LCHF Event 2017 – det bästa någonsin?

FB_IMG_1499262627687

Fotograf: Stefan Markebo

Förra helgen gick årets LCHF-event i Säffle av stapeln. Jag har deltagit i tre år och det har alltid hållit hög kvalitet. Det jag uppskattar med eventet är att de har breddat sig på ett bra sätt. Det heter LCHF- event men det rymmer så mycket mer än bara fokus på en strikt mängd kolhydrater. Förra året så fanns det även med föreläsningar med ett fokus på Paleo vilket jag tror uppskattades av många. För mig ligger Paleo och LCHF väldigt lika varandra. Med vissa individuella justeringar så är det inte så stor skillnad. Båda kostinriktningarna betyder för mig ren och naturlig mat, fri från socker och spannmål, lagad på riktiga råvaror som gärna får vara ekologiska.

I år var mixen av föreläsare i det närmaste perfekt. (En föreläsning med paleotema får gärna vara med nästa år igen) Mycket bra komponerat av er arrangörer!

I paletten av föreläsningar återfanns ämnen som metabolt syndrom, diabetes, hormoner, insulinresistens, praktiska kostråd, resistent stärkelse, fysisk och mental hälsa, sockrets historia, personliga berättelser, forskning och funktionsmedicin mm.

På fredagen fick vi lyssna till följande föreläsare:

Patrik Olsson, grundare av Smarta Diabetiker

Patrik blev blind trots, eller på grund av, att han följde vårdens kostrekommendationer att hans kost skulle innehålla en stor del kolhydrater och att det bara var att kompensera med insulin. Patrik upptäckte LCHF och fick ett lägre och stabilare blodsocker och minskade i vikt. De sista åren så har han, förutom LCHF, experimenterat med bönor och hans resultat har blivit än bättre. Han blodsocker är lägre och stabilare än någonsin och han har minskat ytterligare i vikt. Han har också kunnat sänka sin insulindos. Förklaringen tros vara den resistenta stärkelsen som bönor innehåller och som når tjocktarmen utan att brytas ner till glukos och istället blir till mat åt goda tarmbakterier. En frisk tarmflora verkar även vara av yttersta vikt för att sänka och stabilisera blodsockret. Patrik’s sambo Maria har också experimenterat med bönor och gått ner 20 kg med LCHF och ytterligare 40 kg efter att hon introducerat bönor i kosten. Ett enastående resultat! Deras erfarenheter har legat till grund för en bok som Lars-Erik Litsfeldt och Patrik skrivit tillsammans, Låt bönor förändra ditt liv. Den verkar fylla ett tomrum då den ligger etta på boklistan. Lars-Erik är författare till flera böcker bl a Ideologin och pengarna bakom kostråden och Fettskrämd.
Patrik gjorde tillsammans med Fredrik Söderlund, en stor bedrift i våras. De sprang Tough Viking för att samla in pengar till Kostfonden som stödjer oberoende forskning om kosten och dess betydelse för sjukdomar. Kostfonden är aktuell med att bekosta en studie om kost vid diabetes typ 1 där traditionell diabeteskost, måttlig lågkolhydratkost och strikt lågkolhydratkost kommer att jämföras. Patrik avslöjade en hemlighet. Han planerar att tillsammans med Jonas Colting simma Vansbrosimningen nästa sommar. Den mannen ser sannerligen inga hinder!

Besök gärna Smarta diabetiker på facebook. Det finns två grupper, Smarta diabetiker (gruppen) och Smarta diabetiker recept, och de har tillsammans 14 000 unika medlemmar

FB_IMG_1499255866950

Patrik Olsson Fotograf: Eva-Lotta Ryd

 

