Hel färsk fisk – det är enkelt! Uer på menyn

IMG_2178

Att laga färsk fisk behöver varken vara svårt eller komplicerat. Jag gillar att laga hel fisk. Det smakar mycket mer än färdigfiléad. I många andra länder så lagar man ofta fisken hel, gärna grillad. När vi turistar utomlands så blir vi lite förskräckta när vi får en hel fisk på tallriken och undrar hur vi ska äta den.

Den här veckan så hade de extrapris på Uer på Citygross. Citygross är för övrigt den butik i Gävle som jag tycker har det bästa utbudet av färsk fisk. Uer, som också kallas Kungsfisk, liknar abborre och gös men tillhör familjen drakhuvudfiskar. Den kan väga upp till 15 kg och lever på 100 till 1000 m djup och fiskas bland annat i Nordatlanten.
Nu blev det lite fiskkunskap också. 🙂

Jag försöker alltid att välja vildfångad fisk och undviker den odlade.

Jag gjorde tillagningen extremt enkel och faktum är att det oftast blir godast. Det enda som jag tycker är viktigt är att salta fisk ordentligt. Fisk kräver mer salt än vid tillagning av kött. Jag smörstekte fisken i ugnen med gräslök och havssalt. Hur enkelt som helst och fantastiskt gott.

Till det så hade jag stekt brysselkål med rödlök och en dillmajonnäs med stenbitsrom. Det blev en fantastiskt god fredagsmiddag.

Smörstekt Uer

4 portioner

Ugn 200 C

Ca 2 kg hel orensad Uer eller annan färsk fisk

Gräslök

50-100 g smält smör

Havssalt

Smält smöret i en kastrull

Ta ur inälvor ur fisken, skölj och torka den

Häll hälften av smöret i en långpanna

Pensla fisken invändigt och strö på gräslök och havssalt och lägg i långpannan

Häll resten av smöret på fisken och strö på gräslök

Stek i ca 30 minuter

DSC_0825

DSC_0828

IMG_2174

… passa katten när du tar ut fisken. Den kommer att tycka att det luktar underbart. 🙂

Dillmajonnäs

2 dl majonnäs

0,5 dl hackad dill

2 msk stenbitsrom

1 tsk Tabasco

Salt och grovmalen svartpeppar

Blanda alla ingredienser och ställ i kylen

IMG_2173

Stekt brysselkål med rödlök

450 g brysselkål

2 röda lökar

Smör

Salt och grovmalen svartpeppar

Sjud brysselkålen några minuter i vatten

Dela dem om de är stora och skär löken i bitar

Stek snabbt i smör och krydda med salt och peppar

IMG_2176

Njut av en underbar middag!

Prova gärna annan färsk vildfångad fisk som t ex makrill, abborre och gös.

Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *