Morots- och linssoppa

DSC_0034

 

Det har varit stiltje på bloggen. Allt för länge. Förlåt till er, mina kära följare. Det ska bli bot och bättring!

Jag gör en nystart med en av mina favoritsoppor. Den får många poäng inte bara för att den är så god utan också för att den är enkel, billig och full av nyttigheter. Visst är det så, det enkla är ofta det bästa.

Här kommer receptet. Det är svårt att beräkna hur många portioner. Jag lagar ofta mycket mat så att det räcker. Den räcker i alla fall minst till fyra personer och blir det över så är den ännu godare dagen efter.

1 kg morötter

1,5 dl röda linser

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

Ev en chili

1 L hemkokt buljong eller med buljongtärning av kyckling

2 dl grädde

1 tsk chilipeppar

1 tsk ingefära

1 tsk curry

2 tsk gurkmeja

3 msk paprikapulver

Salt efter smak

Persilja, torkad, fryst eller färsk

Ev lite koriander, torkad, fryst eller färsk

1 pkt bacon

Skala morötterna och skär i bitar, skär lök och vitlök i bitar och skölj linserna. Lägg allt i buljongen alternativt buljong från tärning. Låt det sjuda tills morötterna och linserna är mjuka. Under tiden så skär du bacon i bitar och steker. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt grädde och de torkade kryddorna. Låt puttra en stund och tillsätt sedan bacon, persilja och ev koriander.

Späde ev med mer vatten och/eller grädde beroende på hur tjock du föredrar soppan. Vi gillar tjocka, krämiga soppor.

Du kan variera kryddorna som du vill eller använda färska. Du kan också variera soppan och byta ut morötter eller delar av dem mot krossade tomater eller sötpotatis. Den här soppan går att nästan att variera i det oändliga.

Hoppas du tycker om den lika mycket som vi!

/Marie

Festlig mjölkfri räksoppa på hemkokt räkfond

IMG_2438

En dag så kokade jag en räkfond av överblivna räkskal. Jag kan inte förstå att jag tidigare såg skalen som sopor efter att vi njutit av räkor. Nu begriper jag bättre.

Räkfonden blev basen till underbar räksoppa. Till den så hade jag en härlig och även den både mjölk- och glutenfri Focaccia. Det blev en riktig festmiddag. Läs mer

En underbar champinjonsoppa till i kväll kanske?

DSC_0976[1]

Igår så lagade jag en fantastisk god champinjonsoppa. Vi gillar alla soppa i vår familj och det är en myt att man inte blir mätt av soppa. Allt beror på vad du lägger i din soppa. med tillräckligt med fett och protein så håller du dig mätt

Många som köper champinjonsoppa köper kanske en tetra i kyldisken, typ Kelda, eller till och med en påse att vispa ut med vatten. Tänk vad de går miste om! En soppa full med smaker från naturliga ingredienser istället för modifierad stärkelse, champinjonkoncentrat, jästextrakt, stabiliseringsmedel, socker och aromer Den här soppan slog alla köpesoppor med hästlängder. Min sons kompisar smakade lite och de tyckte den var fantastiskt god. Tyvärr hade jag inte soppa så att det räckte till middag för alla. De såg faktiskt lite besvikna ut. De blev inte utan mat utan fick något annat.

Soppan är nästan för enkel men jag lovar att den är så god att den passar likväl på festen, en fredagskväll som en vardagskväll. Om du serverar den utan chevrén (getost) så är den dessutom helt mjölkfri.

Jag använde en del av min goda och nyttiga benbuljong som jag kokat tidigare. Att ha en sån buljong i matlagningen är verkligen lyx. HÄR kan du läsa mer om gelatin och benbuljong. Jag tror att soppan blev extra god av benbuljongen.

Läs mer