Kefir, Kombucha och surkål – Ett mikrobiologiskt laboratorium

IMG_3709

Mitt kök har förvandlats till ett mikrobiologiskt laboratorium. Det bubblar, jäser och växer lite varstans just nu. Det är som att ha ett gäng tamaguchis för vuxna ((ni som minns dem, de små leksakerna som hade behov och som skulle skötas om).

Jag tillverkar mjölkkefir, vattenkefir, kombucha och surkål. Alla görs genom en process som kallas fermentering som du kan likna vid jäsning. Det alla har gemensamt är att när de är färdiga så innehåller de härliga och nyttiga bakterier för vårt tarmsystem och immunförsvar sk probiotika. De innehåller bl a olika stammar av mjölksyrebakterier. Du kan köpa dyra kapslar med probiotika på hälsokostaffären men att själv tillverka probiotika är ett mycket bättre alternativ. Jag tycker det otroligt roligt. Att vänta, kolla, sniffa och pyssla om. För mig så är det så mycket mer tilltalande att få i sig nyttigheter och näringsämnen via riktig mat än via piller. Dessutom så är det så mycket godare. För att inte tala om hur mycket billigare det blir.

HÄR kan du läsa mer om probiotika.

Surkål känner nog de flesta till. Jag vill gärna ha en burk surkål stående i kylen. Det är världens bästa tillbehör. Till ALLT! Jag och min man älskar surkål. Vi använder det som tillbehör till olika rätter istället för potatis, pasta och ris. HÄR hittar du instruktioner på hur du gör. Det är inte alls svårt. Du behöver tre ingredienser; kål, salt och tid.

IMG_2079

Mjölkkefir har jag gjort tidigare. Jag tycker mest om att göra den på ekologisk grädde. Då blir det en alldeles underbar smetana/crème fraiche. Du kan också göra den på mjölk, gärna ohomogeniserad och opastöriserad om du får tag på det. Din hemgjorda kefir innehåller fler och bättre bakterier än den köpta kefiren gör. Mjölkkefirgrynen lever på laktos som finns i mjölkprodukterna men de försvinner under fermenteringen.
Mjölkkefir gör du så här:

1-3 msk kefirgryn
5 dl ekologisk grädde eller mjölk

Blanda grädden och grynen i en burk och låt stå i 24-48 timmar. Det går olika fort beroende på vilken temperatur du har hemma. När kefiren är klar så fiskar du upp grynen och använder dem till en ny sats eller lägger dem i en burk med mjölk tills du ska använda dem nästa gång.
HÄR kan du läsa mer om mjölkkefir.

Kefir

I dag så fick jag vattenkefirgryn av min goda vän Patricia. Vattenkefir är en dryck som också innehåller en massa snälla bakterier, bl a mjölksyrebakterier. Vattenkefirgrynen lever, till skillnad mot mjölkkefirgryn, på socker. Mycket av sockret förbrukas under fermenteringen. Vattenkefir bör smaksättas för att bli riktigt god enligt Patricia. Jag funderar på att smaksätta min kefir med äpple och kanelstång. Jag gjorde min första sats i dag och jag längtar tills jag får smaka. Det är helt nytt för mig. HÄR kan du läsa mer på Patricia’s blogg.

IMG_3710 version 2

Nu till den sista bakteriekolonin på min bänk, Kombucha. Kombucha är spännande. Det är en dryck som smakar lite som en svagt kolsyrad och mycket mindre söt äppelcider. Jag tycker den är mycket god. Frisk och väldigt fräsch. Det är fermenterat te. Den växer av en scoby som du köper. Det är en symbiotisk koloni av bakterier och jästsvamp i form av en fast lite geléig skiva. Bakterierna i kombuchan livnär sig på sockret som till stor del förbrukas under processen. HÄR kan du läsa mer om hur du gör Kombucha.

25659982_2044465712465839_4235912243482549303_n

Nu har du fått tips på fyra olika sätt att mata din tarm med snälla bakterier som gör den glad.
Hoppas du tycker att det är lika spännande som jag tycker.

Vi hörs!

Marie

8 thoughts on “Kefir, Kombucha och surkål – Ett mikrobiologiskt laboratorium

 • 28 december, 2017 at 21:38
  Permalink

  Spännande ? Ett tips, gör kombuchan på honung iställe för socker. Då kallas den Jun.

  Reply
  • 28 december, 2017 at 22:13
   Permalink

   Intressant Lina!

   Jag har inte hört talas om Jun. Däremot så har jag läst att honung kan fungera sämre i Kombucha pga honungens antibakteriella egenskaper.
   Tack för tipset! Jag ska prova med honung också.

   Hälsningar
   Marie

   Reply
 • 29 december, 2017 at 18:03
  Permalink

  Hej!
  Om man är histaminintolerant kan man dricka kombucha eller äta fermenterade grönsaker?

  Reply
  • 30 december, 2017 at 20:16
   Permalink

   Hej Eva,

   Tyvärr så innehåller fermenterade produkter histamin så om du är histaminintolerant så är de troligtvis inte lämpliga.

   Mvh
   Marie

   Reply
 • 7 mars, 2019 at 14:51
  Permalink

  Får man också ställa frågorInger

  Reply
  • 17 mars, 2019 at 19:41
   Permalink

   Är det frågor du undrar om man får ställa?
   jag kan försöka besvara dem.

   Hälsningar
   Marie

   Reply
 • 9 februari, 2020 at 07:50
  Permalink

  Hur fungerar det att starta surkål eller andra syrade grönsaker med kefirvassle i stället för vatten?
  Skicka helst ett mail om du vill svara på min fråga, tack.

  Reply
  • 9 februari, 2020 at 15:14
   Permalink

   Det låter tveksamt. Det är inget som jag har hört talas om.

   Hälsningar
   Marie

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *