Gelatin och benbuljong

IMG_2300

Jag tycker att det är fascinerande hur gammal kunskap kommer upp. Och roligt! LCHF, paleo, 5:2 beskrivs ibland som olika trender. Många suckar och frågar sig vad det är som gäller just nu. Men faktum är att mycket inte är något nytt. Många ”trender” bygger på gammal kunskap som ny återuppväcks. Lite back to basic.

Vi återupptäcker vad som är naturligt för oss att äta. Och hur vi ska äta. Grunden i mitt eget tänkande är – Vad är logiskt och naturligt för oss att äta? Eller leva? Jag gör inte anspråk på att leva 100 % rätt. Däremot så försöker jag att leva rätt så stor del av min tid som jag kan. Ibland blir det inte helt rätt men vi är mänskliga. Kroppen är tålig och lever vi efter en hälsomässigt bra grund så klarar de flesta kroppen att reparera en del utsvävningar. Jag kallar det för 80 % -regeln. Lev och ät 80 % rätt och du kommer att nå långt.

Om du är sjuk med t ex metaboliska eller inflammatoriska sjukdomar så kanske du inte har lika stora marginaler dock.

Just nu så skrivs det mycket om gelatin och benbuljong. Det ska dock inte vara de vanliga buljongtärningarna som finns i affären utan den du kokar själv. Jag brukar koka benbuljong och har skrivit om det tidigare inlägg. Benbuljong har många positiva och hälsomässiga egenskaper. Det är spännande. Anna Hallén har startat en Facebook-grupp om gelatinets välgörande egenskaper. Det är mycket intressant att ta del av alla berättelser där.

När du kokar benbuljong så bildas hälsosamt gelatin. Det är det bästa sättet att få i sig gelatin. Det går också att få i sig gelatin via pulver och gelatinblad. Eller att komplettera båda buljong och gelatin.

Varför ska vi då få i oss gelatin? Och gärna från benbuljong.

  • Kollagen finns i våra leder och innehåller bl a glukosaminoglykaner (GAG). När du lagar buljong som får koka under många timmar så bildas det gelatin av kollagenet i benen och du får, för lederna, de välgörande egenskaperna. De med ledbesvär eller artrit upplever att de blir rörligare och smidigare och att smärtan minskar. Du kan köpa glukosamin i hälsokostaffären vid ledbesvär men att koka buljong är för mig ett bättre, naturligare och billigare sätt att få i sig gelatin. Dessutom mycket godare!
  • Benbuljong och gelatinet är också antiinflammatoriskt och stimulerar immunförsvaret positivt.
  • Det har en läkande effekt på tarmen och många med IBS upplever en förbättring.
  • Det har välgörande egenskaper för dig med autoimmuna sjukdomar.
  • Gelatin och kollagen är också bra för hud, naglar och hår som är en beståndsdel i dessa.
  • En positiv nyhet som jag tagit del av nu är flera upplevt att de direkt fått en bättre nattsömn sedan de börjat med gelatin antingen i form av benbuljong eller gelatin (eller en kombination).

Hur kokar du benbuljong?

Du kan välja ben från nöt, lamm, kyckling eller gris. Om du kan så försök få tag på ben med lederna kvar eftersom det är där stor del av kollagenet sitter. Om du använder kyckling, så använd alla delar som skinn och ben.

Jag åkte igår till Diléns Saluhall  som säljer ekologiskt, närproducerat gräsbeteskött och fick två kassar med ben. Gratis! De skänker bort ben till hundägare. Jag undrar om inte jag var lyckligare än hundarna. Det kändes som om jag fått två kassar guld av snälla Malin. Ben från ekologiska, gräsbetande och närproducerade nötdjur. Bättre kvalitet kan det inte bli.

Dilens Linda

Malin som gav mig två kassar gratis ben. Tack Malin!

Guld

Två kassar guld från Diléns Saluhall

Jag kokade min nötbuljong under ca 18 timmar. Den smakar fantastiskt.

nötbuljong

Blivande buljong


Resterna efter nötbuljongen

nötben

Det som blev kvar efter nötbuljongen. Ser ut som rester från familjen Hedenhös middag.

Jag hade också ett skrov efter en lammlägg. Det åkte i en gryta och  och fick koka ca 12 timmar och blev även det en god och fin buljong.

Resterna efter lammbuljongen.

lammben

Resterna efter lammbuljongen.

HÄR hittar du recept på hur du lagar benbuljong. Det är busenkelt men tar lite tid.

Min man, som tränar mycket, har ont i en höft och sover dessutom dåligt. Jag, som tränar lika mycket, har också en del småkrämpor. Inga märkvärdigheter. Lite stel i svanken ibland, en inflammationspunkt i handen och tumgreppet, ett knä som ibland ger sig till känna. Nu blir en intensivkur med benbuljong förstärkt med lite extra gelatin. Faktum är att vi båda tyckte att vi sov extra gott i natt.

En kopp buljong kändes gott och lugnande för magen att dricka innan läggdags.

Jag har nästan 8 liter buljong att dricka upp. Min mamma och pappa ska också få var sin burk.

Lycka till med din buljong!

Marie

PS. Buljong är perfekt att ha med sig i termosen under skidturen. Ger både näring och energi.

21 thoughts on “Gelatin och benbuljong

  • 6 mars, 2016 at 17:28
    Permalink

    Tack för ett bra inlägg, Marie <3
    Så intressant med den här gammaldags formen av buljongkok och att det har så stora hälsoeffekter. Både jag och Lennart har blivit så mycket bättre i värkande leder m.m. i vinter efter 2 månader med hemkokt buljong förstärkt med lite gelatinblad 🙂

    Reply
    • 6 mars, 2016 at 21:51
      Permalink

      Tack Birgitta! <3

      Det är fantastiskt vilket kraftfullt verktyg som kosten är. Ofta mycket mer effektivt än mediciner. Och det oftast utan alla biverkningar.
      Vad skönt att det har hjälpt er. Jag gav min mamma en stor burk med buljong i dag. Hon har ont i ryggen och kanske kan den hjälpa henne.

      Hälsningar
      Marie

      Reply
  • 7 mars, 2016 at 18:15
    Permalink

    Hej Marie ? tack för en jätte bra tips, hur mycket ska man dricka och hur ofta, ha en bra dag MVH Gabriel

    Reply
    • 8 mars, 2016 at 12:37
      Permalink

      Tack Gabriel!

      Jag kan inte svara på vad som är ”optimal” dos. Det är nog svårt att säga. Jag skulle tro att om man har kokat en buljong länge så att det har bildats mycket gelatin så kan man ta mindre av den. Jag tror att det är svårt att överdosera så att det blir skadligt. Jag och min man har börjat ta ca 1 kaffekopp varje kväll. Jag tror att det gör störst skillnad att dricka buljongen regelbundet varje dag.

      Ha en bra dag du med!

      Hälsningar
      Marie

      Reply
  • 8 mars, 2016 at 16:25
    Permalink

    Tack så mycket ? kan berätta att jag tog en stor kopp igår och det känns så mycket bättre idag i mitt knä ?

    Reply
    • 8 mars, 2016 at 21:08
      Permalink

      Det låter fantastiskt Gabriel! Jag blir så glad när jag får höra berättelser som din. Det är bara att fortsätta med daglig buljong då. 🙂

      Hälsningar

      Marie

      Reply
  • 11 mars, 2016 at 17:05
    Permalink

    En till fråga, kan man lägga andra saker i buljongen när den är färdigkokt som ägg eller grönsaker eller blir den mindre hälsoeffekter
    Tack

    Reply
    • 12 mars, 2016 at 07:03
      Permalink

      Hej Gabriel,

      Det tar inte bort hälsoeffekterna. Man kan dricka äta buljongen på det sätt som man tycker om bäst.

      Hälsningar
      Marie

      Reply
  • 12 mars, 2016 at 17:00
    Permalink

    Okej ? tack så jätte mycket ?

    Reply
  • Pingback: En underbar champinjonsoppa till i kväll kanske? | Gävle Kost & Livsstil

  • Pingback: Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet | Birgitta Höglunds mat

  • 12 maj, 2016 at 14:13
    Permalink

    Vad innehåller mest gelatin,nötkött eller fågelbuljong?

    Reply
    • 13 maj, 2016 at 07:53
      Permalink

      Hej Vera,

      Jag kan inte svara på vad som innehåller mest.
      Det som påverkar mängd gelatin i buljongen är om du har med lederna på benen när du kokar. Där sitter brosket (kollagenet) som omvandlas till gelatin. När du kokar kyckling så gör benen, brosket och skinnet att det blir mycket gelatin. Så kontentan är att använd så mycket av djuret som möjligt som innehåller leder, brosk och hud. Om du kan få med kycklingfötterna när du köper kyckling så innehåller de mycket kollagen. Grisfötter ger också mycket gelatin. Oxsvans är ett utmärkt kött som ger jättegoda grytor och mycket gelatin. Birgitta Höglund har flera recept med oxsvans. Värt att prova!

      https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/02/13/turkisk-oxsvans-i-lergryta-och-wonderbag-alla-hjartans-dag-erbjudande/comment-page-1/

      Så till din fråga vad som innehåller mest. Det beror lite på tillagningen och vilka delar du använder. Nötbuljong är lite starkare och kraftigare än kycklingbuljong.

      Hälsningar
      Marie

      Reply
    • 28 september, 2016 at 07:57
      Permalink

      Tack Josef!

      Vad roligt att du gillar inlägget.
      Ha en fin dag!

      Hälsningar
      Marie

      Reply
  • 19 november, 2016 at 12:10
    Permalink

    Hej
    Jag har kokat buljong på hel ekologisk kyckling men den stelnar inte trots kokning i ca 48 timmar.
    Vad kan vara orsaken och kan den innehålla kollagen trots att den inte stelnar?
    Christina

    Reply
    • 2 december, 2016 at 13:57
      Permalink

      Hej Christina!

      Jag ber om ursäkt för sent svar.
      Du har använt för stor mängd vatten i din buljong så den är inte tillräckligt koncentrerad. Den innehåller kollagen/gelatin men du får bara dricka lite mer. Det gör ju inget. Buljongen är säkert lika god för det. 🙂

      Mvh
      Marie

      Reply
  • 27 december, 2016 at 16:36
    Permalink

    Hej,
    Det står mycket om hur man kokar benbuljong. Läste någonstans att det går att använda gelatinpulver eller gelatinblad, men det står ingenstans hur man gör.
    Eftersom jag inte har möjlighet att koka riktig benbuljong tänkte jag prova först med gelatinblad.

    Reply
    • 30 december, 2016 at 17:34
      Permalink

      Hej Anna!

      1 tsk per dag är en ”normal” dosering av gelatinpulver.

      Blanda i lite kallt vatten. Låt stå och blanda sen i nåt varmt.

      Mvh
      Marie

      Reply
  • 4 januari, 2017 at 23:50
    Permalink

    Hej Marie, hur länge kan man förvara buljongen i kylen?

    Undrar Åsa

    Reply
    • 8 januari, 2017 at 10:23
      Permalink

      Hej Åsa!

      Om den förvaras kallt så bör det inte vara någon fara att förvar den minst en vecka. Lukta och smaka.

      Hälsningar
      Marie

      Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *