Köttfärslimpa är verkligen mums!

IMG_1636

Köttfärslimpa kan varieras i det oändliga. Jag hittar på nya varianter varje gång. I dag innehöll den fetaost och paprika. Det blev väldigt gott.

Det har både sina fördelar och nackdelar att bo med en matlagningsälskande kostrådgivare. Matlagningen tar ofta lång tid. Här är det därför inte ovanligt med kontinentala middagstider. I dag blev det och med senare än så. Middagen serverades kl 22.30.  Men den var värd att vänta på!

Köttfärslimpa med fetaost och paprika, tomatsås, basilikasmör och brysselkål.

Glutenfritt en modediet?

wheat

Ni har säkert inte missat artikeln i SvD där en läkare och en dietist dömer ut valet att äta en glutenfri kost som en modediet. Påståendet kommer med all säkerhet möta starkt motstånd. Här är mina tankar kring artikeln.

Det är sant att celiaki (glutenintolerans) inte kan diagnostiseras utan att du har ätit gluten ett långt tag. Problemet är att man inte kan se en intolerans hos hälften av patienterna, upp till 2/3 (obekräftad siffra) som därmed inte får någon diagnos trots uttalade besvär. Att få problem av gluten utan att ha celiaki kallas på engelska för Non coeliac gluten intolerance eller Non coeliac gluten sensitivity, förkortat NCGS.

Många som upplever magproblem provar att utesluta gluten/vete och märker att magen och även övriga kroppen mår bättre på många sätt. Detta är att nog. Varför äta sig sjuk för att få göra ett test som för många inte visar något? Den självupplevda hälsan är alltid det som är väsentligt. Diagnos eller inte. Läs mer