Festlig mjölkfri räksoppa på hemkokt räkfond

IMG_2438

En dag så kokade jag en räkfond av överblivna räkskal. Jag kan inte förstå att jag tidigare såg skalen som sopor efter att vi njutit av räkor. Nu begriper jag bättre.

Räkfonden blev basen till underbar räksoppa. Till den så hade jag en härlig och även den både mjölk- och glutenfri Focaccia. Det blev en riktig festmiddag. Läs mer

Asiatisk köttgryta med jordnötssmör

DSC_0531

Plötsligt så tog sommaren slut. I alla fall kännas det så i Gävle. Det var väl i och för sig väntat när vi fick ha den kvar så länge. Det har verkligen varit en härlig sensommar.

Nu kommer hösten och jag gillar den med. Jag vill mysa med massor av levande ljus på kvällarna. Jag längtar också efter att laga olika grytor. I dag gjorde jag en gryta med grytbitar av ekologiskt, hängmörat gräsbetat nötkött från Diléns Saluhall med kokosmjölk och jordnötssmör. Det blev en gryta inspirerad av asiatiska smaker, helt mjölkfri. Den blev riktigt god. Vi åt köttgrytan med blomkålsris. Läs mer

Kokosgröt – En favorit på frukostlistan

Kokosgröt

1 portion

2 ägg

1 dl kokosmjölk (kan ersättas med 0,5 dl vispgrädde + 0,5 dl vatten)

1 msk kokosmjöl

1 msk riven kokos

1 msk kokosolja, gärna virgin med smak och doft kvar för bästa kvalitet (kan ersättas med smör)

0,5-1 tsk kanel

0,5-1 tsk gurkmeja

0,5 tsk kardemumma

(ovanstående kryddor kan ersättas 0,5-1 msk Morning wellnes från Spicemaster)

1 krm vaniljpulver

En udd salt

Hallon, blåbär eller jordgubbar

Blanda alla ingredienser utom bären i en kastrull och värm försiktigt under omrörning tills gröten tjocknar. Var försiktig så att den inte tjocknar för mycket. Häll snabbt upp gröten och servera med bären.

Vårt lilla barnbarn Meja tyckte att gröten var mums!

IMG_1694 IMG_1693

Köttfärslimpa är verkligen mums!

IMG_1636

Köttfärslimpa kan varieras i det oändliga. Jag hittar på nya varianter varje gång. I dag innehöll den fetaost och paprika. Det blev väldigt gott.

Det har både sina fördelar och nackdelar att bo med en matlagningsälskande kostrådgivare. Matlagningen tar ofta lång tid. Här är det därför inte ovanligt med kontinentala middagstider. I dag blev det och med senare än så. Middagen serverades kl 22.30.  Men den var värd att vänta på!

Köttfärslimpa med fetaost och paprika, tomatsås, basilikasmör och brysselkål.