Från LCHF eventet i Säffle 2016

20160630_192140

Då var en riktigt häftig helg över. Jag är nyss hemkommen från LCHF eventet i Säffle. En helg full av intressanta föreläsningar om kost, socker, hälsa, lchf, periodisk fasta, paleo och diabetes. Det var andra året som jag deltog och årets event slog till och med förra året. Det var en riktigt bra bredd i utbudet av föreläsare. Det som jag tyckte gjorde att årets event utmärkte sig lite extra var framför allt tre saker. Vi fick höra om när man gått ner  i vikt och efter ett tag får ett rejält bakslag och återfall. Många kände igen sig i de berättelserna. Jag uppskattade också att tre av föreläsarna talade om Paleo. Lyssnarna fick lära sig mycket om Paleo som till stor del liknar och kan anpassas till lchf. Slutligen så fick vi höra om lchf och diabetes vilket verkligen är aktuellt nu.

Minst lika roligt var campinglivet på Duse Udde. Många tog med sig löparskorna för att kunna ta en tur tillsammans. På kvällarna samlades vi vid grillplatsen där skyddande tak stod uppställda. Där satt vi till sent på kvällen och åt, umgicks och skrattade. Jag blev många härliga återseenden och lika många nya vänner. Läs mer

Är det min mat som är extrem?

Tjälknöl

En kollega sa till mig en dag att han tyckte att min kost var extrem. Det fick mig naturligtvis att fundera. Hade han rätt? Självklart tyckte han då att hans kost inte var extrem utan fullständigt normal och i hans ögon nyttig. Han åt ju lite av varje vilket borde vara bra. Lagom är bäst.

Han åt det som många andra äter. En kost baserad på mycket pasta, bröd, socker och färdigmat. Processad mat med mycket tillsatser. Lightprodukter. Snabbmat rätt ofta.  ”Normal” och vanlig mat.

Jag som åt kött och fisk, grönsaker och rotfrukter, smör och grädde var extrem. Självklart äter jag ibland sådant som inte är bra för mig. Vi är alla människor och mat är till för att njutas. Men hur hamnade vi här? En färgglad förpackning med processat innehåll ses som mer normal mat än att välja naturliga ingredienser. Riktig mat har blivit det avvikande. Läs mer