Laga Paleo – Krämig kycklinggryta med sambal oelek och rostat blomkålsris med chili och vitlök


DSC_0916

Helgen har varit kreativ i Paleon’s tecken. Två stycken riktigt god rätter, helt paleo, har det blivit. Här presenterar jag den första, Krämig kycklinggryta med sambal oelek och rostat blomkålsris med chili och vitlök. Sambal oelek, kyckling, kokosmjölk och koriander blir verkligen gott tillsammans. Blomkålsris är säkert ett vanligt standardtillbehör hos många. Här har jag rostat det i ugnen istället för att koka det. Jag tycker det blir mycket godare.

Rätten är även LCHF.

Den här rätten tycker jag skulle vara perfekt på en buffé.

Läs mer

Nyfiken på LCHF och Paleo?

carrot-1085063_1920

Det är 22 januari och alla helger är över. Känner du som många vid den här tiden? Nu är det dags att ta tag i det som du gått och tänkt på länge. Kanske hela förra året eller kanske sedan du avlade ett nyårslöfte på nyårsafton. I år så vill du verkligen förändra. Säkert finns fröet redan i din hjärna. Du vill börja äta nyttigare, du vill bli hälsosammare, du vill må bättre och kanske gå ner i vikt. Och du vill att det ska vara något bestående. Inget som du påbörjar entusiastiskt och som sedan rinner ut i sanden. Du vill att det ska bli en livsstil. Läs mer

Veckomeny LCHF (och Paleo)

Veckomeny LCHF Paleo

Här kommer en meny med frukost, lunch och middag för en hel vecka. Alla recept är LCHF och de flesta även Paleo (mjölkfria). Måndagens frukost börjar enkelt men är god och mycket mättande. Du kanske inte alltid äter både frukost, lunch och middag. Lunchen kan vara rester från gårdagen.
Själv äter jag inte frukost till vardags utan kör 16:8 (periodisk fasta där du fastar i 16 timmar och har ett ätfönster på 8 timmar. Det betyder i praktiken att jag hoppar över frukosten).

HÄR hittar du veckomenyn.

Hoppas det smakar!

/Marie

Kålrotslåda – Min favorit på julbordet

 

DSC_0845

I över tjugo år så har kålrotslåda haft en given plats på julbordet. I Finland är det vanligt med olika lådor av kålrot och morot. Den passar perfekt som tillbehör till skinkan.

Det här är verkligen en supergod rätt! Mycket mild i smaken och passar både barn och vuxna.
Jag gillar dessutom att ha några vegetariska rätter på julbordet och inte bara kött och fisk. Den är superenkel att göra. Den är både paleo och liberal LCHF.

Det finns många recept och de flesta innehåller både grädde och ströbröd.  Ströbrödet har jag uteslutit sedan många år men grädde har jag haft i. I år så provar jag att göra den på kokosgrädde i stället för att göra den helt mjölkfri. Det var riktigt spännande att se om det skulle bli lika god som den brukar bli. Läs mer

Smarriga julrecept utan spannmål, gluten, socker och mjölk

IMG_2182

I dag är det 3:e advent. För mig har tiden verkligen flugit iväg och snart är det jul. Det är dags att börja laga lite mat inför julen så att inte dagarna före julafton blir en enda stressfaktor.
Vi har minskat ner mycket på rätterna som stå på vårt julbord. Förr så skulle allt finnas med. Vi är i och för sig bra på att äta upp all mat men ibland så hann vi inte äta upp allt. Många säger att de är trött på julmaten redan efter julaftonen men vi har valt ut det som vi verkligen tycker om och äter gärna av det i mellandagarna. Det betyder lata och sköna dagar när tiden istället kan ägnas åt en bok, träning och återhämtning.

Här några juliga recept som passar bra både på julbordet och på andra bufféer. Alla är fria från gluten, socker och mjölk och väldigt goda. Perfekt för alla, inte minst för diabetiker och alla som inte vill äta spannmål (gluten) och  mjölkprodukter. Läs mer

Supermumsiga chokladbollar utan tillsatt socker

DSC_0806

Det här är mina supergoda chokladbollar. De är paleo om du tycker att smör är ok. Smöret går att byta ut mot kokosolja. De är ett riktigt bra alternativ till ”vanliga” chokladbollar fyllda med socker. Sötman i dessa kommer från färska dadlar. Dadlar innehåller också en hel del socker så det är förstås inget man ska äta för ofta. Jag tycker de passar jättebra på barnkalaset.

En snabb överslagsräkning visar att dadlarna bidrar med ca 2,8 g kolhydrater till varje chokladboll.

Läs mer

Ny Paleokväll hos Paradiset 2 november

paradiset-inne-300x300

De fullbokade paleokvällarna i Stockholm har vuxit ur sin lokal och flyttar till Paradisets ekologiska matmarknad på Södermalm istället. Måndagen den 2 november blir det föreläsning om paleo som livsstil, middag med efterrätt signerad Birgitta Höglund, utlottning av paleosaker mm. Arrangör är Swedish Paleo och det är först till kvarn. Boka HÄR.

Föreläsare är Cecilia Paulsson, Catharina och Simon från PaulssonPaleo. De bytte storstadslivet i London mot en gård utanför Halmstad där de lever paleo i generationsboende och håller utbildningar, föreläsningar och träning. Det kommer att bli en mycket spännande föreläsning! Cecilia och jag är kurskamrater och kollegor så jag vet att hon är mycket kunnig inom paleo och naturligt leverne.

Passa på och gå och lyssna till en riktigt inspirerande föreläsning!

cecilia-paulsson-300x300

Paulsson Paleo 2

Paradiset 2

3-rätters festmiddag paleo

IMG_1986

Ibland kan matinspirationen lysa med sin frånvaro. Både till vardags och när det ska bli fest. I dag får du recept till en festmåltid med 3 paleorätter. En vegetarisk förrätt, varmrätt med kött och en smarrig efterrätt.  Det serveras en rykande god tomatsoppa, lågtempererad rosa entrecote, ugnsbakad sötpotatis med en underbar rostad salsa, en fräsch raw salad med valnötter och len kokos- och bananglass med jordgubbar.

Paleo är verkligen god mat! Grädde och ost är gott men ingen förutsättning för att laga god och spännande mat.

För dig som vill veta mer om Paleo så kan du jämföra kostinriktningarna Paleo och LCHF kan läsa om det HÄR.

Jag har försökt att numrera tillagningsmomenten om du lagar allting i en följd. Självklart kan du med fördel göra salsan, Raw saladen samt förbereda glassen i förväg. Köttet går också bra att tillaga i förväg.

Häng med! Läs mer