Festlig mjölkfri räksoppa på hemkokt räkfond

IMG_2438

En dag så kokade jag en räkfond av överblivna räkskal. Jag kan inte förstå att jag tidigare såg skalen som sopor efter att vi njutit av räkor. Nu begriper jag bättre.

Räkfonden blev basen till underbar räksoppa. Till den så hade jag en härlig och även den både mjölk- och glutenfri Focaccia. Det blev en riktig festmiddag. Läs mer

Räkskal ger härlig fond

IMG_2422

Hos de flesta så åker högen med räkskal i soporna efter räkfrossan. Det är verkligen slöseri med en jättefin ingrediens. Av räkskalen så kokar du lätt en härlig fond som du kan använda till t ex räksoppa. Och visst känner man sig lite extra nöjd när man tillvaratar sånt man normalt skulle slänga. Jag känner mig i alla fall så duktig.

Jag hade köpt färska räkor som jag strödde på en parmesangratinerad lax. Det finns inga räkor som går upp mot de färska. Laxen var för övrigt mycket lättlagad. En laxfilé på botten av en ugnsfast form. Jag bredde på en blandning av crème fraiche, riven parmesanost, dill, salt och peppar. In i ugnen på 200 C i 20-30 minuter. Enkelt och underbart gott.

Så här kokar du fonden Läs mer