Gästskribent – Birgitta Höglund

Birgitta Höglund

Jag har bjudit in ett antal gäster till min blogg. Det är människor som inspirerar mig och som har stor kunskap inom olika områden.

Birgitta Höglund har blivit en god vän och hennes fina recept och underbara kokböcker har varit en stor inspiration. Vi har träffats på LCHF-kryssningen (PS. Glöm inte att anmäla dig till 2016 års LCHF-kryssning!) och LCHF-eventet i Säffle. Vi äter på ungefär samma sätt, en blandning av LCHF och Paleo. Vi har samma inställning till ren och naturlig mat och vi älskar båda matlagning.

Hon får du läsa hennes spännande berättelse!

Välkommen Birgitta!

Jag som idag fått den stora äran att gästblogga härinne hos Marie, heter Birgitta Höglund och driver sen sex år en matblogg, med det kanske inte helt otippade namnet Birgitta Höglunds mat.

Jag bor i Östersund och fyllde nyligen 54 år. Jag har under de senaste åren ätit och tränat mig till en hälsa jag aldrig trodde jag skulle få uppleva igen.

Här följer min historia, rätt lång men jag hoppas du orkar läsa den och dela vidare, då den kan hjälpa många andra med hälsoproblem att hitta till ett friskare liv.

Min matkarriär började redan i mitten på 80-talet, jobbade som kallskänka, kock och köksmästare under 18 år, innan en ryggskada satte stopp för det tunga köksjobbet. Jag hade sedan tidigare en ryggskada, som jag fick redan när jag bara 14 år gammal blev knuffad på ett stengolv.

Hade bättre och sämre perioder genom åren sedan den skadan, som gav mig kompressioner och en fraktur i ryggen. Har försökt att hålla mig i form genom åren med träning och många besök blev det hos sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer.
Till slut blev det dock för tungt att jobba som kock, ryggen sa ifrån under ett tungt lyft när jag körde ut cateringmat. Nu inleddes en lång tid över flera år med olika former av behandlingar och träning för att jag skulle kunna börja arbeta igen, men förgäves.

Jag blev hela tiden sämre, till slut var det bara en steloperation av ryggen som skulle kunna hjälpa mig.
Jag gick med en stelkorsett som gick från under bysten ner över höften i 14 månader innan operationen, ortopeden ville se om en fixering av kotorna kunde göra mig bättre. Jag fick betydligt mindre problem, så det bestämdes att min rygg skulle stelopereras.
Det blev en lång operation som lyckades riktigt bra. Förutom att jag fick en nervskada ner i höger ben och fot, som gjorde det lite besvärligt att gå.
Jag lyckades träna upp mig bra det första året efter operationen, men sen började jag få mer och mer ont igen.

Jag hade värk i lederna, musklerna, var ständigt trött och hade svårt med koncentrationen. Magen som jag haft besvär med hela livet blev också sakta men säkert sämre, precis som min migrän.
Jag fick också problem med slemhinnorna, var väldigt torr i mun och ögon. Jag utreddes därför för Sjögrens Syndrom som kan ge de här symptomen, men inget visades på proverna.

Jag använde under många år en stor dos starka, smärtlindrande tabletter som Citodon, Dexofen, Somadril, Lyrica, Cymbalta. Jag fick också regelbundet smärtblockader, det blev hela 38 stycken sprutor i ryggen som hjälpte mig över den värsta värken upp till 5-6 veckor åt gången. När en ny överläkare kom till min smärtmottagning blev det slut på dem, enligt nya rön ger man aldrig mer än 3 stycken till en patient eftersom de kan skada brosket runt kotorna.
Jag använde även en TENS-apparat dagligen under många år, det är en elektrisk nervstimulering som stänger av smärtsignalerna. Den hjälpte mig mycket, kunde knappt sitta om jag inte hade den på.

När jag inte kunde få fler smärtblockader blev det än mer viktigt för mig att få en diagnos så jag visste vad jag hade att vänta mig av min sjukdom.
Under 1 års tid undersöktes jag av 9 olika läkare. Reumatolog, gynekolog, neurolog m. fl. men ingen kunde hitta något fel. Jag beställde då tid hos en kvinnoläkare som specialiserat sig på fibromyalgi, eftersom jag läst att den sjukdomen kunde ha de symptom jag led av.

För 9 år sen fick jag så diagnosen fibromyalgi, med hjälp av den kvinnoläkaren, som tog mina symptom på allvar. Alla triggerpunkter på kroppen som används för att ställa diagnosen smärtade rejält vid tryck.
Med tanke på min långa smärthistoria så var diagnosen enkel att ställa, eftersom nervsystemet lätt blir överretat om man går länge med värk och smärta. Jag fick träffa sjukgymnast, arbetsterapeut och psykolog och fick höra att det här var en sjukdom som inte gick att bota utan jag fick lära mig att leva med mina symptom. Träning hjälpte inte heller fick jag veta.

Jag såg framför mig ett liv som sjukpensionerad med en prognos att jag hela tiden skulle bli sämre och få mer värk. Sjukpensionerad blev jag för 8 år sedan, min ryggskada var trots operationen för svår för att jag ska kunna jobba igen.

Efter diagnosen hade jag kunnat stanna upp där och fortsätta mitt liv med värk och trötthet, som jag hade fått höra av sjukvården att mitt framtida liv med fibromyalgi skulle innebära.
Men som den nyfikna människa jag är så började jag ta reda på så mycket som möjligt om min sjukdom med hjälp av nätet. Det fanns inte så mycket på svenska sidor men jag hittade mycket intressant information på amerikanska sidor.

När jag så några år senare kom i kontakt med LCHF eftersom jag ville gå ner i vikt för att klara ryggsmärtorna bättre, stötte jag efter ett tag på Dr Annika Dahlqvist. Hon hade genom att gå över till LCHF-kost blivit symptomfri från sin fibromyalgi. Jag tänkte att kan hon så kan jag.

Jag gick på en av hennes föreläsningar i Östersund och lärde mig mer om att dra ner på kolhydrater från socker och stärkelse för att istället öka på det naturliga fettet i maten.
Dagen efter la jag om min kosthållning helt.

Jag hade tidigare ätit väldigt mycket pasta och smörgåsar, men nu blev det mer grönsaker till köttet, fisken och äggen. Smör och grädde har jag förstås alltid använt som kock, men nu blev det i ännu högre dos därhemma.
Maten blev ju dessutom ännu mer njutbar, när råvarornas rena smaker kom fram mer och förstärktes av fettet i smöret och grädden.

Jag märkte redan efter den första veckans omställningsbesvär med lite trötthet och huvudvärk att jag blev piggare och fick ork att vara ute och röra på mig mer.
Jag hade tidigare jobbiga svackor flera gånger om dagen, blev så fruktansvärt trött så jag bara ville lägga mig och sova. Nu slapp jag de här formsvackorna och förstod senare att det var för att mitt blodsocker nu höll sig på en jämn nivå över dagen. Jag har alltid varit känslig för blodsockersvängningar och om jag tidigare åt något sött så blev jag strax efter väldigt hungrig när blodsockret dalade.

Så pågick det i många år av min sjukskrivning, jag åt för att bli pigg, blev trött och åt ännu mer. Det satte sig förstås på vikten, var uppe på närmare 100 kilo när det var som värst, jag slutade väga mig efter 95. Idag har jag hamnat på 75 kilo som känns som en bra vikt till mina 178 cm.

Jag hade redan innan jag börjat med LCHF testat Atkins och GI, mått bättre och även lyckats gå ned en del i vikt. Men Atkins var lite för strikt för mig, jag tyckte inte om att bara äta kött och smör under flera veckor.
LCHF är en betydligt liberalare variant av lågkolhydratkost, här kan man äta väldigt mycket grönsaker till sin mat, så länge de inte har så högt kolhydratinnehåll.

Birgitta Höglund after the back injury 15 years ago

Jag tappade sakta men säkert mina överflödskilon men byggde samtidigt mer muskler som behövs så väl för att stärka min rygg och ben. Jag åt ju nu mer proteiner, förr blev det på sin höjd lite falukorv till spaghettin eller en skinkskiva på smörgåsen. Nu kom jag upp i den dos protein som Livsmedelsverket rekommenderar, de 18-20% av dagsintaget som kroppen behöver för att fungera som bäst.

När jag efter ett halvår på LCHF bestämde mig för att ta bort gluten helt ur min kost kom den största förbättringen. Jag hade fortsatt med lite surdegsbröd ibland och ”fuskade” med lite bullar och tårta på kalas. Men jag hade nu läst att fibromyalgi kopplas ihop med glutenintolerans på flera amerikanska läkarsidor.

Jag läste på mer om de skadliga effekterna gluten har på mångas hälsa och bestämde mig för att prova ett liv helt utan mjöl. Jag har ju haft problem med min mage ända sen jag var barn, men ingen har någonsin testat om det kunde vara gluten som var problemet.
Jag blev snabbt ännu bättre i min värk, armbågar och fingrar började helt plötsligt fungera mycket smidigare och värkte mindre. Problemen med förstoppning som jag lärt mig att leva med hela livet försvann även de. Eftermiddagströttheten och de sista spåren av min migrän försvann på samma gång. En otrolig lättnad, hade aldrig trott att jag skulle kunna må så här bra igen.

Jag tog ett glutentest men det visade ingenting. Min husläkare sa att med tanke på de symptom jag haft hela livet och hur bra jag hade blivit nu, så var diagnosen ändå klar. Jag tål inte gluten, men kunde inte få ett intyg på det. För mig behövs inget läkarintyg, jag vet att om jag skulle börja äta gluten igen så kommer jag att bli sämre. Det har hänt några gånger under senare år att jag fått i mig gluten av misstag. Med en värkande, svullen mage som följd, så jag är alltid noga med att fråga restaurangpersonal om glutenfritt alternativ de få gånger jag äter ute.

Idag känner jag av min fibromyalgi om jag blir stressad, anstränger mig för mycket eller vid hastiga väderomslag. Då får jag mer värk och blir även väldigt trött. Så glutenfri LCHF är kanske inte en bot för den här sjukdomen, men den underlättar verkligen livet med den.
Jag tror absolut att det är mitt beslut att ta bort gluten ur min mat, att även utesluta socker och öka på fettet som har gett mig den hälsa jag har idag.

Att äta den typ av mat som vi västerlänningar börjat med för bara ca 50-60 år sen, med en hög andel socker och stärkelse, har varit förödande för många med värk. Den sockerrika kosten ökar på inflammationerna i kroppen och vi blir stela och värkbrutna.
Återgången till den mat vi ätit sen stenåldern har fått väldigt många att återfå hälsan, vi blir fler och fler som upptäcker hur bra man kan må utan mjöl, potatis och socker. Det har bara odlats under de senaste 5-10000 åren så vi människor har inte anpassats till den kosten.

Idag ser mitt liv helt annorlunda ut mot den framtid jag föreställde mig när jag fick min diagnos. Jag tränar ett specialprogram så gott som varje dag som jag kan göra hemma. De sattes ihop just med tanke på mina ryggbesvär. En sjukgymnast och en yogainstruktör anpassade olika rörelser åt mig som skulle kunna stärka min rygg. Det här programmet har jag hållit mig till nu i snart 10 år, det har fått mig att hålla mig mjuk och smidig i muskler och leder.
Jag går också mycket, försöker få till mellan 1-2 timmars promenad per dag när jag mår som bäst. För några år sen gick jag med käpp, nu kan jag gå i både backar och trappor tack vare min träning.

Att börja med mjuk träning som anpassats efter ens egen förmåga tror jag är bra för väldigt många. Att kunna göra det hemma utan att behöva ta sig till ett gym har också varit väldigt viktigt för mig. Hade varken råd eller ork att träna på gym, så det här blev en väldigt bra lösning för mig.
Strax efter att jag gick över till LCHF började jag blogga om vad jag lagade och åt varje dag på min blogg.
Det blev för mig en ren njutning att hela tiden hitta på nya rätter till min blogg och det hjälpte mig att hålla fast vid min nya kostmodell. Min variant av LCHF innehåller mycket grönsaker och det ger förstås en stor variation i kosten. På senare år har jag gått över till en mix av LCHF och Paleo, som passar mig riktigt bra. Här på min numer nerlagda blogg Birgitta Höglunds Paleo hittar du 200 mjölkfria recept.

Jag har dragit ner rejält på mjölkprodukterna av komjölk, om jag äter ost idag så är den oftast gjord av get/fårmjölk. Smör äter jag fortfarande mycket av, till och med så mycket att även en del Kostrådgivare inom LCHF blivit förvånade och frågat hur jag kan äta så mycket smör. Mitt svar blir då; För att det får mig att må så bra.

Det känns också väldigt bra att nu kunna dela med mig av mina stora matkunskaper från åren som kock på olika restauranger till så många andra.
Bloggen blev rätt omgående populär hos alla som uppskattar naturlig mat. Den är idag en av de största hälsobloggarna i landet. Idag finns ca 1200 av mina recept att hitta helt gratis ute på nätet.

Bloggandet ledde sen vidare till att jag fått chansen att skriva flera kokböcker.
LCHF för seniorer, om gammaldags husmanskost på lågkolhydratvis, skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist. Hon var den som började med LCHF i Sverige och lever idag utan symptom från sin fibromyalgi. Senare skrev jag Grillmat LCHF och Långkok för LCHF och Paleo, de böckerna har förord av LCHF-förespråkarna Anna Hallén och Ann Fernholm.

Grillmat

015

Tyvärr är LCHF för seniorer och Långkok slutsålda på svenska och mitt förlag vill inte trycka upp nya, så jag försöker just nu få något nytt förlag att ge ut dem igen.

Jag tog själv kontakt med ett förlag i New York, Skyhorse Publishing, för två år sen. Jag ville veta om de var intresserade att ge ut mina böcker på engelska. Och det var de. Så nu har alla tre översatts och kommit ut nu i sommar. Du hittar alla tre som vanlig bok och E-bok här på Bokus.

Healthy aging

Senaste åren har det hänt mycket spännande kring min mat. Jag samarbetar med Huså Bröd på Åreskutan, som bakar Spröda frökex efter mitt recept. Jag har också varit med och bidragit med recept till Restaurang PriMaten i Uppsala, Sveriges första LCHF/Paleo-restaurang.

Frökex

Jag blev nyligen anlitad som receptkonsult och rådgivare till ett hälsocafé som i höst öppnar i Östersund. Ecocaféet som det kommer att heta, satsar helt på glutenfritt/sockerfritt/LCHF/Paleo/Rawfood, ett café för alla som vill äta och fika naturligt.

Jag har under hösten även inlett ett receptsamarbete med Wonderbag Sweden, som säljer en ekologisk och klimatsmart långkokningsbag. Man kokar bara upp maten på spisen i 15-20 minuter, stoppar ner grytan i den isolerande tygpåsen och så kan man 5-6 timmar senare servera långkokt mat rykande varm direkt från grytan.

Den är framtagen i Sydafrika för att spara både energi och arbetskraft, speciellt för att hjälpa fattiga kvinnor i Afrika, men som nu blivit en succé över hela världen.

Det är riktigt roligt att arbeta fram recept som passar till Wonderbag, närmare julkommer vår första kokbok på svenska ut.

Det känns fantastiskt roligt att jag kan vara med och förbättra folks hälsa genom mina recept. Så mina­­ år med värk och ryggproblem har fört mycket gott med sig för mig.

Jag kommer inte att kunna jobba i ett restaurangkök igen, men jag kan sitta hemma i min fåtölj och skriva recept som människor runt hela världen kan laga till i sina kök. Det är stort för mig!

Jag hos Wonderbag

Jag hos Wonderbag

Tack Birgitta!

Tidigare gästskribenter:

Louise Edlund på om hormoner och kvinnokroppen.

/Marie

3 thoughts on “Gästskribent – Birgitta Höglund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *