Förra helgen gick årets LCHF-event i Säffle av stapeln. Jag har deltagit i tre år och det har alltid hållit hög kvalitet. Det jag uppskattar med eventet är att de har breddat sig på ett bra sätt. Det heter LCHF- event men det rymmer så mycket mer än bara fokus på en strikt mängd kolhydrater. Förra året så fanns det även med föreläsningar med ett fokus på Paleo vilket jag tror uppskattades av många. För mig ligger Paleo och LCHF väldigt lika varandra. Med vissa individuella justeringar så är det inte så stor skillnad. Båda kostinriktningarna betyder för mig ren och naturlig mat, fri från socker och spannmål, lagad på riktiga råvaror som gärna får vara ekologiska.

I år var mixen av föreläsare i det närmaste perfekt. (En föreläsning med paleotema får gärna vara med nästa år igen) Mycket bra komponerat av er arrangörer!

I paletten av föreläsningar återfanns ämnen som metabolt syndrom, diabetes, hormoner, insulinresistens, praktiska kostråd, resistent stärkelse, fysisk och mental hälsa, sockrets historia, personliga berättelser, forskning och funktionsmedicin mm. Läs mer

Typ 1-diabetes och LCHF – Människors egna berättelser

Blodsockerkurva

För ett tag sedan så skrev jag ett blogginlägg om typ 2-diabetes och LCHF. Jag ville dela människors fantastiska berättelser om hur de ätit sig friska och i många fall medicinfria med hjälp av lågkolhydratkost. Detta borde vara sjukvårdens förstahandsval men tyvärr så ser inte verkligheten ut så. Ofta blir patienterna rekommenderade att äta enligt tallriksmodellen som innebär alltför mycket kolhydrater. Det är fullständigt ologiskt. Om människor har problem med sitt höga blodsocker så ska all mat som höjer det undvikas. Självklart kan man tycka.
Att sprida dessa berättelser är mitt sätt att bidra till att människor och sjukvården ska få upp ögonen för vilket effektivt verktyg kosten är i behandlingen av diabetiker.

Det här inlägget kommer att handla om typ 1-diabetes och LCHF. Människor med typ 1-diabetes sedan många år berättar om deras erfarenheter och vinster med att äta LCHF. Läs mer

Typ 2-diabetes och LCHF – Människors egna berättelser

Blodsockermätare

Diabetesvården är inne i ett paradigmskifte. Det är min fasta övertygelse. Det händer otroligt mycket inom diabetesvärlden just nu. Den största delen händer bland patienterna själva. I sjukvården går det långsamt framåt. Många läkare, diabetessköterskor och dietister är fast i det gamla tänket, ”ät mat som höjer blodsockret långsamt”. Varför inte ”ät mat som inte höjer blodsockret”. Positivt är dock att fler och fler vårdgivare börjar förstå hur en diabetiker av typ 2 ska behandlas. Det har vi patienterna att tacka för! De utbildar ofta sin egen vårdpersonal. De resultat som diabetiker som äter LCHF kan visa upp är ofta helt okända för vården. Det är patienter som själva förstått att kostråden byggda på tallriksmodellen inte fungerar. Det är patienter som själva börjat mäta sitt blodsocker och sett hur maten kraftigt höjer deras blodsocker. Många har varit överviktiga och tagit mängder av läkemedel, bl a för sin diabetes. En hel del har fått börja ta insulin. Många får diabeteskomplikationer. Vården kallar denna utveckling för en diabetiker för naturalförloppet, något som är oundvikligt. Ja, det är ofta oundvikligt med dagens kostråd och behandling av typ 2-diabetiker. Men, många diabetiker har lyckats bryta det förloppet och blivit det vi kallar för typ noll-diabetiker. De har kunnat minska dramatiskt på sin medicinering eller kunna sluta helt med den De uppfyller helt enkelt inte kriterierna för att diagnostiseras med diabetes typ 2 längre.

I det här blogginlägget så kommer jag att återge fyra olika berättelser från människor som har diabetes typ 2 och äter LCHF. deras erfarenheter är helt fascinerande. De visar att naturalförloppet kan vändas, att du kan äta dig symptomfri från diabetes många gånger bli fri läkemedel. Jag blir hoppfull när jag läser dem.
Vården kallar människors berättelser för anekdoter utan vetenskapligt värde. Det är inte sant. Vi talar om vetenskap och beprövad erfarenhet. Dessa människors berättelser är beprövad erfarenhet.

