Omoderna råd om socker och fett på löpsedeln – igen

Socker

I söndags så publicerades en artikel i flera svenska tidningar. Artikeln hade titeln ”Ny bok kan röra om i sockerskålen” och handlade om Gary Taubes nyutkomna bok Bevisen mot socker (The case against sugar). Gary Taubes är kritisk till socker och sockerindustrin och menar att socker är orsaken till många moderna sjukdomar. Han är också kritisk till våra moderna kostråd med mycket kolhydrater och minimalt med fett. Gary Taubes är definitivt inte ensam. Allt fler forskare och allt fler studier, även granskning av historisk forskning, visar på att det är sockret som är farligt. Läs mer

ICA-filmen Smör vs. margarin

ICA

Jag vet inte om jag ska bli arg, uppgiven, ledsen eller besviken. Två unga köpta dietister talar sig varma för margarinets livsviktiga egenskaper. Gör om, gör rätt ICA. För inte kan ni väl ha missat debatten och forskningen om smör och margarin?
Skulle en hårt processad kemisk sörja, som höjer omega-6/omega-3 kvoten ytterligare, vara bättre än kärnad grädde?
Jag undrar också vilka aktörer som är involverade i denna film. Unilever kanske, som tillverkar Milda och Becel?

Dietister gör ofta förlegade uttalanden om kost men jag blir extra ledsen när unga nyutbildade fortfarande skolas i mättat fett-skräckens anda.
ICA gjorde en snabbdykning rakt ner till källarplanet. Ett telefonsamtal till dem står på dagens agenda.

Här kan du se ICAs hyllning till det livsviktiga margarinet.

Arga hälsningar

/Marie