Socker, PCOS och barnlöshet

fertilization-1132253_1920

 

Att inte kunna skaffa barn är en tragedi för många. Orsakerna är flera och vissa kan man kanske inte göra så mycket åt. Kvinnor väntar idag allt längre innan de skaffar sitt första barn vilket också ökar risken för ofrivillig barnlöshet då fertiliteten minskar ju äldre kvinnan är.

En orsak till barnlöshet är PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom. Det är en av de vanligaste hormonella rubbningarna hos kvinnor och ofta en orsak till att det är svårt att bli gravid.

5-10% av kvinnor i fertil ålder uppskattas lida av PCOS. Sjukdomen innebär att små blåsor bildas likt ett pärlband på äggstockarna och signalerar en hormonell obalans, onormal produktion av hormoner med för höga testosteronnivåer. Läs mer

Gästskribent Louise Edlund om hormonernas värld

LouiseEdlund-1_webb

Jag har bjudit in några mycket kunniga och spännande gästskribenter att skriva på  min blogg.

Den första gästbloggen kommer att handla om något som jag tycker är oerhört intressant och viktigt, nämligen hormoner och särskilt hormoner och kvinnokroppen.

Jag upplever själv hur starkt hormoner påverkar mig som kvinna på en mängd olika sätt. Många gånger på sätt som är svåra att tolka och förstå. Den traditionella sjukvården har ofta dålig kunskap om hur man hjälper kvinnor med olika besvär och gör inte alltid kopplingen till hormonella obalanser. Var hittar vi då den bästa hjälpen när hormoner börjar ställa till det i kroppen?

Först ut är Louise Edlund som har stor erfarenhet och kunnande om kvinnokroppen (och även manskroppen) och hur hormonerna påverkar oss så starkt.

Louise var en uppskattad och kompetent lärare under min kostrådgivarutbildning på mf Hälsoutbildningar. Hon gav oss en förståelse för hur stor roll som hormoner spelar för vårt mående och hur de påverkar kropp och huvud.

I slutet av hennes inlägg så presenterar Louise även ett intressant patientfall.

Välkommen Louise, jag lämnar ordet till dig. Läs mer