Mina tankar

För mig finns det flera namn på kostinriktningar som har flera gemensamma nämnare. Lågkolhydratkost, LCHF, Paleo eller helt enkelt bara naturlig mat som vi mår bra av. Mat som vi är skapta för att äta. Mat som ska njutas. Mat som känns rätt att äta. Det vill jag unna mig. Jag vill unna mig själv och min kropp att få ut det bästa av livet. En förutsättning för detta är att jag kan hålla mig frisk. Genom att välja rätt kost så ökar jag dramatiskt chanserna för att det ska bli så. Jag tror nämligen inte att ålderdom är lika med sjukdom. Vi behöver inte ens bli gamla för att bli sjuka. Diabetes typ 2 kallades förr för åldersdiabetes. Det kan vi knappast kalla det för längre när till och med ungdomar drabbas. Vi kallar många moderna sjukdomar för vällevnadssjukdomar. Kanske är det dags att byta namn till vad det egentligen är. Fellevnadsjukdomar.

Naturlig mat är bra mat

Vad som är rätt kost för var och en är individuellt. Beroende på olika förutsättningar som t ex diabetes, övervikt, metabola problem, blodfetter, motionsvanor mm så tål olika mängder kolhydrater. Med hänsyn till individuell anpassning så förordar jag en naturligt glutenfri lågkolhydratkost med naturliga fetter som vi är anpassade till att äta. Vi ska undvika mjöl, socker, margarin, processad mat, onödiga tillsatser och större mängder kolhydrater och istället äta kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker, nötter och bär. Vissa kan äta mejeriprodukter medan andra mår bättre av att utesluta även dem.

Jag brukar säga att vi ska handla mat utan en innehållsförteckning. Låt de rena livsmedlen utgöra innehållsförteckningen i din mat, lagad från grunden med naturliga råvaror, gärna ekologiska och närproducerade.

Vi ska, så långt det är möjligt, välja ekologiska, närproducerade och rättvisemärkta livsmedel. Vi ska inte äta överdrivet mycket kött och gärna välja vegetariskt som alternativ. Det är framför allt de processade charkuterierna som vi ska minska på. När vi äter kött så välj svenskt. Ekologiskt, närproducerat gräsbeteskött är förstås det allra bästa. Naturligtvis är detta dyrare men vi kanske kan äta en mindre mängd istället. Ägg är en bra proteinkälla som mättar länge.
Fisk och skaldjur bör de flesta äta mer av. Jag hoppas kunna presentera lite nya spännande fiskrecept som passar både barn och vuxna.

Att njuta av ett gott liv

Många människor har en föreställning om att det är en uppoffring att äta rätt, att träna, att ge sig själv bra förutsättningar för att må bra. Så behöver det inte vara. Alla trillar ibland dit på att äta något som ”fel”, att inte hinna laga riktig mat någon dag, att stressa för mycket, inte få tillräckligt med sömn eller att inte få tid för träning. Ingen människa är perfekt och ibland sätter vi ribban för högt. Ett steg i rätt riktning är bättre än inget steg alls. Om vi skaffar oss lite kunskap om hur vi människor fungerar så kommer vi att få motivation att göra rätt de flesta av dagarna. De dagar som inte blir hundra procent rätt skakar vi av oss och tar nya tag nästa dag. När vi märker att vi faktiskt mår så mycket bättre av naturlig mat, när vi tar hand om oss själva och mår gott, då är det ingen uppoffring längre.

Jag vill hjälpa människor att hitta motivationen till att äta mat som får oss att må bra och hålla oss friska, om naturlig mat som vi är skapta till att äta. Och samtidigt njuta! Att äta bra mat och samtidigt njuta är inte motsägelsefullt. Tvärtom! Vi njuter när vi vet att vi äter att vi äter det som är bra för oss.

Vill Du också börja Din resa mot ett hälsosammare liv? Häng med…