
Klassisk räkcocktail
Här kommer tips på två goda förrätter och desserter till nyår. Alla är socker- och glutenfria. Du hittar en förrätt och en dessert som även är mjölkfri. Läs mer
Klassisk räkcocktail
Här kommer tips på två goda förrätter och desserter till nyår. Alla är socker- och glutenfria. Du hittar en förrätt och en dessert som även är mjölkfri. Läs mer
Efter 14 år i Jämtland så har min mamma flyttat tillbaka till Gävle. Det är gott att ha henne här igen. Igår bjöd jag henne och hennes väninna Kerstin sedan många år på middag. Jag frågade om inte min pappa också ville komma. Självklart ville han det. Han gillar också god mat och trevligt umgänge. Alla tre känner varandra sedan jag var liten. Kerstin har barn som jag växte upp med. Det var underbart att sitta och prata med dem. Minnen som de hade gemensamt och personer som de kände.
Självklart så halkade vi in på ämnen som kost och hälsa. Det gör lätt det när jag är med. De var väldigt intresserade ville gärna veta hur det fungerade.
Jag hade tagit fram en ny meny som jag provade på dem. Roligt var när min mamma frågade var jag hittar alla recept jag lagar. Jag hittar på dem själv, mamma. 🙂 Gör du? Frågade hon. De flesta av mina recept har jag hittat på själv men jag lagar gärna efter recept som andra inspirerande kreatörer skapat. Birgitta Höglund och Under vårt tak är två exempel.
Jag funderade på vad jags kulle bjuda mina gäster på. Jag ville att det skulle bli något som de verkligen gillade och som visade att man kan laga god, spännande och hälsosam mat. Något de inte hade ätit förut. Läs mer
Det har varit tyst på bloggen i flera veckor. Inte för att jag inte velat skriva utan för att tiden helt enkelt inte räckt till. Planeringen inför gårdagens föreläsning med Halva Lindha har tagit mycket tid. Ett inlägg om det kommer strax.
För ett tag sedan så presenterade jag en 3-rätters festmiddag på Paleotema.
Jag lovade att jag skulle återkomma med en motsvarande LCHF-middag. Den största skillnaden är att i LCHF-middagen är det lite större fokus på låg kolhydratmängd och mer fett än i Paleo-menyn. I LCHF-middagen så ingår det också mjölkprodukter vilket det inte gör i Paleo. Annars har LCHF och Paleo stora likheter för mig. Båda bygger på kost som är spannmål- och sockerfri och rena och naturliga råvaror. HÄR kan du läsa en jämförelse mellan LCHF och Paleo som jag skrivit tidigare.
Den här middagen blir liberal avseende mängd kolhydrater även om det är LCHF. Den innehåller ju hela 3-rätter. Men det är ju inte fest varje dag. Portionerna kan så klart minskas för den som vill.
Huvudrätten är biffar av lammfärs. Köttfärs kan absolut vara festligt. Det är bara fantasin som sätter gränser. Du som inte tål eller av andra orsaker undviker mjölkprodukter kan byta ut vispgrädden mot kokosgrädde och smör mot kokosolja.
Alla rätter är beröknade för 4 portioner
Rhode Islandsås
1,5 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 msk tomatpuré
1 tsk pressad citron
Salt & grovmalen svartpeppar
Blanda såsen och ställ i kylen.
300 g oskalade färska räkor
8 färska gröna sparrisar
Isbergssallad
Dill
Lime
Koka sparrisen några minuter i lättsaltat vatten.
Skala räkorna och strimla isbergssalladen.
Lägg upp isbergssallad, delad sparris, sås och räkor.
Dekorera med en limeklyfta och dill.
Sätt ugnen på 220 C
600 g köttfärs av lamm, nöt eller en blandning
2 ägg
0,25-0,5 dl grädde (smeten ska vara ganska lös)
75 g fetaost
1 msk Worchestershiresås
1 msk glutenfri Tamarisoja
1 msk hackad persilja
Salt & grovmalen svartpeppar
Blanda alla ingredienser och forma smeten till 8 biffar.
Stek i smör. Lägg på ett täckt fat.
Rostad blomkål och rödlök
I litet huvud blomkål
2 gula lökar
Olivolja
Havssalt
Skär blomkål och lök i bitar. Häll på olivolja och havssalt.
Rosta i ugnen så att blomkålen får lite färg. Passa så att den inte blir för mjuk.
Skogschampinjonstuvning
300 g skogschampinjoner
4 dl creme fraiche
1 msk glutenfri Tamarisoja
Smör
1 msk Renée Voltair grönsaksbuljong
Grovmalen svartpeppar
Rensa svampen och skär i bitar.
Stek i smöret.
Tillsätt grädden och kryddorna.
Låt puttra i ca 20 minuter så att det tjocknar till en stuvning.
Jag serverade med avokado och några tomatklyftor.
Glass är min favoritefterrätt. Riktig glass innehåller få ingredienser. Som den här. Inga tillsatser. Inga konstigheter.
5 dl vispgrädde
3 dl hallon
3 äggulor
2 krm vaniljpulver
Vispa grädden ganska tjock.
Vispa ner äggulor, hallon och vaniljpulver.
Vänta med att frysa glassen i en glassmaskin till 1 tim före servering så att den är krämig och inte hårdfrusen.
Om du inte har en glassmaskin så ställ glassen i frysen ca 3 timmar före servering och rör i den varje halvtimme.
Hoppas det smakar!
/Marie