Hemgjord leverpastej utan socker, mjöl (och mjölk)

image2

Leverpastej är något som gärna få finnas på mitt julbord. Tyvärr så tycker jag att det är svårt att hitta någon som som är perfekt. Köpepastej innehåller nästan allt av det som jag vill undvika; socker, vetemjöl, konstgjorda aromämnen, konsistensgivare och en massa andra tillsatser. Jag bestämde mig för att ta fram ett eget recept. Hur svårt kan det vara? Det kan absolut vara knepigt att experimentera fram ett lite mer speciella recept. Här fick jag dock till en riktig fullträff vid första försöket. Det blev en väldigt god leverpastej med den rätta kryddningen och den rätta konsistensen. Självklart är den utan socker och vetemjöl och tillsatser. För den som vill så går receptet att anpassa så att pastejen även blir helt mjölkfri. Perfekt för alla som äter paleo eller av andra orsaker undviker mjölkprodukter.

Om du är orolig för att det verkar krångligt att laga leverpastej så kan jag säga, det är det inte! Den sköter sig själv i ugnen medan du gör något annat.

Jag lagade pastejen på kycklinglever och den blir då mild och god. Det funkar lika bra med annan sorts lever med. Fördelen med kycklinglever är att du inte behöver putsa och skära i bitar.

Här kommer receptet:

Ugn 180 C

Ingredienser till en form leverpastej (ca 1,5 liter)

450-500 g kycklinglever alt nöt-, kalv- eller grislever

250 g färskt sidfläsk

1 gul lök

Smör alt kokosolja

6 ansjovisfiléer

3 ägg

1 dl pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk torkad mejram

1 dl vispgrädde alt kokosgrädde

1 msk oraffinerat havssalt

Grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Ställ en långpanna med vatten i den nedre delen av ugnen. Tänk på att formen ska kunna ställa i långpannan utan att det svämmar över.

Hacka löken och bryn den försiktigt i smör tills den mjuknat

Om du använder annan lever än kycklinglever så putsa och skär den i bitar.

Lägg alla ingredienser utom grädden i matberedaren och kör tills du har en slät smet.
Tillsätt grädden alt kokosgrädden och kör lite till.

Provstek en liten klick smet i smör eller kokosolja för att se att kryddningen är bra. Om inte så tillsätt mer salt och kryddor i smeten. Detta moment är viktigt för att få en perfekt leverpastej.

Häll smeten i en form som du smort ordentligt med smör eller kokosolja. Ställ den i vattenbadet och täck med en bit aluminiumfolie. Grädda i 1,5 timme. Den sista kvarten så kan du ta av folien och öka värmen till 220 C för att pastejen ska bli torr på ytan.

Nu har du en underbar pastej till julbordet. Tänk vilken fin går bort-present det blir. De flesta är inte bortskämda med hemlagad leverpastej.

Lycka till i köket!

Marie

image1

4 thoughts on “Hemgjord leverpastej utan socker, mjöl (och mjölk)

  • 20 december, 2017 at 19:05
    Permalink

    Är den ok att frysa tror du?

    Reply
    • 20 december, 2017 at 19:39
      Permalink

      Hej Hanna!

      Jag tror säkert att det går bra att frysa in den. Jag har själv gjort det och jag tror att den kommer att vara lika bra på julaftonen.

      God Jul!

      Marie

      Reply
  • 7 januari, 2018 at 23:40
    Permalink

    Tack! Som jag har längtat efter leverpastej! Den gick inte åt på julafton, så jag skivade upp den i tjocka skivor och stekta till middag. GUD, SÅ GOTT DET BLEV! 😛

    Reply
    • 8 januari, 2018 at 11:00
      Permalink

      Vad härligt!
      Tack för tipset! Jag har också en bit kvar i frysen. Jag ska absolut prova att steka på den. Lingon borde var gott till.

      Ha en bra dag!

      Marie

      Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *