LCHF Event 2018 och Funktionsmedicin

Jag föreläser

 

Här kommer min rapport från LCHF Eventet 2018 i Säffle, 28-30 juni. Många har skrivit om det men om någon har missat rapporteringarna så kommer det en även från mig. Inte bara en nackdel att vara sen. 🙂

Jag hade blivit inbjuden att föreläsa om kost och funktionsmedicin på eventet. Wow! Jag kände mig hedrad! Att få vara med och föreläsa bland ett så kunnigt och proffsigt gäng!
Det var
200 besökare på eventet. Jag har aldrig föreläst för så många tidigare men det kändes väldigt bra. Inte så konstigt kanske, med en så intresserad och engagerad publik.

Arrangörerna för eventet är verkligen duktiga på att sätta ihop ett bra program och frågan är om inte årets program var det bästa. 🙂

Jag går just nu en utbildning inom funktionsmedicin för legitimerad personal. Det kändes verkligen bra att ämnet funktionsmedicin fick vara med som ett tema på eventet. Allt fler uppmärksammar begreppet och arbetssättet sprider sig. Jag är övertygad om att det är framtidens vårdsätt.

Det kändes som att ämnet funktionsmedicin var mycket uppskattat och välkommet.
Min föreläsning var inte en renodlad och heltäckande föreläsning om enbart funktionsmedicin. Den hette Mat med funktionsmedicinska glasögon och handlade om kost kopplad till funktionsmedicin.
Jag inledde med att fråga ”Hur många är det som äter funktionsmedicinskt?”. Några händer syntes här och var. Jag sa att vi skulle återkomma till frågan senare.
Jag berättade om min matresa och hur jag äter, en blandning av lågkolhydrat/paleokost som passar just mig. Om att prova sig fram, inget recept funkar för alla. Om individanpassning. Jag pratade om funktionsmedicin, bakgrund och vad den innebär, skillnaderna mellan funktionsmedicin och konventionell medicin och om evolutionsmedicin och att vi behöver titta i backspegeln för att förstå varför vi är och har blivit de människor vi är i dag.
Jag pratade om livsstilssjukdomar, men också förebyggande av sjukdom, som en god orsak till att äta funktionsmedicinskt. På slutet så ställde jag frågan igen, ”Hur många är det som äter funktionsmedicinskt?”. I stort sett alla räckte nu upp en hand. Funktionsmedicin behöver förklaras. Då blir det plötsligt enkelt.

Jag fick många frågor och många var intresserade av både funktionsmedicin och av utbildningen. Jag berättade om både fmvu:s utbildning och utbildningen på Paleo Institute där man inte behöver ha en legitimation men däremot en kostrådgivarutbildning som grund.

Jag är så glad att jag fick vara med och sprida kännedom och kunskap om funktionsmedicin.

 

Lite kort om funktionsmedicin:

I USA så är funktionsmedicin stort. Det är ingen ny medicinsk specialitet utan ett sätt att tänka och en tillämpning och synsätt som bygger på vetenskaplig grund. Funktionsmedicin som begrepp uppstod på 90-talet. Istället för att dämpa symptom så försöker man hitta det som orsakar sjukdom och besvär. Man fokuserar på kost, näring, rörelse, dygnsrytm och livsstil och man kombinerar behandling med modern teknik, läkemedel (men inte alltid som förstahandsval), växtbaserade läkemedel, kosttillskott, stresshanteringstekniker mm. Den är patientorienterad, hälsoorienterad, involverar patienten som ansvarig för sig själv, den är holistisk. Funktionsmedicin kommer starkt i Sverige. Det finns dock inte så många renodlade funktionsmedicinska kliniker. Tankesättet sprids dock och många läkare, inom tex öppenvården, inser att detta är vad vi behöver för att uppnå långvariga resultat och försöker att arbeta så. Tyvärr så är vår sjukvård ännu inte uppbyggt för att ge förutsättningar att arbeta på detta sätt med noggrann anamnes, livsstilskartläggning, nödvändiga provtagningar och en kostbehandling som bas. Man fokuserar heller inte på mage, tarm och tarmflora som man gör inom funktionsmedicin även om man har börjat inse hur mycket av vår hälsa som sitter i tarmen och immunförsvaret.

Några av mina bilder från föreläsningen:

 

Bild 1 föreläsning

Bild 2 föreläsning

Bild 3 föreläsning

 

Bild 4 föreläsning

 

Maten är inte allt. Det finns fler delar i livet för att vi ska må så bra som vi kan. De är lika viktiga.

Bild 6 föreläsning

De andra föreläsarna på eventet:

Jan Hammarsten – Hur livsstils- och dietförändringar som kan minska risken för cancer

Martina Johansson – Leva ketogent – hur och varför

Andreas Eenfeldt – Historien kring Diet Doctor

Fredrik Nyström – Fler trick än bara en kopp kaffe för att hålla metabolismen uppe och vikten nere

My Westerdahl ”LCHF-ingenjören” – Om sockerberoende och hur man hanterar det

Tina Brus – Om sin dag som diabetessköterska på sin mottagning

Ann Fernholm – Hon pratade kring cancer – varför drabbas allt fler i fetmans fotspår

Louise Hafdell – Om att unna sig hälsa

Benny Ottosson –  Livsstil. Feel Good och Have Fun!

Alla var mycket intressanta att lyssna till.

Stort tack till er arrangörer för ett proffsigt och välordnat event! Och stort tack till alla er som kom och lyssnade!

Här kan du ta del av några rapporteringar från eventet:

Pernilla Lantz

Lena Winther

Martina Johansson

Marie Raes

Sommarhälsningar från Marie

One thought on “LCHF Event 2018 och Funktionsmedicin

 • 29 juli, 2018 at 16:33
  Permalink

  Hej och tack för att du lade ut detta på FB…jag bor i Lettland och jag får informera min läkaŕ…fotspecialist och ögonläkare om att man kan äta sej nästan frisk.oj jag har diabetes 2..jag gick loss på Eenfelts råd om LCHF och samtidigt 5-2 fasta…vilket gjorde att mina värden rakade iväg till det normala. Ingen medicin förutom 1 tabl. Metformin delad i 2 morg.kväll. nu begriper jag att allt handlr om rätt kost…om jag får punktering på bilen så slår jag inte i mer bensin..det hjälper ju inte…om du har tid och möjlighet så får du gärna dela med dig om vad som kom upp på inventet.Ha en bra sommar…helst vid nån badsjö.
  Hälsninga
  Pelle Redforsen redforsen@mail.com

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *