En underbar Allhelgonakväll – Nya recept och fint sällskap

DSC_0785

Efter 14 år i Jämtland så har min mamma flyttat tillbaka till Gävle. Det är gott att ha henne här igen. Igår bjöd jag henne och hennes väninna Kerstin sedan många år på middag. Jag frågade om inte min pappa också ville komma. Självklart ville han det. Han gillar också god mat och trevligt umgänge.  Alla tre känner varandra sedan jag var liten. Kerstin har barn som jag växte upp med. Det var underbart att sitta och prata med dem. Minnen som de hade gemensamt och personer som de kände.

Självklart så halkade vi in på ämnen som kost och hälsa. Det gör lätt det när jag är med. De var väldigt intresserade ville gärna veta hur det fungerade.
Jag hade tagit fram en ny meny som jag provade på dem. Roligt var när min mamma frågade var jag hittar alla recept jag lagar. Jag hittar på dem själv, mamma. 🙂  Gör du? Frågade hon. De flesta av mina recept har jag hittat på själv men jag lagar gärna efter recept som andra inspirerande kreatörer skapat. Birgitta Höglund och Under vårt tak är två exempel.

Jag funderade på vad jags kulle bjuda mina gäster på. Jag ville att det skulle bli något som de verkligen gillade och som visade att man kan laga god, spännande och hälsosam mat. Något de inte hade ätit förut. Läs mer

Asiatisk köttgryta med jordnötssmör

DSC_0531

Plötsligt så tog sommaren slut. I alla fall kännas det så i Gävle. Det var väl i och för sig väntat när vi fick ha den kvar så länge. Det har verkligen varit en härlig sensommar.

Nu kommer hösten och jag gillar den med. Jag vill mysa med massor av levande ljus på kvällarna. Jag längtar också efter att laga olika grytor. I dag gjorde jag en gryta med grytbitar av ekologiskt, hängmörat gräsbetat nötkött från Diléns Saluhall med kokosmjölk och jordnötssmör. Det blev en gryta inspirerad av asiatiska smaker, helt mjölkfri. Den blev riktigt god. Vi åt köttgrytan med blomkålsris. Läs mer