3-rätters festmiddag LCHF

DSC_0736

Det har varit tyst på bloggen i flera veckor. Inte för att jag inte velat skriva utan för att tiden helt enkelt inte räckt till. Planeringen inför gårdagens föreläsning med Halva Lindha har tagit mycket tid. Ett inlägg om det kommer strax.

För ett tag sedan så presenterade jag en 3-rätters festmiddag på Paleotema.

Jag lovade att jag skulle återkomma med en motsvarande LCHF-middag. Den största skillnaden är att i LCHF-middagen är det lite större fokus på låg kolhydratmängd och mer fett än i Paleo-menyn. I LCHF-middagen så ingår det också mjölkprodukter vilket det inte gör i Paleo. Annars har LCHF och Paleo stora likheter för mig. Båda bygger på kost som är spannmål- och sockerfri och rena och naturliga råvaror. HÄR kan du läsa en jämförelse mellan LCHF och Paleo som jag skrivit tidigare.

Den här middagen blir liberal avseende mängd kolhydrater även om det är LCHF. Den innehåller ju hela 3-rätter. Men det är ju inte fest varje dag. Portionerna kan så klart minskas för den som vill.

Huvudrätten är biffar av lammfärs. Köttfärs kan absolut vara festligt. Det är bara fantasin som sätter gränser. Du som inte tål eller av andra orsaker undviker mjölkprodukter kan byta ut vispgrädden mot kokosgrädde och smör mot kokosolja.

Alla rätter är beröknade för 4 portioner

Förrätt – Klassisk räkcocktail

Rhode Islandsås

1,5 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

1 msk tomatpuré

1 tsk pressad citron

Salt & grovmalen svartpeppar

Blanda såsen och ställ i kylen.

 

300 g oskalade färska räkor

8 färska gröna sparrisar

Isbergssallad

Dill

Lime

Koka sparrisen några minuter i lättsaltat vatten.

Skala räkorna och strimla isbergssalladen.

Lägg upp isbergssallad, delad sparris, sås och räkor.

Dekorera med en limeklyfta och dill.

Varmrätt – Lamm-/nötfärsbiffar med rostad blomkål och rödlök med skogschampinjonstuvning

IMG_2108

Sätt ugnen på 220 C

600 g köttfärs av lamm, nöt eller en blandning

2 ägg

0,25-0,5 dl grädde (smeten ska vara ganska lös)

75 g fetaost

1 msk Worchestershiresås

1 msk glutenfri Tamarisoja

1 msk hackad persilja

Salt & grovmalen svartpeppar

Blanda alla ingredienser och forma smeten till 8 biffar.

Stek i smör. Lägg på ett täckt fat.

Rostad blomkål och rödlök

I litet huvud blomkål

2 gula lökar

Olivolja

Havssalt

Skär blomkål och lök i bitar. Häll på olivolja och havssalt.

Rosta i ugnen så att blomkålen får lite färg. Passa så att den inte blir för mjuk.

Skogschampinjonstuvning

300 g skogschampinjoner

4 dl creme fraiche

1 msk glutenfri Tamarisoja

Smör

1 msk Renée Voltair grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Rensa svampen och skär i bitar.

Stek i smöret.

Tillsätt grädden och kryddorna.

Låt puttra i ca 20 minuter så att det tjocknar till en stuvning.

Jag serverade med avokado och några tomatklyftor.

Efterrätt – Hallonglass

IMG_2114

Glass är min favoritefterrätt. Riktig glass innehåller få ingredienser. Som den här. Inga tillsatser. Inga konstigheter.

5 dl vispgrädde

3 dl hallon

3 äggulor

2 krm vaniljpulver

Vispa grädden ganska tjock.

Vispa ner äggulor, hallon och vaniljpulver.

Vänta med att frysa glassen i en glassmaskin till 1 tim före servering så att den är krämig och inte hårdfrusen.

Om du inte har en glassmaskin så ställ glassen i frysen ca 3 timmar före servering och rör i den varje halvtimme.

Hoppas det smakar!

/Marie