Räkskal ger härlig fond

IMG_2422

Hos de flesta så åker högen med räkskal i soporna efter räkfrossan. Det är verkligen slöseri med en jättefin ingrediens. Av räkskalen så kokar du lätt en härlig fond som du kan använda till t ex räksoppa. Och visst känner man sig lite extra nöjd när man tillvaratar sånt man normalt skulle slänga. Jag känner mig i alla fall så duktig.

Jag hade köpt färska räkor som jag strödde på en parmesangratinerad lax. Det finns inga räkor som går upp mot de färska. Laxen var för övrigt mycket lättlagad. En laxfilé på botten av en ugnsfast form. Jag bredde på en blandning av crème fraiche, riven parmesanost, dill, salt och peppar. In i ugnen på 200 C i 20-30 minuter. Enkelt och underbart gott.

Så här kokar du fonden

Räkskal från 400-500 g räkor med skal

1 gul lök

Ca ¼-1/3 fänkål

3 msk tomatpuré

3 msk olivolja

6-7 dl vatten

Salt och peppar

Skär lök och fänkål i små bitar

Bryn räkskal, lök och fänkål i olivolja i en gryta.

Tillsätt tomatpuré och rör om.

Tillsätt vatten och låt puttra i 30-60 minuter.

Ta av grytan och låt stå i 30 minuter. Sila sedan av buljongen. Ställ den kallt om du inte ska använda den genast. Nu har du en underbar räkfond.

IMG_2430

One thought on “Räkskal ger härlig fond

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *