Så lyckas du med bearnaisesåsen

Bearnaisesås kött och sötpotatis

Jag har provat att göra bearnaisesås efter många recept. Mina misslyckanden är säkert lika många. Recepten liknar alla varandra, i alla fall om det är en riktig bearnaisesås. Det kan vara små detaljer som avgör. Det här är det receptet som jag kommit fram till och jag har hittills aldrig misslyckat med det. Peppar, peppar…
Om man har ett riktigt bra recept som sällan eller aldrig misslyckas så känns det inte alls krångligt att göra bearnaisesås. I mitt recept så har jag vanlig lök och torkad dragon. Det går så klart bra att ta schalottenlök och färsk dragon som originalreceptet föreskriver men jag vill att man ska kunna göra en bearnaisesås när som helst av ingredienser som oftast finns hemma. Smör, äggula, vinäger, gul lök och torkad dragon saknas sällan i skafferiet eller kylskåpet

Du behöver två grytor, en större och en mindre som får plats i den stora. Ett tips är att även den lilla grytan ska ha öron så att den kan hänga på kanterna av den större.

grytor

Jag använder en vanlig handvisp. Det funkar perfekt.

Ca 4 stora portioner

300 g smör

3 msk hackad gul lök, eller scharlottenlök

4 msk vitvinsvinäger

4 msk vatten nr 1

1 krm grovmalen vitpeppar alt 0,5 krm malen

4 äggulor

4 msk vatten nr 2

2 tsk torkad dragon eller dubbelt så mycket hackad färsk

1 tsk torkad persilja eller dubbelt så mycket hackad färsk

Havssalt

Gör så här

  1. Koka upp vatten i den stora grytan. Nivån ska vara så att den lilla grytan ska hänga ner i vattnet. Stäng av värmen och låt grytan stå kvar på spisen.
  2. Smält smöret och ta av det från spisen
  3. Knäck äggen och separera gulorna som läggs i en skål
  4. Hacka löken fint
  5. Blanda vatten nr 1, vitvinsvinäger, lök och grovmalen vitpeppar i en mindre gryta
  6. Låt vatten- och vinägerblandningen nästan koka bort.
  7. Tillsätt vatten nr 2 och ta bort grytan från spisen
  8. Sätt den lilla grytan i vattenbadet i den stora grytan. Vattnet ska vara varmt men inte koka.
  9. Vispa i äggulorna ett i taget. Vispa till såsen tjocknat. Ta av grytan och ställ den på ett underlägg
  10. Vispa i smöret, lite i taget
  11. Tillsätt torkad smulad dragon och lite persilja (persiljan få inte ta över) och salt
  12. Provsmaka och tillsätt ev lite mer vitvinsvinäger om du vill

Lycka till!

Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *