LCHF Event 2018 och Funktionsmedicin

Jag föreläser

 

Här kommer min rapport från LCHF Eventet 2018 i Säffle, 28-30 juni. Många har skrivit om det men om någon har missat rapporteringarna så kommer det en även från mig. Inte bara en nackdel att vara sen. 🙂

Jag hade blivit inbjuden att föreläsa om kost och funktionsmedicin på eventet. Wow! Jag kände mig hedrad! Att få vara med och föreläsa bland ett så kunnigt och proffsigt gäng!
Det var
200 besökare på eventet. Jag har aldrig föreläst för så många tidigare men det kändes väldigt bra. Inte så konstigt kanske, med en så intresserad och engagerad publik.

Arrangörerna för eventet är verkligen duktiga på att sätta ihop ett bra program och frågan är om inte årets program var det bästa. 🙂

Jag går just nu en utbildning inom funktionsmedicin för legitimerad personal. Det kändes verkligen bra att ämnet funktionsmedicin fick vara med som ett tema på eventet. Allt fler uppmärksammar begreppet och arbetssättet sprider sig. Jag är övertygad om att det är framtidens vårdsätt.

Det kändes som att ämnet funktionsmedicin var mycket uppskattat och välkommet.
Min föreläsning var inte en renodlad och heltäckande föreläsning om enbart funktionsmedicin. Den hette Mat med funktionsmedicinska glasögon och handlade om kost kopplad till funktionsmedicin.
Jag inledde med att fråga ”Hur många är det som äter funktionsmedicinskt?”. Några händer syntes här och var. Jag sa att vi skulle återkomma till frågan senare.
Jag berättade om min matresa och hur jag äter, en blandning av lågkolhydrat/paleokost som passar just mig. Om att prova sig fram, inget recept funkar för alla. Om individanpassning. Jag pratade om funktionsmedicin, bakgrund och vad den innebär, skillnaderna mellan funktionsmedicin och konventionell medicin och om evolutionsmedicin och att vi behöver titta i backspegeln för att förstå varför vi är och har blivit de människor vi är i dag.
Jag pratade om livsstilssjukdomar, men också förebyggande av sjukdom, som en god orsak till att äta funktionsmedicinskt. På slutet så ställde jag frågan igen, ”Hur många är det som äter funktionsmedicinskt?”. I stort sett alla räckte nu upp en hand. Funktionsmedicin behöver förklaras. Då blir det plötsligt enkelt.
Läs mer

Lågkolhydratkost under graviditet

adult-18604_1920

Jag var tveksam till vilken rubrik jag skulle sätta på det här blogginlägget. Skulle jag kalla det för LCHF vid graviditet? Lågkolhydratkost? Eller kanske paleo? Jag valde att kalla det för lågkolhydratkost vid graviditet. Men egentligen så handlar det helt enkelt om mat som är bra för dig som är gravid, att ta bort det som vi vet kan skapa risker vid graviditet och äta näringstät och nyttig mat.

Lågkolhydratkost kan ha en stor spännvidd. Den kan vara olika strikt avseende mängd kolhydrater men den innehåller alltid naturliga fetter som smör, kokosolja och olivolja samt fett från t ex animalier och avokado. Läs mer

12 juliga rätter till jul och lite grönt med…

IMG_3643

Är ni klara med alla julförberedelser? Eller är ni som jag, en hel del är kvar?

Jag har gjort ett schema för att hinna laga alla julmat i förväg och lägga i frysen. Tyvärr så kommer det ofta saker emellan så schemat får göras om många gånger. Det är ändå skönt att ha det där schemat att snegla på. Hinner jag inte allt så är det inte heller hela världen.

Här kommer tips på rätter som jag tycker om att ha på julbordet. Vi har tagit bort en hel del rätter som inte känns nödvändiga. Inte för att vi egentligen inte tycker om dem utan för att det blir allt för mycket mat på julbordet. Vi har behållit det som vi verkligen gillar. Läs mer

Hemgjord leverpastej utan socker, mjöl (och mjölk)

image2

Leverpastej är något som gärna få finnas på mitt julbord. Tyvärr så tycker jag att det är svårt att hitta någon som som är perfekt. Köpepastej innehåller nästan allt av det som jag vill undvika; socker, vetemjöl, konstgjorda aromämnen, konsistensgivare och en massa andra tillsatser. Jag bestämde mig för att ta fram ett eget recept. Hur svårt kan det vara? Det kan absolut vara knepigt att experimentera fram ett lite mer speciella recept. Här fick jag dock till en riktig fullträff vid första försöket. Det blev en väldigt god leverpastej med den rätta kryddningen och den rätta konsistensen. Självklart är den utan socker och vetemjöl och tillsatser. För den som vill så går receptet att anpassa så att pastejen även blir helt mjölkfri. Perfekt för alla som äter paleo eller av andra orsaker undviker mjölkprodukter.

Om du är orolig för att det verkar krångligt att laga leverpastej så kan jag säga, det är det inte! Den sköter sig själv i ugnen medan du gör något annat. Läs mer

Första Advent – Vinn en härlig kokbok

unnamed

Anne Aobadia kommer i dagarna ut med en ny underbar kokbok. Ni känner kanske redan till hennes tidigare fina böcker, Matkärlek och Mera matkärlek. Fulla av mumsiga recept.
Anne arbetar numer som receptmakare hos Kostdoktorn. Många kan då ta del av hennes härliga recept.

Den nya kokboken heter Vardagsgott och jag har fått möjlighet att tjuvkika lite. Boken ser inte ut att göra någon besviken. Den är full av vackra bilder på härlig lågkolhydratkost, fri från socker och gluten. Läs mer

Socker, PCOS och barnlöshet

fertilization-1132253_1920

 

Att inte kunna skaffa barn är en tragedi för många. Orsakerna är flera och vissa kan man kanske inte göra så mycket åt. Kvinnor väntar idag allt längre innan de skaffar sitt första barn vilket också ökar risken för ofrivillig barnlöshet då fertiliteten minskar ju äldre kvinnan är.

En orsak till barnlöshet är PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom. Det är en av de vanligaste hormonella rubbningarna hos kvinnor och ofta en orsak till att det är svårt att bli gravid.

5-10% av kvinnor i fertil ålder uppskattas lida av PCOS. Sjukdomen innebär att små blåsor bildas likt ett pärlband på äggstockarna och signalerar en hormonell obalans, onormal produktion av hormoner med för höga testosteronnivåer. Läs mer

LCHF Event 2017 – det bästa någonsin?

FB_IMG_1499262627687

Fotograf: Stefan Markebo

Förra helgen gick årets LCHF-event i Säffle av stapeln. Jag har deltagit i tre år och det har alltid hållit hög kvalitet. Det jag uppskattar med eventet är att de har breddat sig på ett bra sätt. Det heter LCHF- event men det rymmer så mycket mer än bara fokus på en strikt mängd kolhydrater. Förra året så fanns det även med föreläsningar med ett fokus på Paleo vilket jag tror uppskattades av många. För mig ligger Paleo och LCHF väldigt lika varandra. Med vissa individuella justeringar så är det inte så stor skillnad. Båda kostinriktningarna betyder för mig ren och naturlig mat, fri från socker och spannmål, lagad på riktiga råvaror som gärna får vara ekologiska.

I år var mixen av föreläsare i det närmaste perfekt. (En föreläsning med paleotema får gärna vara med nästa år igen) Mycket bra komponerat av er arrangörer!

I paletten av föreläsningar återfanns ämnen som metabolt syndrom, diabetes, hormoner, insulinresistens, praktiska kostråd, resistent stärkelse, fysisk och mental hälsa, sockrets historia, personliga berättelser, forskning och funktionsmedicin mm. Läs mer

Typ 1-diabetes och LCHF – Människors egna berättelser

Blodsockerkurva

För ett tag sedan så skrev jag ett blogginlägg om typ 2-diabetes och LCHF. Jag ville dela människors fantastiska berättelser om hur de ätit sig friska och i många fall medicinfria med hjälp av lågkolhydratkost. Detta borde vara sjukvårdens förstahandsval men tyvärr så ser inte verkligheten ut så. Ofta blir patienterna rekommenderade att äta enligt tallriksmodellen som innebär alltför mycket kolhydrater. Det är fullständigt ologiskt. Om människor har problem med sitt höga blodsocker så ska all mat som höjer det undvikas. Självklart kan man tycka.
Att sprida dessa berättelser är mitt sätt att bidra till att människor och sjukvården ska få upp ögonen för vilket effektivt verktyg kosten är i behandlingen av diabetiker.

Det här inlägget kommer att handla om typ 1-diabetes och LCHF. Människor med typ 1-diabetes sedan många år berättar om deras erfarenheter och vinster med att äta LCHF. Läs mer