Från klumpar på fötterna till barfota

IMG_2764

Ovan från vänster: Asics GT, mina nya Altra the one 2.5, Merrell Pace Glove Trail, och FiveFingers. Gissa vilka som är bekvämast respektive obekvämast? :-)

Jag har flera olika typer av löparskor. Allt från traditionella löparskor med pronationsskydd och dämpning till barfotaskor som är som en socka på foten.

Jag började springa i början av 90-talet och använde då Asics GT-modell. Jag har trivts bra med den. Ända tills jag provade minimalistiska skor. När jag gick min kostrådgivarutbildning år 2014 så blev jag inspirerad av min kollega Cecilia Paulsson som driver sajten Paulsson Paleo och bor med sin storfamilj i generationsboende på en gård i Halland där de arbetar för att bli mer och mer helförsörjande med djur och odling. Hon berättade att hon sprang helt barfota på gatorna i London när hon bodde där. Jag tyckte det verkade hur häftigt som helst.
Jag köpte då mina FiveFingers, ett par renodlade barfotaskor med tår. Jag blev frälst! Jag har kunnat kasta mina gamla Asics i soptunnan direkt. Men, även om det är så mycket roligare att springa i lätta minimalistiska skor så ska man ta det försiktigt och sakta vänja fötterna vid dem.

HÄR skriver Jonas Bergqvist mer om barfotalöpning. Barfotalöpning är löpning med vår ursprungliga teknik. Våra fötter är inte gjorda för att packas in, korrigeras och sättas i en korsett där den inte får möjlighet att arbeta naturligt.

Lite senare så köpte jag ett par Merrell med en trailsula. Lite mer sula men fortfarande väldigt tunna. De har hel tåbox och jag kan ha en ullsocka i dem för att springa i på vintern. Vinterlöpning på packad snö med tunna skor är härligt. Jag gillar dem jättemycket.

Jag använder gärna mina tunna skor även i gymmet och på gruppträning som jympa, cirkelfys, HIT och skivstång.

Den 24 september så är det dags för Lidingöloppet. Jag är egentligen inte helt redo för den sträckan. Men, det är sista etappen på En Svensk Klassiker, så jag är grymt motiverad att ta mig igenom loppet som är 3 mil i terräng. Jag vill väldigt gärna springa i mina barfotaskor men vet inte om jag vågar springa så långt som 3 mil i dem. Därför köpta jag igår ett par mitt i mellan-skor. Inte riktigt ett par barfotaskor och heller inte tunga klumpar med drop (att skorna är lite högre i bak än fram). Det är ett märke som jag aldrig hittills träffat på, Altra. Modellen heter The One 2.5. Det såg lite regnsjukt ut i dag så jag provade att springa nästan 2 timmar på löpband med en deckare i öronen. De kändes väldigt sköna. HÄR kan du läsa en recension om skorna.

För dig som är intresserad av barfotalöpning, naturlig löpning, så kan jag rekommendera boken Born to run: Jakten på löpningens själ av Christopher McDougall. En fantastisk bok som beskriver utvecklingen av löpningen och moderna skor och där du får följa västerländska löpare och Tarahumaraindianerna i Mexiko.

Våga prova barfotalöpning! Än har jag inte provat helt barfota men det är på gång! HÄR kan ni läsa om min vän Lena Winroth som också gärna springer barfota och här skriver om att springa helt barfota i terräng.

Hälsningar

Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *