Jag har fått en bästis i köket

IMG_3845

Jag har fått en god vän i köket. En vän som jag redan nu är säker på kommer att bli en trogen följeslagare.

Jag har investerat i en kraftfull blender. Jag har tidigare haft en blender av billigare modell och även flera stavmixrar. Jag har kört sönder dem när jag försökt mixa allt för hårda saker, som t ex is. Att köpa billigt blir inte alltid billigt i längden.

Jag valde mellan en Bosch VitaBoost High Speed Blender och en Wilfa PF-1200S Blender. Bosch är den som även Food Pharmacy säljer. Det blev Bosch pga att den är ännu kraftfullare, har högre varvtal, en större kanna samt fler program. Jag har en god vän som har Wilfas blender och hon är mycket nöjd med den. Den kostar lite mindre och den fick bäst i test. Den verkar klara samma saker som Bosch.

Jag är eld och lågor över min blender. Det känns som om det inte finns något som den inte klarar av. Avokadokärnor, rotfrukter, nötter. Allt mixar den slätt.
Jag har egentligen varit lite emot att dricka mat. Att tugga är viktigt. Men nu har jag upptäckt att det här är ett smidigt och enkelt sätt att få i sig ännu mer grönsaker. Nu tar jag ofta med en smoothie till jobbet.  Fördelen med en blender jämfört med en juicemaskin är att i blendern så får du med hela frukten inklusive alla fibrer. Man behöver inte finfördela eller skära grönsakerna i små bitar. Jag tar inte ur kärnor ur frukt t ex. Jag försöker att göra mina smoothies till största del på grönsaker med någon del frukt eller bär. Det är så roligt att experimentera. Det blir väldigt gott. Ja, det mesta i alla fall… 😉

Jag har gjort hummus. Det blev den slätaste och finaste hummus jag ätit.

Något som blev en riktigt trevlig överraskning var att göra egen mandelmjölk. Den blev så mycket godare än köpt mandelmjölk. Jag har hittills inte hittat någon mandelmjölk som inte innehåller olika tillsatser, solroslecitin, stabiliseringsmedel eller emulgeringsmedel. I alla fall inte i vanliga livsmedelsbutiker. Den smakar heller inte speciellt gott utan är tunn och blaskig. Och rätt dyr.

Jag blötlade 2 dl (ca 120 g) ekologisk sötmandel i 8 timmar. När jag plockade upp och sköljt dem så lät jag de få ett hastigt uppkok i lite vatten och gnuggade av skalen. Jag la mandeln i blendern tillsammans med en liter vatten och körde på högsta varv i 2 minuter. Jag hällde sedan massan i en nötmjölkspåse där den fick rinna av/kramas ur. Massan kan du t ex använda när du bakar.
Den här mandelmjölken går inte att jämföra med den köpta. I många recept så används mer mandel än jag gjorde. Jag vet inte om min blender som är en kraftig höghastighetsblender mixar mandeln extra effektiv att det går åt mindre mandel för vätskan. Mjölken blev supergod och med fyllig smak. Det blev även billigare än att köpa ekologisk mandelmjölk. Om du dessutom lyckas köpa nötter när det är kampanjer på nätet så blir det riktigt bra pris.
Jag kommer aldrig mer att köpa nötmjölk.

IMG_3832

IMG_3833

Man kan även göra glass men det har jag inte hunnit prova än.

Det som gjorde mig mest glad är att det är busenkelt att göra soppa i den. Du lägger ner alla ingredienser kalla och trycker på sopprogrammet. Av friktionen så blir soppan varm. Fantastiskt! Dväljer själv vilken temperatur du vill köra till. Kannan klarar att du kör tills soppan är 80 grader varm. Den är även perfekt om du vill äta raw food. Då kör du bara kortare tid.
Jag provade att laga (?) en morots- och ingefärssoppa från Food Pharmacy. Jag lade till lite ekologisk grönsaksbuljong, grovmalen svartpeppar ochlite extra salt. Mums!

IMG_3841

IMG_3844

En sak som upptäckte när vi provade den för första gången är hur otroligt stark den är. Jag har lite papper på bänken bakom blendern. De spreds över hela köket av den luftkvast som sprutade ut baktill på den.

Jag är säker på att vi kommer att ha mycket roligt för oss tillsammans!

Ha det!

Marie

2 thoughts on “Jag har fått en bästis i köket

 • 1 maj, 2018 at 20:43
  Permalink

  Hej Marie! Perfekt recension nu när jag tänkte köpa samma blender.
  En frågar bara, är den högljud? Lite rädd eftersom jag bor i lägenhet och gör smoothies tidiga mornar. Tack på förhand! Mvh Jessica

  Reply
  • 6 maj, 2018 at 21:05
   Permalink

   Tack Jessica!
   Ja, Boschen är ganska högljudd. Jag vet inte om Wilfan kanske låter mindre. Jag skulle tro det.

   Hälsningar
   Marie

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *