Är ni klara med alla julförberedelser? Eller är ni som jag, en hel del är kvar?
Jag har gjort ett schema för att hinna laga alla julmat i förväg och lägga i frysen. Tyvärr så kommer det ofta saker emellan så schemat får göras om många gånger. Det är ändå skönt att ha det där schemat att snegla på. Hinner jag inte allt så är det inte heller hela världen.
Här kommer tips på rätter som jag tycker om att ha på julbordet. Vi har tagit bort en hel del rätter som inte känns nödvändiga. Inte för att vi egentligen inte tycker om dem utan för att det blir allt för mycket mat på julbordet. Vi har behållit det som vi verkligen gillar.
Jag tycker att det är lite extra roligt att laga en del vegetariska rätter till jul. Vårt svenska julbord innehåller ju mycket kött och fisk. Det är bra mat för oss. Många som äter lågkolhydratkost upplever julen som en bra tid då det serveras gott om mat med lite kolhydrater och mycket fett. Julbordet innehåller dock traditionellt inte så mycket grönsaker Därför känns det bra att laga några vegetariska rätter. Jag hoppas du kommer att gilla dem.
Rödbetssallad
Hemgjord rödbetssallad, den slår alla Rydbergare i världen med hästlängder. Så mycket godare!
Allt socker och alla tillsatser slipper du på köpet. Den passar t ex bra som tillbehör på en buffé.
1 kg ekologiska rödbetor alt. färdigkokta rödbetor i vakuumförpackning (utan tillsatser)
En liten rödlök
1 msk riven färsk pepparrot
2 msk dijonsenap
1 burk (450 g) majonnäs alt. hemgjord majonnäs
Koka rödbetorna med skal tills de är mjuka. Gnugga bort skalet.
Skär rödbetorna i små tärningar.Finhacka rödlöken.
Blanda rödbetor med majonnäs, rödlök, pepparrot och dijonsenap
Låt gärna salladen stå minst ett dygn. Jag lovar, det blir inte för mycket! Hos oss går den åt med raketfart.
Gubbröra med fänkål
Förra julen så ville jag ha ett alternativ till de traditionella ägghalvorna och då blev det den här goda gubbröran. Brynt fänkål gör den lite annorlunda. Rätten passar bra till vilken buffe som helst, inte bara till jul (stor sats, kan halveras).
Ingredienser
9 hårdkokta ägg skurna i bitar
1 litet fänkålsstånd hackad i små bitar och stekt mjuk i smör utan att ta färg
1 hackad röd lök
450 g majonnäs (1 burk)
1 dl gräslök
0,5 dl dill
1-1,5 burk (125 g) ansjovis skuren i små bitar
1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk flingsalt
Blanda allt försiktigt.
Den blir ännu godare om den får stå till dagen efter.
Rödkålssallad med valnötter och granatäpple
Ingredienser
400 rödkål
2 msk olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger (eller rödvinsvinäger)
Örtsalt
Grovmalen svartpeppar
0,5 dl granatäppelkärnor
50 g valnötter
Gör så här
Strimla rödkålen fint
Blanda olivolja och vinäger med kryddor och salt
Blanda ner i rödkålen
Blanda ner valnötter och granatäppelkärnor
Låt gärna salladen stå ett dygn
Smaka ev av med mer vinäger, örtsalt och svartpeppar
Grönkålsgratäng med parmesanost
Ugn 200 C
Ingredienser
250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)
Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form
100 gram riven parmesanot
3 stora eller 4 små ägg
2 dl vispgrädde
1 msk Renée Voltair grönsaksbuljong
Grovmalen svartpeppar
Örtsalt
Gör så här
Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt
Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor
Lägg den i en smord form
Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.
Brysselkål med rödlök och cashewnötter
Ingredienser
300 g brysselkål
3 små röda lökar
0,5 dl grovhackade cashewnöter
Smör eller kokosolja till stekning
0, 5 dl hackad gräslök, jag brukar alltid ha frysta kryddor och örter att kunna plocka fram
Grovmalen svartpeppar
Örtsalt
Gör så här
Förväll några minuter om du använder färsk brysselkål
Under tiden så kan du rosta cashewnötterna i torr panna om du vill men det är valfritt
Skala och klyfta rödlöken
Bryn brysselkål och rödlök
Krydda och tillsätt gräslök
Blanda i cashewnötter
I över tjugo år så har kålrotslåda haft en given plats på julbordet. I Finland är det vanligt med olika lådor av kålrot och morot. Den passar perfekt som tillbehör till skinkan.
Det här är verkligen en supergod rätt! Mycket mild i smaken och passar både barn och vuxna.
Jag gillar dessutom att ha några vegetariska rätter på julbordet och inte bara kött och fisk. Den är superenkel att göra. Den är både paleo och liberal LCHF.
Kålrotslåda
Ugn 180 C
Ingredienser
1200 g skalad och tärnad kålrot
1,5-2 dl kokosgrädde (Jag köper Garants kokosgrädde i tetra), alt vispgrädde
1 stort ägg
1 msk Renée Voltair grönsaksbuljong
1 tsk malen muskot
1 tsk vitpeppar
salt
Kokosolja eller smör till att smörja formen
Gör så här
Koka kålrotstärningarna tills de är mjuka.
Mixa med mixerstav eller pressa genom en sil.
Blanda ner kokosgrädde och rör om.
Tillsätt kryddorna.
Tillsatt ägget som du vispat lätt.
Smaka av smeten med salt tills du är nöjd. Tillsätt ev mer muskot och vitpeppar.
Häll upp smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i en timme.
Köttbullar
En del kockar menar att knepet för att få köttbullarna saftiga är att koka dem och sedan steka snabbt i smör för att få fin yta och färg. Jag brukar dock för det mesta steka mina köttbullar på en plåt i ugnen. Du får recept på båda varianterna.
1 kg nötfärs eller blandfärs
1 msk fiberhusk alt 2 msk Pofiber
1-1,5 dl kokosmjölk, alt vispgrädde
2 ägg
1 msk tamarisoja (glutenfri från Renée Voltair)
1 tsk lökpulver eller 1 finriven lök
1 tsk kryddpeppar
1 msk salt
Vitpeppar och svartpeppar efter smak, var inte för försiktig…
Blanda fiberhusk alt. Pofiber med 1 dl kokosmjölk och låt stå några minuter.
Blanda övriga ingredienser med nötfärsen. Blanda i fiberhusk/Pofiberröran.
Tillsätt ev mer kokosmjölk. (Smaken av kokosmjölk känns inte i de färdiga köttbullarna). Smeten ska vara så lös det går men att det ändå går att rulla små bollar.
Tillagning i ugnen:
Ugn 220 C
Lägg i rejält med smör eller kokosolja i en långpanna. Sätt in den i ugnen så att fettet smälter och ta ut plåten. Rulla köttbullar och lägg dem på plåten. Stek köttbullarna ca 10 minuter. Rör om efter halva tiden.
Tillagning med kokning:
Rulla köttbullar. Koka i saltat vatten eller med buljong tills de flyter upp, ca 5 min. Låt de kallna något. Du kan nu lägga köttbullarna i frysen fram tills de ska serveras.
Stek sedan snabbt i rikligt med smör tills de fått fin färg.
Leverpastej
Leverpastej är något som gärna få finnas på mitt julbord. Tyvärr så tycker jag att det är svårt att hitta någon som som är perfekt. Köpepastej innehåller nästan allt av det som jag vill undvika; socker, vetemjöl, konstgjorda aromämnen, konsistensgivare och en massa andra tillsatser. Jag bestämde mig för att ta fram ett eget recept. Hur svårt kan det vara? Det kan absolut vara knepigt att experimentera fram ett lite mer speciella recept. Här fick jag dock till en riktig fullträff vid första försöket. Det blev en väldigt god leverpastej med den rätta kryddningen och den rätta konsistensen. Självklart är den utan socker och vetemjöl och tillsatser. För den som vill så går receptet att anpassa så att pastejen även blir helt mjölkfri. Perfekt för alla som äter paleo eller av andra orsaker undviker mjölkprodukter.
Om du är orolig för att det verkar krångligt att laga leverpastej så kan jag säga, det är det inte! Den sköter sig själv i ugnen medan du gör något annat.
Jag lagade pastejen på kycklinglever och den blir då mild och god. Det funkar lika bra med annan sorts lever med. Fördelen med kycklinglever är att du inte behöver putsa och skära i bitar.
Här kommer receptet:
Ugn 180 C
Ingredienser till en form leverpastej (ca 1,5 liter)
450-500 g kycklinglever alt nöt-, kalv- eller grislever
250 g färskt sidfläsk
1 gul lök
Smör alt kokosolja
6 ansjovisfiléer
3 ägg
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 msk torkad mejram
1 dl vispgrädde alt kokosgrädde
1 msk oraffinerat havssalt
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Ställ en långpanna med vatten i den nedre delen av ugnen. Tänk på att formen ska kunna ställa i långpannan utan att det svämmar över.
Hacka löken och bryn den försiktigt i smör tills den mjuknat
Om du använder annan lever än kycklinglever så putsa och skär den i bitar.
Lägg alla ingredienser utom grädden i matberedaren och kör tills du har en slät smet.
Tillsätt grädden alt kokosgrädden och kör lite till.
Provstek en liten klick smet i smör eller kokosolja för att se att kryddningen är bra. Om inte så tillsätt mer salt och kryddor i smeten. Detta moment är viktigt för att få en perfekt leverpastej.
Häll smeten i en form som du smort ordentligt med smör eller kokosolja. Ställ den i vattenbadet och täck med en bit aluminiumfolie. Grädda i 1,5 timme. Den sista kvarten så kan du ta av folien och öka värmen till 220 C för att pastejen ska bli torr på ytan.
Kräftströmming
Jag älskar strömming och kräftströmming är underbart gott och ett barndomsminne för mig. Den här är helt mjölkfri och smakar precis som kräftströmming ska smaka. Hoppas du också kommer att tycka om den.
ca 800 g rensad strömmingsfilé
dill i strömmingen
3,5 dl kokosgrädde, Garant eller Santa Maria Extra creamy coconutmilk, alt vispgrädde
4 msk tomatpuré
0,5 dl dill till tomatsåsen
1 msk dillfrö
kokosolja eller smör att smörja formen med
örtsalt
svartpeppar
Smörj en ugnsfast form med smör eller kokosolja.
Salta och lägg på lite dill på köttsidan av varje strömmingsfilé.
Rulla ihop dem och packa tätt i formen
Blanda kokosmjölk, tomatpuré, dillfrö, dill, örtsalt och svartpeppar och bred såsen över fisken. Grädda i ugnen 30 min.
Saffransmuffins och glögg
Det här är en variant på mina muffins som jag annars gör med vaniljpulver och hallon eller jordgubbar.
Ugn 180 C
4 ägg
1 msk honung (kan uteslutas eller bytas mot annan sötning)
150 smör
3 dl mandelmjöl
0,5 g saffran
2 tsk bakpulver
Flagad mandel
Ev några hallon i varje muffin
Smält smör och låt svalna lite
Vispa ägg och honung pösigt och tillsätt sedan det smälta smöret.
Rör ner saffran i smöret.
Blanda i mandelmjöl och bakpulver.
Häll upp i formar och strö på flagad mandel.
Grädda i muffinsformar ca 10 minuter eller tills de har fått lagom färg.
Glögg
Denna glögg innehåller inget tillsatt socker men den innehåller kolhydrater. Den är mer paleo än LCHF. Dock är den ett både godare och mycket mindre sött alternativ än köpeglöggen i affären. Glöggen gör du snabbt av äppelmust eller annan osötad bärdryck.
1 liter must eller bärdryck
3,5 dl vatten
1 torkad pomerans
1 bit torkad ingefära
1 kanelstång
10 krossde kardemummakärnor
10 st nejlikor
Blanda alla ingredienser och låt koka upp. Låt sjuda i 20 minuter. Sila av och servera.
Nina’s heta mandlar
Som avslutning på kvällen så bjuder jag på ett supergott snack. Jag har fått det av min goda vän Nina så de får helt enkelt heta Nina’s heta mandlar. Du slipper alla tillsatser som ofta finns i köpta snack.
Perfekt snack för uppesittarkvällen dagen före julaftonen.
Ugn 180 C
Jag vet att det är fullt upp inför jul och jag är inget undantag, men ta en stund att sitta ner, blunda och njuta av en kopp kaffe eller te. Julen kommer och den kommer att bli bra.
Kram och God Jul till Er Alla!
Marie