Mitt syfte med detta blogginlägg är att sprida dessa erfarenheter så att fler får veta hur man som typ 2-diabetiker kan äta sig fri från sin diabetes och undvika diabeteskomplikationer. Att få leva frisk med ett normalt blodsocker! Läs mer

Diabetes typ 1 och LCHF

diabetes-528678_1920

LCHF, LowCarbHighFat, sprider sig mer och mer till dem med både diabetes typ 1 och typ 2. Diabetes typ 1 är det vi brukar kalla barn- och ungdomsdiabetes och är en autoimmun sjukdom  där betacellerna i bukspottkörteln, som producerar insulin, angrips och förstörs. Diabetes typ 2 är det vi brukar kalla åldersdiabetes men som nu kryper allt längre ned i åldrarna. Uppkomsten av diabetes typ 2 påverkas i hög grad av vår livsstil och är kopplat till metabolt syndrom, insulinresistens, obalans i blodfetter, högt blodtryck, högt blodsocker och högt insulin. Där är problemet inte brist på insulin. Tvärtom, kroppen producerar mycket insulin men den kan inte få in blodsockret i cellerna.
Det finns även andra varianter på diabetes som t ex LADA och MODY.

Diabetestyperna har alltså olika uppkomst men den kost som är bra för dem har stora likheter. LCHF till typ 2-diabetiker är numer vanligt även om inte alla i sjukvården hänger med i utvecklingen. Patienterna själva är ofta mer i framkant än deras läkare, sjuksköterska och dietist.
Berättelserna är många om typ 2-diabetiker som kunnat sluta med insulin (som många till slut får börja med) och tabletter och fått ett normalt blodsocker och reversera diabeteskomplikationer enbart med hjälp av LCHF. De har blivit vad man ibland kallar diabetiker typ 0, dvs de uppfyller inte längre kriterierna för att diagnostiseras som diabetiker.

Många med diabetes typ 1 upptäcker också LCHF. Fördelarna är ett lägre och jämnare blodsocker med mindre risk för känningar (lågt blodsocker). I förlängningen så ger ett lägre och jämnare blodsocker en minskad risk för diabeteskomplikationer. Läs mer

Världsdiabetesdagen

logo_smarta_diabetiker

I dag så är det Världsdiabetesdagen. Det vill jag uppmärksamma med att tipsa om en fantastisk grupp för både typ 1- och typ 2-diabetiker, Smarta Diabetiker. Förutom information på deras hemsida så kan du följa deras grupp på Facebook som nu har uppnått mer än 14 000 medlemmar. Där kan du som diabetiker få stöttning, kunskap, erfarenheter och råd från många med både typ 1- och typ 2-diabetes och som äter lågkolhydratkost. Det finns även en receptgrupp där du får tips om mat som passar bra vid diabetes. Och för alla andra med.

Smarta Diabetiker och deras viktiga arbete har nyligen blivit uppmärksammat både på TV4 och hos Kostdoktorn. Läs mer

Läs om Petra och hennes fantastiska berättelse

freedom-589576_1280

Petra var en kvinna med övervikt och diabetes typ 2. Hon medicinerades på flera sätt med bl a diabetesläkemedel och insulin. Hon hade det man kallar för naturalförloppet att se fram mot, en livslång nedåtgående spiral av försämring som man anser ”normal” för en diabetiker. Sjukvården gav henne inga kostråd förutom tallriksmodellen. Läkemedel och insulin för att korrigera det höga blodsockret var det som erbjöds.

Jag har fått tillåtelse att återge hennes fantastiska berättelse om hur hon själv genom kosten lyckades vända utvecklingen.

Läs mer

Kost och diabetes

insulin-113200_1280

Kost och diabetes är ett intressant och ett högaktuellt ämne. Som diabetiker så finns risken att du drabbas av allvarliga komplikationer till följd av långvarigt förhöjt blodsocker*. Det borde därför vara av största intresse för diabetesvården, läkare, sjuksköterskor, dietister och Socialstyrelsen, att förorda en kost som minskar risken för dessa komplikationer. Läs mer