12 juliga rätter till jul och lite grönt med…

IMG_3643

Är ni klara med alla julförberedelser? Eller är ni som jag, en hel del är kvar?

Jag har gjort ett schema för att hinna laga alla julmat i förväg och lägga i frysen. Tyvärr så kommer det ofta saker emellan så schemat får göras om många gånger. Det är ändå skönt att ha det där schemat att snegla på. Hinner jag inte allt så är det inte heller hela världen.

Här kommer tips på rätter som jag tycker om att ha på julbordet. Vi har tagit bort en hel del rätter som inte känns nödvändiga. Inte för att vi egentligen inte tycker om dem utan för att det blir allt för mycket mat på julbordet. Vi har behållit det som vi verkligen gillar. Läs mer

Hemgjord leverpastej utan socker, mjöl (och mjölk)

image2

Leverpastej är något som gärna få finnas på mitt julbord. Tyvärr så tycker jag att det är svårt att hitta någon som som är perfekt. Köpepastej innehåller nästan allt av det som jag vill undvika; socker, vetemjöl, konstgjorda aromämnen, konsistensgivare och en massa andra tillsatser. Jag bestämde mig för att ta fram ett eget recept. Hur svårt kan det vara? Det kan absolut vara knepigt att experimentera fram ett lite mer speciella recept. Här fick jag dock till en riktig fullträff vid första försöket. Det blev en väldigt god leverpastej med den rätta kryddningen och den rätta konsistensen. Självklart är den utan socker och vetemjöl och tillsatser. För den som vill så går receptet att anpassa så att pastejen även blir helt mjölkfri. Perfekt för alla som äter paleo eller av andra orsaker undviker mjölkprodukter.

Om du är orolig för att det verkar krångligt att laga leverpastej så kan jag säga, det är det inte! Den sköter sig själv i ugnen medan du gör något annat. Läs mer

Första Advent – Vinn en härlig kokbok

unnamed

Anne Aobadia kommer i dagarna ut med en ny underbar kokbok. Ni känner kanske redan till hennes tidigare fina böcker, Matkärlek och Mera matkärlek. Fulla av mumsiga recept.
Anne arbetar numer som receptmakare hos Kostdoktorn. Många kan då ta del av hennes härliga recept.

Den nya kokboken heter Vardagsgott och jag har fått möjlighet att tjuvkika lite. Boken ser inte ut att göra någon besviken. Den är full av vackra bilder på härlig lågkolhydratkost, fri från socker och gluten. Läs mer

Socker, PCOS och barnlöshet

fertilization-1132253_1920

 

Att inte kunna skaffa barn är en tragedi för många. Orsakerna är flera och vissa kan man kanske inte göra så mycket åt. Kvinnor väntar idag allt längre innan de skaffar sitt första barn vilket också ökar risken för ofrivillig barnlöshet då fertiliteten minskar ju äldre kvinnan är.

En orsak till barnlöshet är PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom. Det är en av de vanligaste hormonella rubbningarna hos kvinnor och ofta en orsak till att det är svårt att bli gravid.

5-10% av kvinnor i fertil ålder uppskattas lida av PCOS. Sjukdomen innebär att små blåsor bildas likt ett pärlband på äggstockarna och signalerar en hormonell obalans, onormal produktion av hormoner med för höga testosteronnivåer. Läs mer

LCHF Event 2017 – det bästa någonsin?

FB_IMG_1499262627687

Fotograf: Stefan Markebo

Förra helgen gick årets LCHF-event i Säffle av stapeln. Jag har deltagit i tre år och det har alltid hållit hög kvalitet. Det jag uppskattar med eventet är att de har breddat sig på ett bra sätt. Det heter LCHF- event men det rymmer så mycket mer än bara fokus på en strikt mängd kolhydrater. Förra året så fanns det även med föreläsningar med ett fokus på Paleo vilket jag tror uppskattades av många. För mig ligger Paleo och LCHF väldigt lika varandra. Med vissa individuella justeringar så är det inte så stor skillnad. Båda kostinriktningarna betyder för mig ren och naturlig mat, fri från socker och spannmål, lagad på riktiga råvaror som gärna får vara ekologiska.

I år var mixen av föreläsare i det närmaste perfekt. (En föreläsning med paleotema får gärna vara med nästa år igen) Mycket bra komponerat av er arrangörer!

I paletten av föreläsningar återfanns ämnen som metabolt syndrom, diabetes, hormoner, insulinresistens, praktiska kostråd, resistent stärkelse, fysisk och mental hälsa, sockrets historia, personliga berättelser, forskning och funktionsmedicin mm. Läs mer

Typ 1-diabetes och LCHF – Människors egna berättelser

Blodsockerkurva

För ett tag sedan så skrev jag ett blogginlägg om typ 2-diabetes och LCHF. Jag ville dela människors fantastiska berättelser om hur de ätit sig friska och i många fall medicinfria med hjälp av lågkolhydratkost. Detta borde vara sjukvårdens förstahandsval men tyvärr så ser inte verkligheten ut så. Ofta blir patienterna rekommenderade att äta enligt tallriksmodellen som innebär alltför mycket kolhydrater. Det är fullständigt ologiskt. Om människor har problem med sitt höga blodsocker så ska all mat som höjer det undvikas. Självklart kan man tycka.
Att sprida dessa berättelser är mitt sätt att bidra till att människor och sjukvården ska få upp ögonen för vilket effektivt verktyg kosten är i behandlingen av diabetiker.

Det här inlägget kommer att handla om typ 1-diabetes och LCHF. Människor med typ 1-diabetes sedan många år berättar om deras erfarenheter och vinster med att äta LCHF. Läs mer

Typ 2-diabetes och LCHF – Människors egna berättelser

Blodsockermätare

Diabetesvården är inne i ett paradigmskifte. Det är min fasta övertygelse. Det händer otroligt mycket inom diabetesvärlden just nu. Den största delen händer bland patienterna själva. I sjukvården går det långsamt framåt. Många läkare, diabetessköterskor och dietister är fast i det gamla tänket, ”ät mat som höjer blodsockret långsamt”. Varför inte ”ät mat som inte höjer blodsockret”. Positivt är dock att fler och fler vårdgivare börjar förstå hur en diabetiker av typ 2 ska behandlas. Det har vi patienterna att tacka för! De utbildar ofta sin egen vårdpersonal. De resultat som diabetiker som äter LCHF kan visa upp är ofta helt okända för vården. Det är patienter som själva förstått att kostråden byggda på tallriksmodellen inte fungerar. Det är patienter som själva börjat mäta sitt blodsocker och sett hur maten kraftigt höjer deras blodsocker. Många har varit överviktiga och tagit mängder av läkemedel, bl a för sin diabetes. En hel del har fått börja ta insulin. Många får diabeteskomplikationer. Vården kallar denna utveckling för en diabetiker för naturalförloppet, något som är oundvikligt. Ja, det är ofta oundvikligt med dagens kostråd och behandling av typ 2-diabetiker. Men, många diabetiker har lyckats bryta det förloppet och blivit det vi kallar för typ noll-diabetiker. De har kunnat minska dramatiskt på sin medicinering eller kunna sluta helt med den De uppfyller helt enkelt inte kriterierna för att diagnostiseras med diabetes typ 2 längre.

I det här blogginlägget så kommer jag att återge fyra olika berättelser från människor som har diabetes typ 2 och äter LCHF. deras erfarenheter är helt fascinerande. De visar att naturalförloppet kan vändas, att du kan äta dig symptomfri från diabetes många gånger bli fri läkemedel. Jag blir hoppfull när jag läser dem.
Vården kallar människors berättelser för anekdoter utan vetenskapligt värde. Det är inte sant. Vi talar om vetenskap och beprövad erfarenhet. Dessa människors berättelser är beprövad erfarenhet.

Mitt syfte med detta blogginlägg är att sprida dessa erfarenheter så att fler får veta hur man som typ 2-diabetiker kan äta sig fri från sin diabetes och undvika diabeteskomplikationer. Att få leva frisk med ett normalt blodsocker! Läs mer

LCHF-kryssning 2017 och kvällens överraskning!

Fredrik-och-Patrik-beskuren-1024x531

I helgen var det dags för den tionde LCHF-kryssningen! Jubileum alltså. För mig blev det tredje gången och det var lika trevligt den här gången som de två första. Det bästa är att få träffa gamla och nya vänner igen. Jag förundrades över hur moderna relationer ser ut. Flera av dem jag träffade hade jag redan en relation till genom sociala medier och chatgrupper. Det var väldigt roligt att få träffa dem i verkliga livet. Läs mer