Grillad makrill, bästa grillsalladen och rabarber- och jordgubbskaka

DSC_0268

I dag blev det färsk fisk på grillen. Till det min goda grillsallad och till efterrätt en kaka med rabarber och jordgubbar och vaniljsås. Tycker du att det låter det gott?

Har du provat att grilla färsk makrill? Om inte så tycker jag att du ska göra det. Det är fantastiskt gott att grilla hel fisk. Makrill blir supergod på grillen. Dessutom så får du i dig nyttigt omega-3 från den feta fisken. Vi grillade både makrill och tonfisk. Till makrillen så gjorde jag en motsvarighet till potatissallad, en zucchinisallad med fänkål som passar perfekt till allt grillat. Grillad baconlindad sparris blir också gott på grillen. Till efterrätt blev det en rabarber- och jordgubbskaka med kallrörd vaniljsås. Den är inte grillad dock. 🙂

4 portioner

Zucchinisallad med fänkål

1 zucchini om ca 400 g

100-150 g fänkål

1 stor eller 2 små röda lökar

Olivolja

1,5-2 dl majonnäs. Om du vill göra egen så hittar du recept här.

1 msk dijonsenap

1 dl hackad persilja

1-2 klyftor pressad vitlök

Salt

Grovmalen svartpeppar

Skär zucchini, fänkål och lök i bitar. Bryn i olivolja så att grönsakerna mjuknar lagom utan att ta färg. Ta av och låt svalna. Om du vill göra egen majonnäs så gör du den nu.
När grönsakerna svalnat så blanda dem med majonnäsen. Gör gärna salladen i god tid så den hinner stå i kylen några timmar.

Makrillen

4-6 hela makrillar

Olivolja

Havssalt

Grovmalen svartpeppar

Citron

Ta ur och skölj fisken, behåll huvudet. Torkar fisken lätt.

Gnid in fisken med olivolja, salt, peppar och citron.

Tonfisken som vi grillade var färdiga filéer från frysdisken. Jag gned in även dem med olivolja, citron, svartpeppar och havssalt.

Sparrisen

12 st sparrisar

4 skivor bacon

Linda en skiva bacon runt buntar av 3 sparrisar

Vi la makrillen, tonfisken och sparrisen på grillen samtidigt. Det blev klar ungefär samtidigt.

Jag bakar inte kakor så ofta men i dag blev jag sugen. Jag gjorde den här rabarber- och jordgubbskaka med kallrörd vaniljsås. Det kan hända att jag behöver förfina receptet något och testa gräddningstiden igen men den blev väldigt så här kommer receptet.

Rabarber- och jordgubbskaka

Ugn 170 C

4 ägg

1 msk honung (kan uteslutas eller bytas mot annan sötning)

150 smör

2,5 dl mandelmjöl

100 g rabarber i små bitar

150 g delade jordgubbar

1 tsk bakpulver

Smör och mandelmjöl eller kokosflinga till att smörja och ströa en platt form

Smält smör och låt svalna lite

Vispa ägg och honung pösigt och tillsätt sedan det smälta smöret.

Blanda i mandelmjöl och bakpulver

Häll i en smord och ströad form. Jag tog en liten gjutjärnsstekpanna.

Grädda ca 20 minuter så att kakan har stannat.

Kallrörd vaniljsås

3 dl vispgrädde

2 äggulor

1-2 tsk vaniljpulver

Vispa grädden ganska tjock. Vispa ner vaniljpulver och äggulor lätt.

Servera kakan med vaniljsåsen och dekorera med jordgubbar

 

DSC_0321

Hoppas det smakar!

Kram på er! <3

/Marie

One thought on “Grillad makrill, bästa grillsalladen och rabarber- och jordgubbskaka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *