Öppet brev till Orkla Care om vilseledande budskap

deceive-1299043_1280

Jag blir ofta upprörd över hur tillverkare och producenter vilseleder oss konsumenter, döljer fakta och lyfter fram oväsentligheter. Vi tänker inte på att vi blir förvillade och ibland till och med lurade. Budskap som låter bra men som fyller ett syfte att få oss att inte se det dåliga. Det handlar ofta om livsmedel men kan även vara andra produkter. Jag råkade läsa på en tub Idominsalva, salvan som funnits i evigheter och som nästintill blivit en klassiker. Jag blev minst sagt fundersam över det jag såg. Jag skrev därför ett brev till Orkla Care som tillverkar Idominsalva. Jag ser fram mot deras svar.

Hej,

Jag tittar på er kända Idominsalva. Det är flera saker som står på tuben som jag blir fundersam över. Det står NYHET på tuben. Jag vet dock  inte vad nyheten består i. Det jag läser är ”Parfymfri salva baserad på svensk rapsolja”. Det låter ju bra, att den största ingrediensen är rapsolja. Eller? Hur ska vi tolka ”baserad på”? Basera definieras som ”bygga på, ”grunda”, ”grundlägga”, ”bygga”, ”utgå från”. Jämför med en triangel där basen är den bredaste delen i triangelns botten. Det som salvan baseras på borde därmed vara den ingrediens som det finns mest av. En ingredienslista skrivs som bekant med den största ingrediensen först, den nästa största som nummer två etc. Vi kan dock inte veta den absoluta mängden bara vilken som är störst, näst störst etc. Den största ingrediensen i Idominsalva är petrolatum (vaselin), dvs en petroliumprodukt. Därefter kommer zinkoxid. I salvor så brukar zinkoxid ingå som 10-15%. Som nummer tre kommer svensk rapsolja.

Ni lyfter fram orden ”svensk” och ”rapsolja”. Uppenbart är att ni är medvetna om att petrolium är en dålig produkt och som inte tilltalar konsumenterna eftersom ni väljer att skriva att produkten är baserad på något som troligtvis inte ingår med mer än högst 10% i produkten och istället väljer att lyfta fram en ingrediens som kunden gillar. Varför inte skriva ”baserad på ”saudiarabisk petrolium” (världens största producent och exportör av petrolium). Jag förstår så klart att det inte är något som ni vill synliggöra. Det är ingen smart marknadsföring och ett tilltalande budskap.

Jag skulle gärna vilja veta hur stor del rapsolja Idominsalva verkligen innehåller och varför ni skriver ”baserad på svensk rapsolja” när det inte stämmer med verkligheten. Jag tycker detta är vilseledande information och ett falskt budskap till konsumenten.

Min poäng med detta brev är att synliggöra att tillverkare av olika produkter och mat marknadsför sig med tveksamma och ofta fula metoder som syftar till att dölja ingredienser, lyfta fram ytterst små (ibland obefintliga) ingredienser, förvilla och till och med lura konsumenter.

Med vänlig hälsning

Marie Norder Aspholm
Funktionsmedicinsk hälsocoach

PS. Att petrolatum inte är en bra produkt kan vi lämna just nu. Själv undviker jag alla hudvårsprodukter som innehåller olika benämningar på samma sak: mineral Oil, paraffinum liquidum, vaselin, paraffin, vit mineralolja, medicinsk vitolja, oleum petrolen, oleum vaselini, paraffinum, vaselin oil, E 905, paraffin oil, liquid paraffin.

Om du vill läsa mer om paraffinoljor, mineraloljor (och alla andra namn) i hudvårdsprodukter kan göra en enkel sökning på nätet så hittar du mängder med information.

/Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *