Swedish Paleo bjuder in till Paleokväll igen

Jonas

Jonas Bergqvist

Förra söndagen så var jag inbjuden till Swedish Paleo’s första Paleokväll som Cecilia Nisbet Nilsson anordnade. Karl Hultén föreläste om Paleo och autoimmuna sjukdomar. Det var många paleointresserade som kom till restaurang Brickyard för att mingla, lyssna till Karl och äta en underbart god paleobuffé och chokladmoussetårta bakad av Åsa Söderberg. Här kan du läsa om första träffen som blev mycket uppskattad.

Jag vill göra reklam för nästa Paleokväll där Jonas Bergqvist föreläser. Cecilia Nisbet Nilsson berättar här om programmet. Läs mer

Swedish Paleo’s uppskattade Paleokväll

20150830_192516

Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo arrangerade i dag en mycket uppskattad Paleokväll på restaurang Brickyard på Södermalm. Den kan bara beskrivas som en succé. 90 stycken paleointresserade kom för att lyssna till Karl Hultén, mingla och äta supergod och hälsosam paleomat. Läs mer

Gästblogg och podinspelning på Swedish Paleo

20150822_121143
Min Paleo

Jag har inte gästbloggat på Swedish Paleo sedan före sommaren men nu är jag tillbaka igen. Inlägget handlar om vad paleo betyder just för mig. Min Paleo, har jag satt som rubrik.

Det beskriver inte något sätt en strikt definition av paleo, en del skulle säkert inte tycka att den är korrekt heller. Det här är mitt sätt att beskriva paleo. Jag pratar heller inte om en definition av vilka livsmedel som är tillåtna utan om ett sätt att tänka paleo, som gäller för just mig.
Grönsakerna på bilden kommer från Böle grönsaker från Ockelbo, som jag köpte på Bondens egen marknad i Gävle. De säljer underbart fina KRAV-odlade grönsaker. Läs mer

Är det min mat som är extrem?

Tjälknöl

En kollega sa till mig en dag att han tyckte att min kost var extrem. Det fick mig naturligtvis att fundera. Hade han rätt? Självklart tyckte han då att hans kost inte var extrem utan fullständigt normal och i hans ögon nyttig. Han åt ju lite av varje vilket borde vara bra. Lagom är bäst.

Han åt det som många andra äter. En kost baserad på mycket pasta, bröd, socker och färdigmat. Processad mat med mycket tillsatser. Lightprodukter. Snabbmat rätt ofta.  ”Normal” och vanlig mat.

Jag som åt kött och fisk, grönsaker och rotfrukter, smör och grädde var extrem. Självklart äter jag ibland sådant som inte är bra för mig. Vi är alla människor och mat är till för att njutas. Men hur hamnade vi här? En färgglad förpackning med processat innehåll ses som mer normal mat än att välja naturliga ingredienser. Riktig mat har blivit det avvikande. Läs mer

Ingredienser till en funktionell träningscocktail – Träna som på stenåldern

Homo_sapiens 2

Inom Paleo så strävar man, efter att så långt det är möjligt, leva såsom naturen avsett. Vi ska äta så naturlig mat som möjligt, som vi evolutionsmässigt har ätit. Mat som innehåller alla näringsämnen som vi behöver för att hålla oss friska. Mat som inte innehåller sådant som ger inflammationer, försämrar vårt immunförsvar och gör oss sjuka.
Vi ska i vår moderna samhälle sträva efter att leva på ett sätt som ger minsta möjliga miljöpåverkan. Vi ska ge våra kroppar och sinnen bra förutsättningar att fungera i vardagen genom att försöka minska stress och sova gott.
Vi ska helt enkelt försöka tillgodose de behov som vi haft sedan vi levde som samlare och jägare. Det är många ingredienser i receptet för att leva såsom naturen avsett. Alla ingredienser kanske vi inte får tag i av olika anledningar men vi kan alltid göra så gott vi kan efter våra förutsättningar.

Om vi ser på träning med paleoglasögon, vad är då receptet för en bra träningscocktail?

Den moderna människan, Homo sapiens sapiens, föddes i Afrika för ca 200 000 år sedan, jag kallar den här för stenåldersmänniskan, gick knappast på Friskis & Svettis, körde ett tufft crossfitpass eller tog en löptur bara för ”träningseffektens skull”. Tvärtom så sparade de så mycket som möjligt på energin när de kunde. De levde dock ett liv där de naturligt använde sina kroppar fysiskt i olika situationer. Deras kroppar behövde ha olika fysiska egenskaper och de fick också dessa genom sitt sätt att leva. Läs mer

Lågkolhydratkost, livsstil, hälsa eller viktminskning?

woman-731887_1280

Jag följer många grupper på t ex Facebook som handlar om LCHF. Ofta debatteras varför man ska äta LCHF. En del äter LCHF främst av hälsomässiga skäl, kanske har de olika sjukdomar eller besvär, eller så vill de förebygga och är övertygade om att LCHF är en sund kost för att undvika moderna sjukdomar. Andra har viktnedgång som fokus. LCHF har konstaterats vara den effektivaste metoden för att gå ner i vikt enligt SBU-rapporten från 2012. Vissa fnyser åt det skälet och anser att LCHF ska ses som en livsstil och inte en bantningsmetod.

Enligt mig så spelar ingen roll varför du äter eller började äta LCHF. Skälet är ovidkommande. Du får alla fördelarna på köpet ändå. Läs mer

LCHF vs Paleo

vegetables-690270_1280

Nu kan du läsa min senaste gästblogg på Swedish Paleo. Den här gången så jämför jag de två kostinriktningarna LCHF och Paleo. Är det meningsfullt att säga att någon är bättre? Vilka skillnader finns mellan de två kosthållningarna och vilka likheter finns? Finns de fördelar och nackdelar med den ena eller den andra för olika människor?

LCHF är nu väl etablerat som ett hälsosamt sätt att äta. Paleo är nu på stark frammarsch. Båda kostinriktningarna visar på människors önskan och sökande efter en hälsosam kost och livsstil och att hitta det som passar just mig.

Hoppas du tycker mitt blogginlägg är intressant! Du hittar det här.

/Marie

 

Kraschade blogginlägg och efterrätt på en tisdag…

I kväll har jag suttit flera timmar och knåpat med en ett blogginlägg från helgens LCHF Kryssning. När texten är klar så är det problem att ladda upp bilder och jag försöker spara ett utkast. Då försvinner ALLT! Positivt tänkande! Värre saker har ju hänt. Nästa gång jobbar jag i Word som jag brukar. Känns som en bra idé.

IMG_1625

Jag har i alla fall hunnit njuta av en riktigt god middag. Med efterrätt på en tisdag… Vardagslyx! Läs mer