God morgon på er!
I dag är det 1 maj. Kanske har det blivit sent för en del igår på Valborg. Då kan det smaka med ett gott bröd till frukost. Det här experimenterade jag fram på morgonen och det blev supergott. Många glutenfria brödrecept innehåller ost, keso eller crème fraiche. Jag ville ha ett bröd som var både mjukt och innehöll nötter och frön men fritt från mejeriprodukter. Dessutom skulle det gå fort att göra. Jag längtade efter att mysa med helgfrukost.
Jag skred till verket. Det blev ett saftigt bröd med riven morot, nötter och frön. Det är vanliga ingredienser som ofta finns hemma. Om du inte har nötterna som ingår så ta bara en sort eller någon annan sort. Fröna kan du också byta ut och pumpafrön till dekoration kan uteslutas eller bytas ut mot t ex vallmofrön. Om du inte har både mandel- och kokosmjöl så går det bra att bara ta det ena.
Då ersätter du enligt detta: 1 dl mandelmjöl = 2 msk kokosmjöl. Kokosmjöl binder betydlig mer vatten än mandelmjöl.
Morotsbröd med nötter och frön
Sätt ugnen 200 C
7 ägg
0,5 dl olivolja
1,5 dl vatten
1 riven morot
3 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl linfrö
0,5 dl skalat sesamfrö
0,5 dl solrosfrö
0,5 dl valnötter
0,5 dl hasselnötter
2 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
2 tsk salt
Pumpafrö till dekoration
Gör så här
Blanda alla torra ingredienser
Vispa äggen fluffigt, går bra med handvisp
Rör ner den rivna moroten
Blanda ner alla ingredienser
Bred ut smeten i en långpanna
Grädda i ca 15 minuter. Ev i varmluftsugn (då kan du behöva sänka värmen med 10-20 gradetr). Känn med en sticka. Om den är torr när du sticker in den så är brödet klart.
Jag hade underbart god rökt fläskkarré från Diléns Saluhall i Valbo på brödet och lite tomat och getost. Frågan är om detta är ett av mina godaste bröd. Fast så säger jag alltid. 🙂
Det här är min mans bröd. Han har inte riktigt samma sinne för dekoration. 🙂 Han ville visa hur gott det blev med ägg och ansjovis på. Jag håller med. Det blev en perfekt kombination.
Ska hasselnötterna tillsttas hela ?
Ja, jag använde hela nötter. Det går så klart att hacka dem med men jag gillar stora nötbitar. 🙂
Hälsningar
Marie
Hur gjorde du med nötterna? Hela, hackade eller malda?
Ja, jag använde hela nötter. Det går så klart att hacka dem med men jag gillar stora nötbitar. 🙂
Hälsningar
Marie
Hur gör du med nötterna? Är de hela, hackade eller malda?
Ja, jag använde hela nötter. Det går så klart att hacka dem med men jag gillar stora nötbitar. 🙂
Hälsningar
Marie
Jag skippade mandelmjölet helt och tog 1,5 dl kokosmjöl istället. Det blev toppen?
Vad roligt att höra! Då vet jag att funkar bra även med kokosmjöl! 🙂
Hälsningar
Marie