Martina Johansson, civilingenjör, författare och biohacker

Martina höll en intressant föreläsning om ketogen kost för långvarig mental och fysisk hälsa. Hon har skrivit 10 böcker, om LCHF, hormoner, tarmfloran och träning och är nu på gång med en amerikansk bok. Hon berättade om de metabola fördelarna av att vara i ketos. Hon påpekade den stora skillnaden i att ”bara” äta lågkolhydratkost och att verkligen vara i mätbar ketos. Hon tog upp ämnet epigenetik och att ketos påverkar DNA. Genom att ett protein, NRF2, är ”på” så kan ”dåliga” gener bli neutraliserade. NRF2 kan påverkas genom att äta rätt och att vara i ketos. Ketos har även fördelar muskelbygge vilket Martina själv har stor erfarenhet av då hon har tävlat i Fitness. Hon förklarade även vilka vinster som de flesta tränande människor har om de är i ketos. Förutom påverkan på muskler så stimulerar ketoner nybildning av hjärnceller. Martina förklarade många kroppsliga processer på ett begripligt sätt.
Martina har en mycket intressant blogg där hon skriver om Biohacking – Giftfritt & Naturligt – Hormonell hälsa och Personlig utveckling.

FB_IMG_1499255903415

Martina Johansson. Fotograf: Eva-Lotta Ryd

 

Jan Hammarsten, docent och överläkare i urologi

Jan’s föreläsning handlade om det metabola syndromet och cancersjukdom – med fokus på prostatacancer. Jan menade att studier visar att prostataförstoring och prostatacancer är en del av det metabola syndromet

Han hade som läkare observerat att feta och diabetiska män var överrepresenterade bland dem som hade förstorade prostatakörtlar.

Förhöjda insulinnivåer är den starkaste riskfaktor för tillväxt av prostatacancer.

Studier stödjer hypotesen att det metabola syndromet gynnar tillväxt av cancer även i alla andra organ förutom prostatan.

Han slutsats är att genom att äta LCHF och bli metabolt frisk så kan prostataförstoring och prostatacancer förebyggas samt ingå/vara en del i behandlingen. Risken för överbehandling minskar dessutom.

FB_IMG_1499255917773

Jan Hammarsten Fotograf: Eva-Lotta Ryd

Andreas Enfeldt, Kostdoktorn

Andreas behöver ingen närmare presentation för de flesta. Han och hans Team Kostdoktorn driver Sveriges största hälsoblogg, Kostdoktorn, och världens största lågkolhydratsajt, Diet Doctor.

Andreas pratade om en global matrevolution och presenterade den i tre olika delar:

  • Misstaget bakom fetmaepidemin
  • Hur förvånande svårt det är att fixa
  • En möjlig lösning

Det finns inga bevis för att mättat fett har något samband med en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Han påvisade hur fel kostråden vi fått har varit och hur den katastrofala utvecklingen av fetma sett ut i USA genom åren.

FB_IMG_1499255930832

Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn Fotograf: Eva-Lotta Ryd

Peter Martin, leg läkare inom funktionsmedicin

Martin driver läkarmottagningen Funmed i Göteborg och föreläste om Funktionsmedicin – Ett paradigmskifte. Peter har bl a arbetat inom läkemedelsindustrin med framtagning av läkemedel mot hjärnsjukdomar. Han blev sjukskriven för utmattningssyndrom och upptäckte i samband med det funktionsmedicin.

Peter berättade om skillnaden mellan funktionsmedicin och konventionell medicin. Funktionsmedicin är hälsoorienterad mot skolmedicinens sjukdomsorientering. Funktionsmedicin fokuserar på patienten, individen, i motsats till skolmedicinens doktors- och alla-ska-behandlas-lika-fokus. På hans mottagning tillämpar de en helhetssyn. De behandlar inte bara symptomen utan går på djupet för att ta reda på orsakerna till sjukdom och ohälsa för att återställa kroppen till dess friska tillstånd.

Han berättade om det metodiska arbetssätt som de arbetar efter. Kosten är ett viktigt redskap för att läka och återfå hälsa. Han tittar mycket på SIBO, small intestinal bacterial overgrowth. SIBO är bakteriell överväxt i tarmen och uppstår när den normala balansen är satt ur spel.

Han berättade om ett avidentifierat patientfall där patienten hade en lång lista med sjukdomar, symptom och besvär. Genom att grundligt gå igenom patientens historia, ta prover, utvärdera och behandla med kost och kosttillskott så var patienten i stort sett besvärsfri efter 12 veckor.

Han föreläsning var mycket intressant och jag önskar att vi hade fler som han. Jag är optimistisk och tror att funktionsmedicin är på stark frammarsch.

 

Peter Martin

Peter Martin Fotograf: Eva-Lotta Ryd

På lördagen lyssnade vi till dessa föreläsare:

Agneta Schnittger, leg läkare och specialist inom gynekolog och obstetrik, vidareutbildad inom nutrition och diabeteslära och författare

Agneta talade om insulinresistens, diabetes och ketogen kost. Det handlade också om låg-gradig inflammation, arterioscleros och insulin- och östrogenberoende.

Allt fler diabetiker upptäcker och blir hjälpta av en ketogen kost, både typ 1- och typ 2-diabetiker. En bättre livskvalitet uppnås, behovet av insulin och andra läkemedel minskar, bättre blodsockerkontroll fås och utvecklingen av naturalförloppet minskas.

Hon pratade om att diabetes är en mångfacetterad sjukdom. Högt blodsocker stimulerar även ett protein, P53, som ökar cancerutvecklingen i celler.

Hon talade om hur insulinet är chefshormonet och i sin tur påverkar alla andra hormoner. Förhöjd insulinnivå är inflammatoriskt och blodproppsbefrämjande.

Hon tog upp olika sjukdomar som alla är kopplade till insulinresistens.

Agneta har skrivit två böcker, Insulin den felande länken och Låg Insulin Regim vid metabolt syndrom, binjureutmattning och hjärntrötthet. Hon är nu aktuell med en ny bok som trycks vilken dag som helst, Insulinresistens och hormonbalans hos kvinnor. Den ska bli mycket intressant att ta del av.

FB_IMG_1499261270537

Agneta Schnittger Fotograf: Eva-Lotta Ryd

Ann Fernholm, journalist, författare och disputerat i molekylär bioteknik.

Ann talade om sockrets historia, mycket intressant. Hur vi på 30-talet såg socker som en värdefull näringskälla. Hon berättade om nyckelhålsmärkningen, om hur socker döljs i innehållsförteckningen genom att benämnas som något annat. Hon pratade om hur fruktsocker orsakar fettlever och har samband med typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens, psykisk ohälsa och bebisens hälsa.

Hon berättade hur man kan lära små barn att äta riktig mat istället för barnmat i burk, puréad, smaklös och utan tuggmotstånd.

Ann berättade om framgångarna med Kostfonden och de planerade studierna om bl a kost vid typ 1-diabetes och kost och fetma hos barn. Många blev nya månadsgivare till Kostfonden!

Ann har skrivit böckerna Ett sötare blod, Det sötaste vi har samt Smakäventyret.

LCHF-eventet fick ett överskott och donerade 25 000 kr till Kostfonden! Vilken fin gåva!

20170701_105227

Ann Fernholm mottar ett bidrag på 25 000 kr till Kostfonden från LCHF Event av Ann-Sofi Bengtsson, en av arrangörerna

Helena Önneby

Helena höll en fantastisk föreläsning, ”Det började med maten”. När hon var 12 så blev hon riktigt sjuk och vid 30 års-åldern så hade hon 6 olika autoimmuna diagnoser. Hon förstod till slut att det bara var hon själv som kunde ta ansvar för sin hälsa och att hon behövde flytta fokus från sjukdom till hälsa. Hon berättar om sin resa mot läkning och livskvalitet i kropp, själ och sinne. En stor del har handlat om kost men även om att lyssna inåt, hitta kraften, hur kroppen kan läka sig själv. Att återta makten över sig själv och sitt liv.

Hela publiken mediterade några minuter tillsammans med Helena. Vi kunde höra en knappnål falla.

Bli vän med dig själv!

FB_IMG_1499255983201

Helena Önneby Fotograf: Eva-Lotta Ryd

Ralf Sundberg, kirurg, docent och författare

Ralf höll en underhållande föreläsning om Kolesterolkontroversen. Han pratade om hur socker omvandlas till fett i levern och är grunden till fetma och diabetes. Han berörde dagens felaktiga kostråd till diabetiker som grundar sig i en skräck för mättat fett och kolesterol vilket nyare genomgångar av studier visat är felaktigt. Tvärtom visar dessa att högre kolesterol skyddar mot hjärtinfarkt. Infarktpatienter har lägre kolesterol än friska jämnåriga och högt LDL är associerat med lägre dödlighet hos flertalet över 60 år. Han berättade om statiner, om deras biverkningar och att de inte påverkat varken förekomst eller dödlighet i hjärtinfarkt. Ralf Sundberg har skrivit böckerna Forskningsfusket! och Forskningsfusket bara fortsätter!

received_10155120551674930

Ralf Sundberg Fotograf: Åse Nyström

Thomas Andersson, typ 2-diabetiker

Thomas berättade om sin spännande resa som metabolt sjuk och överviktig typ 2-diabetiker. Han var sjuk och orkeslös och tog många mediciner. Han upptäckte LCHF och hans liv förändrades drastiskt. Kosten gjorde att han genast behövde sluta med sitt insulin. Mot sin läkares inrådan slutade han med statiner och blodtryckssänkande mediciner. I dag behöver han inte längre några mediciner. Han började motionera och har fortsatt med det. I dag är han normalviktig med en frisk människas långtidsblodsocker. Han uppfyller inte längre kriterierna för att diagnostiseras som typ 2-diabetiker. Ett fantastiskt resultat. Och det bästa, han är inte ensam om detta.

Han har berättat för sin läkare att:

  • Han har ett normalt blodsocker utan mediciner eller insulin
  • Har minskat kraftigt i vikt
  • Hans magproblem har minskat betydligt

Och ställt frågorna:

  • Kände du till att det här skulle kunna hända?
  • Skulle det inte vara bra att använda mig som exempel på ett möjligt sätt att för en typ 2-diabetiker att bli av med sina symptom?

Han har inte fått något svar.

red Thomas

Thomas Andersson Fotograf: Åse Nyström

Förutom alla bra föreläsningar vi bjöds på så var det som vanligt grillning på kvällarna på Duse camping. Det är en av höjdpunkterna på eventet. Det är då vi träffas, pratar, äter god mat och dricker ett glas vin. Nu börjar vi bli så många att vi håller på att växa ur den stora grillen.

20170630_190003

 

20170630_185945

 

FB_IMG_1499262621478

Fotograf: Stefan Markebo

Ett stort tack till er fantastiska arrangörer! Årets event var bättre än någonsin! Detta blir svårt att slå. Kanske bidrog Ann-Sofi’s försök att nedkalla vädergudarna.

FB_IMG_1499257786910

Anns-Sofi Bengtssohn, en av arrangörerna fixade vädret! Fotograf: Johan Falk

Tack! Vi ses nästa år!

Här kommer några fler bilder från eventet.

 

received_10155745708256029

Mina kompisar i stugan, Lena Winroth, jag, Pernilla Lantz, Annika Rane och Lena Winther.

 

19693826_2449027111904893_8469198160197112951_o

Roland var med! Han verkar gilla eventet lika mycket som pappa.

 

20170630_122146

Fin lunch på Comfort Hotel Royal

 

20170701_125519

 

kokosolja red

 

 

FB_IMG_1499264904473

Fotograf: Helena Önneby

Tack Eva-Lotta Ryd, Åse Nyström, Stefan Markebo, Johan Falk och Pernilla Lantz för att jag fått använda era fina bilder!

Sist men inte minst! Glöm inte att stödja Kostfonden. Inget bidrag är för litet men gör gärna som jag, bli Månadsgivare.

kostfonden

 

4 thoughts on “LCHF Event 2017 – det bästa någonsin?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *