Gör din egen kokosyoghurt! Perfekt för oss som undviker mjölkprodukter.

IMG_4453

Att din tarm behöver goda bakterier är säkert känt för de flesta. De goda bakterierna, eller probiotika, som de egentligen heter är ett hett och aktuellt ämne. Tarmfloran är kopplad till en mängd funktioner i kroppen. En obalans i tarmfloran kan därför ge upphov till många sjukdomar och besvär. Man säger att ca 80% av immunförsvaret sitter i tarmen. Tarmfloran är också kopplad till hjärnans funktion och neuropsykiatriska sjukdomar. Man har också sett att överviktiga människor har en annan tarmflora än normalviktiga. När smala möss i försök har fått tarmbakterier från överviktiga möss så har de gått upp i vikt. En tarmflora i balans tros också skydda mot hjärtinfarkt och stroke.

Hur får man då i sig goda tarmbakterier, probiotika? Det bästa tycker jag är att få i sig de via mat. Probiotika finns bl a i surkål (opastöriserad) och yoghurt. Du kan även köpa probiotikakapslar.

HÄR kan du läsa mer om varför goda bakterier är viktigt för tarmen.

Surkål är riktig supermat! Det är gott, det är billigt och toppen för vår tarm. Om du inte har provat att tillverka surkål så rekommenderar jag verkligen att prova det. Det är kul. Och det blir så mycket billigare än att köpa surkål. Tänk på att om du köper surkål så hittar du den i kyldisken. Den surkål som du hittar bland grönsakskonserverna är oftast pastöriserad dvs upphettad och de snälla bakterierna är då avdödade. Flera av de stor livsmedelskedjornas opastöriserade surkål innehåller tyvärr citronsyra som jag undviker. Om jag köper surkål eller andra syrade grönsaker så väljer jag Tistelvind.

Förutom surkål så kan du få i dig bakterierna genom yoghurt. Men om du undviker mjölkprodukter då, hur gör du då? Jo, du tillverkar din egen kokosyoghurt! Eller så köper du den. Garant säljer kokosyoghurt i små bägare som rymmer 125 ml. De kostar 17 kr. Hutlöst dyrt om du frågar mig.

Din egentillverkade yoghurt kostar ca 5 kr för 125 ml. Mindre än en tredjedel. Den kan bli dyrare om du tar fler kapslar i yoghurten och om du väljer dyrare kapslar.

Receptet kommer här.

5 dl kokosyoghurt

2 st tetror med kokosmjölk á 250 ml (av märket Garant som säljs på Willys och Hemköp)

1 kapsel probiotika. Du kan köpa den HÄR.

Ev en udd vaniljpulver.

Dela en kapsel probiotika och blanda pulvret med kokosmjölken och ev vaniljpulvret i en väl rengjord skål. Täck med en kökshandduk. Låt stå 48 timmar i rumstemperatur. Kyl den och förvara den sedan i kylen.

Enklare kan det inte bli. Nu kan du som av olika skäl undviker mjölkprodukter njuta av god yoghurt.

IMG_4470

Förutom surkål och yoghurt så kan du tillverka egen kefir och kombucha för att få i dig snälla bakterier. HÄR kan du läsa mer om du gör.

Lycka till i köket!

Hälsningar Marie!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *