Ingrid Larsson – Charlataner gör pengar på kostråd. Vilka är de egentligen?

Skärmklipp

Skärmdump från SvD.  

 

Charlataner gör pengar på kostråd säger dietist Ingrid Larsson i denna artikel.

Uttalandet grundar sig i att fyra forskare från Karolinska institutet fick en debattartikel publicerad i SvD med titeln ”Allvarliga fel i många böcker med råd om kost och hälsa”. De menar att all kostlitteratur bör granskas för att få en kvalitetsstämpel. Det låter misstänkt likt censur. och vilka ska göra detta?
Dessa fyra har fått skarp kritik och du kan läsa bemötanden som de fått.

https://www.dn.se/…/allvarliga-fel-i-manga-bocker-med-rad-…/

http://annfernholm.se/…/debatt-i-aftonbladets-morgonsandni…/

https://nyadagbladet.se/…/skolmedicinen-vill-censurera-sin…/

https://www.dietdoctor.com/…/lat-oss-lyfta-den-lakande-kraf…

Det som fick mig att reagera var Ingrids uttalande ovan. Charlataner gör pengar på kostråd. Jag ska berätta varför.

Av någon anledning så får jag inbjudningar till frukostmöten med Svenska Juiceföreningen. Jag förstår inte varför. Uppenbarligen så har de inte insett att jag förespråkar mat för hälsa.

Detta skriver Svenska juiceföreningen på sin hemsida:

”Svenska Juiceföreningen består av medlemsföretag som bedriver verksamhet där juiceråvara ingår, antingen som tillverkare, distributör, importör eller representant för utländska företag. Rätt till fullvärdigt medlemskap i föreningen har företag som bedriver tillverkning av produkter i vilka juiceråvara ingår.

Till associerad medlem av föreningen kan antas annat företag som i Sverige marknadsför eller bedriver handel med juiceprodukter. Föreningen är i sin tur medlem i den europeiska branschorganisationen AIJN.”

Svenska juiceföreningen är alltså en branschförening för bla producenter ocg distributörer av juice, dvs de som som tjänar pengar på att vi dricker juice. Coca Cola, Pepsi och Danone är några av medlemsföretagen. Knappast företag som som bidrar till en god hälsa. De arbetar hårt för att marknadsföra juice som ett hälsosamt livsmedel. Trots att vi vet att söta drycker, socker i flytande form, är bland det sämsta vi kan inta.

Föratg Sv juiceföreningen

Medlemsföretagen i Svenska juiceföreningen

Vad har nu detta med Ingrid Larsson att göra? Jo, hon föreläser på deras möten. Ingrid Larsson är dietist och näringsfysiolog och forskar kring behandlingen av vuxna med svår fetma och har deltagit vid framtagandet av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor.

Hon har inga problem med att både figurera tillsammans med Coca Cola och Pepsi samtidigt som hon tar fram riktlinjer åt våra myndigheter för hur vi ska behandla fetma.
För mig är det ytterst oetiskt. Vad tycker du?

Hur var det nu? Charlataner gör pengar på kostråd.

Ingrid Larsson

   Ingrid Larsson och andra föreläsare på ett av Svenska juiceföreningens möten om hälsosam kost.

Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *