
Den rosa månaden har börjat. Cancerfonden och Rosa Bandet tycker att en bra väg att bekämpa cancer är att köpa produkter med socker. De tycks inte reflektera över att socker föder och göder cancer. Detta upptäcktes före 1930-talet av Otto Warburg, som även fick Nobelpris för detta.
Med den kunskapen är det svårt att förstå logiken i att köpa bullar och choklad och tro att vi bidrar till kampen mot cancer. En sak är säker. Vi bidrar inte till att förebygga cancer.

Att socker göder cancer verkar för övrigt även sjukvården ha glömt bort. Sockerstinna måltidsersättningar, näringsdrycker och annat sött serveras gärna till cancerpatienter. Patienter som skulle behöva utesluta allt socker.
Cancerfondens grundtanke är att cancer inte kan förebyggas utan måste behandlas och behandlingen består av strålning, kemoterapi (cellgifter) och kirurgi. Därför läggs deras forskningsanslag just på att ta fram patenterbara läkemedel som genererar miljardinkomster till läkemedelsbolagen som t ex AstraZeneka som samarbetar med Rosa Bandet.
Cancerfondens hemsida skriver så här:
”Det finns ingen forskning som visar att någon speciell diet botar en cancersjukdom. Däremot finns mycket forskning om hur vi bör äta för att förebygga cancer och andra sjukdomar.”
Jag undrar vilken den förebyggande maten är som Cancerfonden skriver om. Är det rosa bullar och Geisha-choklad?
På deras hemsida står inte ett ord om sambandet mellan socker och cancer. Jag tycker det är skrämmande.
”Livsmedelsverket skriver på sin webbplats att mera fiber och mindre mättat fett, salt och socker är de förbättringar som skulle betyda mest för att minska risken för fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, karies och vissa cancersjukdomar.”
Så har kostråden sett ut och så har vi ätit i 50 år nu. Har antalet cancerfall minskat? Nej. Har fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar minskat? Nej. När ska våra myndigheter, som ger oss dessa kostråd, erkänna att deras råd gör oss sjuka och överviktiga?
Jag väljer bort Cancerfonden och Rosa Bandet och väljer istället ett alternativ där jag kan göra skillnad. Det är forskning på att förebygga cancer (och andra sjukdomar) vi behöver. Kostfonden är en fond som har startats för att forska om kost och sjukdomar utan ett beroende till läkemedelsindustrin. Initiativtagare till Kostfonden är Ann Fernholm, författare till Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret. Ann Fernholm är just nu aktuell för att hon fått ett stipendium för att undersöka och skriva en bok om hur livsstilsfaktorer påverkar uppkomst av cancer. Denna typ av forskning är inte läkemedelsindustrin intresserad av att sponsra.

Gör som jag!
Stöd Kostfonden genom att bli månadsgivare eller ge en engångsdonation.
Inget belopp är för litet.
Gå gärna in och läs på Ann Fernhom’s hemsida. Där hittar du många intressanta inlägg.
Här kan du läsa mitt blogginlägg från förra året om den rosa månaden.
För dig som vill läsa mer om hur cancertumörer älskar socker så läs ”Tumörens enorma sockerbehov”.
Ha en härlig oktober!
/Marie
Lämna ett svar