Glutenfritt en modediet?

wheat

Ni har säkert inte missat artikeln i SvD där en läkare och en dietist dömer ut valet att äta en glutenfri kost som en modediet. Påståendet kommer med all säkerhet möta starkt motstånd. Här är mina tankar kring artikeln.

Det är sant att celiaki (glutenintolerans) inte kan diagnostiseras utan att du har ätit gluten ett långt tag. Problemet är att man inte kan se en intolerans hos hälften av patienterna, upp till 2/3 (obekräftad siffra) som därmed inte får någon diagnos trots uttalade besvär. Att få problem av gluten utan att ha celiaki kallas på engelska för Non coeliac gluten intolerance eller Non coeliac gluten sensitivity, förkortat NCGS.

Många som upplever magproblem provar att utesluta gluten/vete och märker att magen och även övriga kroppen mår bättre på många sätt. Detta är att nog. Varför äta sig sjuk för att få göra ett test som för många inte visar något? Den självupplevda hälsan är alltid det som är väsentligt. Diagnos eller inte.

I artikeln kallar de det en modediet att utesluta gluten, att anledningen skulle vara obekräftade rykten om glutenets farlighet, som florerar på sociala medier. Detta är för mig lite härskarliknande beteende. De man säger till en människor är att ”det du känner är inte rätt och om du upplever en förbättring av en förändring så är det bara inbillning”.

Att påstå att uteslutande av gluten endast är en modediet är långt ifrån rätt. Här uttalar sig en läkare men man påvisar inte all forskning som å andra sidan påtalar glutenets negativa påverkan. Många är de forskare som ifrågasätter spannmål och framför allt vetets skadlighet.

Sant är att man inte är 100 % säker på att det är just proteinet gluten som är boven i spannmål/vete även om mycket talar för att det är en av starkt bidragande orsaker. Det kan även vara andra proteiner som finns i vete. Dessa testas man inte för i Sverige.
Det finns även något som kalls FODMAP som står för Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polysols, och är ett samlingsnamn på kolhydrater som är svåra för kroppen att processa. Dessa finns i vete men även i lök, vitlök, vissa frukter och mjölkprodukter mm. Man misstänker att detta också kan vara en bidragande orsak till magproblem.

I artikeln säger läkaren att det inte är så bra att äta glutenfria produkter. Där håller jag helt med. De är kraftigt processade och innehåller ofta socker. Dessutom så innehåller många fortfarande vete trots att glutenet är borttaget. Dock tror jag att majoriteten av de som köper sådana produkter är diagnostiserade av sjukvården då den ofta rekommenderar glutenfria produkter som ett substitut. De är ett dåligt och dyrt val. Bättre är då att välja naturligt glutenfria livsmedel som grönsaker, rotfrukter, nötter och frön. Det perfekta livsmedlet ägget inte att förglömma.

Hur mycket spelar ekonomiska skäl in? Veteodling är en av världens största industrier och det finns många intressen till att man vill att människor ska fortsätta konsumera det.

För dig som enskild person så spelar det egentligen ingen större roll vad ad det är i vete som gör att du, och framför allt din mage, inte mår bra. Misstanken att det är något i vetet är stark. Viktigast är dock hur du upplever det. Mår du bättre av att inte äta vete och gluten så är det så. Diagnos eller inte. Gluten eller andra spannmål är inget vi människor behöver. All näring däri kan du få från andra livsmedel. Spannmål misstänks dessutom hindra näringsupptaget i tarmen.

Våga lita på dig själv! Glutenfritt är ingen modetrend.

Swedish Paleo kan du läsa ett intressant blogginlägg om gluten. 50 nyanser av glutenproblem… Inlägget är delvis på engelska.

9 thoughts on “Glutenfritt en modediet?

 • 24 februari, 2015 at 17:34
  Permalink

  Skrämmande vilken stor okunskap det finns angående gluten, vete kolhydrater etc. De som uttalar sig borde vara de som är mest pålästa, men så är det inte. Tur att du Marie, håller oss informerade på ett lättförståeligt sätt.

  Reply
  • 24 februari, 2015 at 17:44
   Permalink

   Tack Gunilla!
   Det finns stor okunskap om gluten och alla svar finns ännu inte. Det som jag tycker är mest skrämmande är att sjukvården och många forskare inte lyssnar till människors egna upplevelser och hur de mår.

   /Marie

   Reply
  • 25 februari, 2015 at 16:24
   Permalink

   Tack Birgitta! Roligt att du tycker om mitt inlägg. Det var flera anledningar till att jag reagerade negativt på artikeln. Den största var att det är så svårt att lyssna till människors egna upplevelse. Att man förringar dem till betydelselösa. Det visar på en arrogans då glutens ofarlighet är ifrågasatt av många.

   /Marie

   Reply
 • 24 februari, 2015 at 19:50
  Permalink

  Tack för ett bra inlägg och tack för att du länkar till oss! Superkul att hitta nya ”vänner”. Kul om du ville komma på någon av våra paleobruncher som vi just nu planerar i Stockholm? Kanske kunde du föreläsa? Hör gärna av dig. Har delat ditt inlägg via vår Facebook-grupp! Mvh Cecilia

  Reply
  • 25 februari, 2015 at 16:30
   Permalink

   Vad glad blir över att ni tyckte om inlägget. Det är ett viktigt ämne och vi har nog inte alla svar än. Oavsett anledning så tror jag att människan ska undvika spannmål.

   Tack för att ni delar inlägget!

   Jag hör av mig till er så kan vi prata mer.

   /Marie

   Reply
 • 25 februari, 2015 at 14:07
  Permalink

  Hej,
  Något jag undrat över är hur det är möjligt att marknadsföra en vara som glutenfri fast varan innehåller gluten.
  Läser själv alltid innehåll noga och har då upptäckt att en stor del av det sk glutenfria bröd som säljs i butikerna deklarerar ett innehåll av en mycket liten mängd gluten. Det tycker jag är märkligt då ju även en liten mängd kan ge stora problem för en del allergiker. Min undring är om ni vet vilka regler som finns runt detta? Eller vart man kan vända sig för information? Tacksam för svar!
  Mvh Kerstin

  Reply
  • 25 februari, 2015 at 18:36
   Permalink

   Hej Kerstin,

   Jag köper själv inte glutenfria produkter annat än om det är naturligt glutenfria livsmedel men så här står det på Svenska Celiakiförbundets hemsida:

   ”Att äta glutenfritt
   Celiaki går inte att bota. Den enda behandling för den som är glutenintolerant som finns är att undvika glutenprotein som finns i sädeslagen vete, korn och råg.
   Forskning har visat att de allra flesta som har celiaki inte tål inte mer än 50 mg gluten per dag. Det är därför det generella gränsvärdet för gluten vid celiaki. Utifrån en rekommendation om detta från Codex (ett globalt regelverk för livsmedel under FN) har sedan EU-kommissionen beslutat att:
   produkter som inte har mer än 20 ppm (parts per million = 1 mg gluten per kilo = 0,0001 %) får märkas med glutenfri
   de livsmedel som har 21-100 ppm får märkas med mycket låg glutenhalt.
   Produkter med någon av dessa två märkningar har testas innan de märks för att de garanterat inte ska innehålla mer gluten än tillåtet.
   Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.

   Jag tycker också att det är märkligt att ”glutenfria” produkter ändå får innehålla en viss mängd gluten. Jag skulle därför hellre rekommendera naturligt glutenfria livsmedel.

   /Marie

   Reply
 • Pingback: Glutenfritt fröbröd med soltorkade tomater och timjan | Birgitta Höglunds mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *