Sommar och grillning

IMG_20190706_150501_510

Vi pratar ofta om vad som är svenskt. För mig så är grillning och proceduren vid grillen något mycket svenskt. Kanske inte bara svenskt, men svenskt är det. Och sommar! I vår familj så älskar vi att grilla. Och det är uteslutande på en kolgrill. Ingen av oss vill ha en gasolgrill. För oss känns det inte som om grillning på en gasolgrill är riktig grillning. Det är just smaken och doften av träkolsgrill vi vill ha. Att det går fortare att få fart på en gasolgrill är inget argument för oss. Det går fort att få fart på träkolsgrillen med en skorstenständare. Jag har dock full respekt för att många ser fördelar med en gasolgrill. Vad tycker du? Är du en träkols- eller gasolgrillare? Vilka fördelar och nackdelar ser du med respektive metod?

IMG_1797

Min favoritmetod på grillen är indirekt grillning. Jag grillar gärna en stor hel bit kött och jag väljer gärna fläskkarré. Det är svårt att misslyckas med karré. Hel entrecote är också en favorit. Och lammstek. Mums!

Förra veckan så fick vi besök av goda vänner och jag bestämde mig för att bjuda på helgrillad fläskkarré, ugnsbakade grönsaker och hemgjord bearnaisesås. Det sägs att vi som bor i Gävle bor i bea-bältet. Och jag älskar verkligen hemlagad bearnaisesås, lagad med smör, äggulor, charlottenlök och dragon. Prova gärna mitt recept som du hittar HÄR. Det är enkelt, det går fort och det är så mycket godare än köpe-bea. Och garanterat utan alla tillsatser som finns i den köpta såsen. – Har du tänkt på att när du köper eller äter den ”hemlagade” bearnaisesåsen på pizzerian eller restaurangen och du får den i en liten burk från deras kyl så är den knappast mer ”hemlagad” än om du vispat ihop en påse knorrsås. All riktig bearnaisesås stelnar i kylen. De flesta restauranger gör sin bearnaisesås på flytande såsbas på dunk. Den är baserad på vegetabiliska oljor och inte på smör. Det är därför den är mjuk även när den kommer från kylen. Fejkbea alltså. –
Den här gången använde jag färsk dragon. Det gör verkligen skillnad och blir så gott! Tidigare så har jag också undrat hur stor skillnad det blir att använda charlottenlök istället för vanlig lök. Det blir det, kan jag säga. Charlottenlöken ger en lite sötare, mildare och rundare smak än gul lök.

Den här gången så ansträngde jag mig lite extra för att göra köttet lite extra vackert och gott. Jag gned in köttet med en vitlöksklyfta och penslade sedan på en marinad av olivolja och en bbq-kryddblandning som jag köpt av grannflickan, som sålde för sin skolklass. Väldigt god och faktiskt utan en massa dåliga tillsatser. Sedan lade jag på citronskivor och kvistar av rosmarin och band ihop steken med ett steksnöre. Slutligen strödde jag på lite flingsalt. Steken lade jag i mitten av klotgrillen med kolen liggande ute på sidorna, inte under köttet. Under köttet placerade jag ett tråg för att fånga upp eventuell köttsaft. Tricket är att använda så lite kol/briketter som det går för att värmen i grillen inte ska bli för hög. Sätt en termometer i köttet, lägg på locket och köttet är klart när det uppnått 72 C. Ta ut det och svep lite folie om och låt det vila minst 15 minuter. Det går bra att göra köttet i god tid. Det kan lätt stå och vänta under folien i en timme.

20190703_161513

Ugnsbakade grönsaker är också en favorit. Jag äter sällan potatis. Ibland så kan det bli någon färskpotatis på sommaren, det är gott särskilt med en rejäl klick smör, men oftast så känns potatis inte nödvändigt.

Använd vilka grönsaker som helst, ta de du gillar mest eller råkar ha hemma. Det är perfekt för att få användning för de som börjar sloka och se lite ledsna ut. Miljövänligt alltså!

IMG_1720

 

IMG_20190706_150501_508

Våra vänner tyckte att det smakade mycket bra!

IMG_20190706_150501_509

Ha en fin sommar, håll det enkelt och lycka till vid grillen!

/Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *