Morotsbröd med frön och nötter – gluten- och mejerifritt

image2 (2)

God morgon på er!

I dag är det 1 maj. Kanske har det blivit sent för en del igår på Valborg. Då kan det smaka med ett gott bröd till frukost. Det här experimenterade jag fram på morgonen och det blev supergott. Många glutenfria brödrecept innehåller ost, keso eller crème fraiche. Jag ville ha ett bröd som var både mjukt och innehöll nötter och frön men fritt från mejeriprodukter. Dessutom skulle det gå fort att göra. Jag längtade efter att mysa med helgfrukost.

Jag skred till verket. Det blev ett saftigt bröd med  riven morot, nötter och frön. Det är vanliga ingredienser som ofta finns hemma. Om du inte har nötterna som ingår så ta bara en sort eller någon annan sort. Fröna kan du också byta ut och pumpafrön till dekoration kan uteslutas eller bytas ut mot t ex vallmofrön. Om du inte har både mandel- och kokosmjöl så går det bra att bara ta det ena.

Då ersätter du enligt detta: 1 dl mandelmjöl = 2 msk kokosmjöl. Kokosmjöl binder betydlig mer vatten än mandelmjöl.

Morotsbröd med nötter och frön

Sätt ugnen 200 C

7 ägg

0,5 dl olivolja

1,5 dl vatten

1 riven morot

3 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

0,5 dl linfrö

0,5 dl skalat sesamfrö

0,5 dl solrosfrö

0,5 dl valnötter

0,5 dl hasselnötter

2 msk fiberhusk

1 msk bakpulver

2 tsk salt

Pumpafrö till dekoration

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser

Vispa äggen fluffigt, går bra med handvisp

Rör ner den rivna moroten

Blanda ner alla ingredienser

Bred ut smeten i en långpanna

Grädda i ca 15 minuter. Ev i varmluftsugn (då kan du behöva sänka värmen med 10-20 gradetr). Känn med en sticka. Om den är torr när du sticker in den så är brödet klart.

Jag hade underbart god rökt fläskkarré från Diléns Saluhall i Valbo på brödet och lite tomat och getost. Frågan är om detta är ett av mina godaste bröd. Fast så säger jag alltid. 🙂

image3

Det här är min mans bröd. Han har inte riktigt samma sinne för dekoration. 🙂 Han ville  visa hur gott det blev med ägg och ansjovis på. Jag håller med. Det blev en perfekt kombination.

image1 (1)

8 thoughts on “Morotsbröd med frön och nötter – gluten- och mejerifritt

  • 1 maj, 2018 at 12:33
    Permalink

    Ska hasselnötterna tillsttas hela ?

    Reply
    • 6 maj, 2018 at 21:04
      Permalink

      Ja, jag använde hela nötter. Det går så klart att hacka dem med men jag gillar stora nötbitar. 🙂

      Hälsningar
      Marie

      Reply
  • 1 maj, 2018 at 13:45
    Permalink

    Hur gjorde du med nötterna? Hela, hackade eller malda?

    Reply
    • 6 maj, 2018 at 21:04
      Permalink

      Ja, jag använde hela nötter. Det går så klart att hacka dem med men jag gillar stora nötbitar. 🙂

      Hälsningar
      Marie

      Reply
  • 1 maj, 2018 at 17:55
    Permalink

    Hur gör du med nötterna? Är de hela, hackade eller malda?

    Reply
    • 6 maj, 2018 at 21:04
      Permalink

      Ja, jag använde hela nötter. Det går så klart att hacka dem med men jag gillar stora nötbitar. 🙂

      Hälsningar
      Marie

      Reply
  • 11 maj, 2018 at 08:43
    Permalink

    Jag skippade mandelmjölet helt och tog 1,5 dl kokosmjöl istället. Det blev toppen😀

    Reply
    • 12 maj, 2018 at 20:08
      Permalink

      Vad roligt att höra! Då vet jag att funkar bra även med kokosmjöl! 🙂

      Hälsningar
      Marie

      Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *