LCHF Kryssningen 2015

20150329_101916

Blogginlägget från LCHF Kryssningen kommer sent efter att inlägget jag skrev tidigare i veckan kraschade. Nu kommer jag alltid att skriva min text i Word först. När det hände, efter en kvälls arbete, var jag måttligt road. Nu kan jag skratta åt det, värre saker händer faktiskt. Det är ju bara att skriva ett nytt inlägg. Positivt tänkande var det!

Jag hade en helt fantastiskt rolig helg och träffade så många fantastiska människor. Jag hade ingen biljett men lyckade i sista stund få tag på en. Jag hade dessutom sån tur att tjejen som sålde sin biljett bodde i Gävle precis som jag och hade bussanslutning ordnad.

På terminalen så hade jag bestämt träff med Birgitta Höglund, kock och känd kokboksförfattare. Läs hennes underbara recept på hennes blogg. Med henne var också Ylva Forsberg från Huså Bröd, som bl a bakar det goda Spröda Frökex efter Birgittas recept. (Jag ska försöka få någon större livsmedelsbutik i Gävle att börja sälja det. Just nu säljs det av Gävligt Gott.) Birgitta har jag bara haft kontakt med via sociala medier innan och det var så roligt att få träffa henne i verkliga livet. Att ha sällskap av henne och Ylva på båten var så skönt. Två riktigt sköna kvinnor.

På lördagskvällen åt vi av en dignande buffé. Perfekt för oss som äter LCHF. Under middagen hade jag ett intressant och givande samtal om kost med Fredrik Majoren Söderlund, moderator  i Team Kostdoktorn. Efter middagen blev det lite mingel och nätverkande. Det bästa med resan var att träffa så många härliga människor och skapa nya kontakter.

De blev en tidig kväll. Jag visste ju att morgondagen skulle bli intensiv. Dessutom så skulle vi gå miste om en timmes sömn pga omställningen till sommartid. Tyvärr hade jag inte räknad med att jag skulle bo vägg i vägg med stora scenen så det blev inte så mycket sömn. 🙂 Jag har lika gärna kunnat vara uppe och lyssna på Hoffmaestro som enligt rykte hade varit riktig bra.

Söndagen bjöd på ett späckat schema med föreläsningar, alla av mycket kompetenta profiler. Vi fick höra om nya forskningsrön, hur illa socker och fruktos påverkar små och stora kroppar, roliga anekdoter, om Okinawa där människorna lever tills de är hundra år, vad barn ska äta, kostråd från Livsmedelsverket, fetmaoperationer och tappkranar från magsäcken, vad en diabetiker ska äta, sockerberoende, hur vi optimerar kropp och knopp och mycket mer.
Ann Fernholm berättade om den nystartade Kostfonden, en oberoende fond som arbetar för högkvalitativ forskning som kan stärka kostens roll i vården.

20150329_113806

Margareta Lundström, Kolhydrater i Fokus, och Karin Eldh inledde dagen. De startade tillsammans LCHF Kryssningen år 2008. Första gången så var det 100 deltagare och är nu är det över 600 stycken som villa vara med! Fantastiskt!

Sist i detta inlägg finns en lista på föreläsarna med länkar.

Jag hade en väldigt trevlig lunch med Birgitta, Ylva, Cecilia från Swedish Paleo (besök deras fina och informativa hemsida. Jag har skrivit ett gästblogginlägg där och kommer att gästblogga en gång i månaden där), Lindha Wikström, halvalindha, som gjort en fantastisk resa och gått ner halva sin vikt med LCHF. Lindha och jag pratade som om vi känt varandra länge. Alla kommer att bli riktigt goa vänner till mig! Lunchen bestod av en plockbuffé med en massa godsaker.

20150329_134104

Dagen avslutades med en kaffebuffé med ”dopp”. I det här fallet så bestod ”doppet” av selleri, gurka och morötter att dippa i creme fraich, oliver, salamistavar och olika sorters ostar. Kan det bli bättre? Jag höll mig mätt hela vägen hem på det.

Jag kom hem trött, lycklig och full av ny kunskap. Jag har fått många nya vänner, fler än de som nämnts här. Är ni intresserad av kost och hälsa, ny forskning och träffa andra med samma intresse så rekommenderar jag er att åka på LCHF Kryssningen nästa år! För er som missade kryssningen så finns det chans att åka på LCHF Eventet i Säffle 25-26 juni. Jag hoppas att jag kan åka dit. Det kommer att bli många intressanta föreläsningar även där.

På Kostdoktorn så kan du se en kort video med höjdpunkter från kryssningen.

Ha en riktigt skön påsk! Umgås, läs en bok, njut av god mat och ha det bara gott!

/Marie

Föreläsare:

Andreas Eenfeldt som driver Sveriges största hälsoblogg Kostdoktorn inledde med en mycket uppskattad föreläsning om fettskräck och sjukvårdens lösningar på fetmaepidemin.

Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare till Ett sötare blod och Det sötaste vi har, dök ner i den historiska sockerexplosionen, de felaktiga kostråd vi fått (och får) och (o)hälsoeffekterna av sockret i samhället.

Bitten Jonsson, Sveriges främsta addictionexpert, höll en inlevelserik och intressant föreläsning om beroendeproblematk. Det sitter i huvudet och inte i munnen eller magen.

Gunilla Eldh, medicinjournalist som tillsammans med Martin Ingvar, hjärnforskare, skrivit böckerna Hjärnkoll på maten, Hjärnkoll på värk och smärta och Hjärnkoll på vikten, talade intressant om invånarna på ön Okinawa och varför de blev så gamla.

Monique Le Roux Forslund, författare till bl a LCHF på riktigt och Barnmatsboken, talade om kost och kost till barn.

Jonas Bergqvist från MF gruppen och författare till bl a LCHF & Träning och Mattias Ribbing, minnesmästaren talade om att optimera kropp och hjärna med bla kosttillskott.

Per Wikholm, författare till bl a Ideologin och pengarna bakom kostråden, talade om resistent stärkelse mm.

Lars-Erik Litsfeldt, författare till bl a Fettskrämd, föreläste om diabetes mm.

Björn Hammarskjöld, Assisterande professor i pediatrik och debattör, föreläste om Livsmedelsverkets kostrekommendationer mm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *