I dag blev det färsk fisk på grillen. Till det min goda grillsallad och till efterrätt en kaka med rabarber och jordgubbar och vaniljsås. Tycker du att det låter det gott?
Har du provat att grilla färsk makrill? Om inte så tycker jag att du ska göra det. Det är fantastiskt gott att grilla hel fisk. Makrill blir supergod på grillen. Dessutom så får du i dig nyttigt omega-3 från den feta fisken. Vi grillade både makrill och tonfisk. Till makrillen så gjorde jag en motsvarighet till potatissallad, en zucchinisallad med fänkål som passar perfekt till allt grillat. Grillad baconlindad sparris blir också gott på grillen. Till efterrätt blev det en rabarber- och jordgubbskaka med kallrörd vaniljsås. Den är inte grillad dock. 🙂
4 portioner
Zucchinisallad med fänkål
1 zucchini om ca 400 g
100-150 g fänkål
1 stor eller 2 små röda lökar
Olivolja
1,5-2 dl majonnäs. Om du vill göra egen så hittar du recept här.
1 msk dijonsenap
1 dl hackad persilja
1-2 klyftor pressad vitlök
Salt
Grovmalen svartpeppar
Skär zucchini, fänkål och lök i bitar. Bryn i olivolja så att grönsakerna mjuknar lagom utan att ta färg. Ta av och låt svalna. Om du vill göra egen majonnäs så gör du den nu.
När grönsakerna svalnat så blanda dem med majonnäsen. Gör gärna salladen i god tid så den hinner stå i kylen några timmar.
Makrillen
4-6 hela makrillar
Olivolja
Havssalt
Grovmalen svartpeppar
Citron
Ta ur och skölj fisken, behåll huvudet. Torkar fisken lätt.
Gnid in fisken med olivolja, salt, peppar och citron.
Tonfisken som vi grillade var färdiga filéer från frysdisken. Jag gned in även dem med olivolja, citron, svartpeppar och havssalt.
Sparrisen
12 st sparrisar
4 skivor bacon
Linda en skiva bacon runt buntar av 3 sparrisar
Vi la makrillen, tonfisken och sparrisen på grillen samtidigt. Det blev klar ungefär samtidigt.
Jag bakar inte kakor så ofta men i dag blev jag sugen. Jag gjorde den här rabarber- och jordgubbskaka med kallrörd vaniljsås. Det kan hända att jag behöver förfina receptet något och testa gräddningstiden igen men den blev väldigt så här kommer receptet.
Rabarber- och jordgubbskaka
Ugn 170 C
4 ägg
1 msk honung (kan uteslutas eller bytas mot annan sötning)
150 smör
2,5 dl mandelmjöl
100 g rabarber i små bitar
150 g delade jordgubbar
1 tsk bakpulver
Smör och mandelmjöl eller kokosflinga till att smörja och ströa en platt form
Smält smör och låt svalna lite
Vispa ägg och honung pösigt och tillsätt sedan det smälta smöret.
Blanda i mandelmjöl och bakpulver
Häll i en smord och ströad form. Jag tog en liten gjutjärnsstekpanna.
Grädda ca 20 minuter så att kakan har stannat.
Kallrörd vaniljsås
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1-2 tsk vaniljpulver
Vispa grädden ganska tjock. Vispa ner vaniljpulver och äggulor lätt.
Servera kakan med vaniljsåsen och dekorera med jordgubbar
Hoppas det smakar!
Kram på er! <3
/Marie
Pingback: En massa lördagsgott! | Gävle Kost & Livsstil