Morotsbröd med frön och nötter – gluten- och mejerifritt

image2 (2)

God morgon på er!

I dag är det 1 maj. Kanske har det blivit sent för en del igår på Valborg. Då kan det smaka med ett gott bröd till frukost. Det här experimenterade jag fram på morgonen och det blev supergott. Många glutenfria brödrecept innehåller ost, keso eller crème fraiche. Jag ville ha ett bröd som var både mjukt och innehöll nötter och frön men fritt från mejeriprodukter. Dessutom skulle det gå fort att göra. Jag längtade efter att mysa med helgfrukost.

Jag skred till verket. Det blev ett saftigt bröd med  riven morot, nötter och frön. Det är vanliga ingredienser som ofta finns hemma. Om du inte har nötterna som ingår så ta bara en sort eller någon annan sort. Fröna kan du också byta ut och pumpafrön till dekoration kan uteslutas eller bytas ut mot t ex vallmofrön. Om du inte har både mandel- och kokosmjöl så går det bra att bara ta det ena.

Då ersätter du enligt detta: 1 dl mandelmjöl = 2 msk kokosmjöl. Kokosmjöl binder betydlig mer vatten än mandelmjöl.

Morotsbröd med nötter och frön

Sätt ugnen 200 C

7 ägg

0,5 dl olivolja

1,5 dl vatten

1 riven morot

3 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

0,5 dl linfrö

0,5 dl skalat sesamfrö

0,5 dl solrosfrö

0,5 dl valnötter

0,5 dl hasselnötter

2 msk fiberhusk

1 msk bakpulver

2 tsk salt

Pumpafrö till dekoration

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser

Vispa äggen fluffigt, går bra med handvisp

Rör ner den rivna moroten

Blanda ner alla ingredienser

Bred ut smeten i en långpanna

Grädda i ca 15 minuter. Ev i varmluftsugn (då kan du behöva sänka värmen med 10-20 gradetr). Känn med en sticka. Om den är torr när du sticker in den så är brödet klart.

Jag hade underbart god rökt fläskkarré från Diléns Saluhall i Valbo på brödet och lite tomat och getost. Frågan är om detta är ett av mina godaste bröd. Fast så säger jag alltid. 🙂

image3

Det här är min mans bröd. Han har inte riktigt samma sinne för dekoration. 🙂 Han ville  visa hur gott det blev med ägg och ansjovis på. Jag håller med. Det blev en perfekt kombination.

image1 (1)

Köttfärslimpa är verkligen mums!

IMG_1636

Köttfärslimpa kan varieras i det oändliga. Jag hittar på nya varianter varje gång. I dag innehöll den fetaost och paprika. Det blev väldigt gott.

Det har både sina fördelar och nackdelar att bo med en matlagningsälskande kostrådgivare. Matlagningen tar ofta lång tid. Här är det därför inte ovanligt med kontinentala middagstider. I dag blev det och med senare än så. Middagen serverades kl 22.30.  Men den var värd att vänta på!

Köttfärslimpa med fetaost och paprika, tomatsås, basilikasmör och brysselkål.

Glutenfritt en modediet?

wheat

Ni har säkert inte missat artikeln i SvD där en läkare och en dietist dömer ut valet att äta en glutenfri kost som en modediet. Påståendet kommer med all säkerhet möta starkt motstånd. Här är mina tankar kring artikeln.

Det är sant att celiaki (glutenintolerans) inte kan diagnostiseras utan att du har ätit gluten ett långt tag. Problemet är att man inte kan se en intolerans hos hälften av patienterna, upp till 2/3 (obekräftad siffra) som därmed inte får någon diagnos trots uttalade besvär. Att få problem av gluten utan att ha celiaki kallas på engelska för Non coeliac gluten intolerance eller Non coeliac gluten sensitivity, förkortat NCGS.

Många som upplever magproblem provar att utesluta gluten/vete och märker att magen och även övriga kroppen mår bättre på många sätt. Detta är att nog. Varför äta sig sjuk för att få göra ett test som för många inte visar något? Den självupplevda hälsan är alltid det som är väsentligt. Diagnos eller inte. Läs mer