Slut på idéer? – Två förrätter och desserter till nyår

räkcocktail

Klassisk räkcocktail

Här kommer tips på två goda förrätter och desserter till nyår. Alla är socker- och glutenfria. Du hittar en förrätt och en dessert som även är mjölkfri. 

Förrätt – Klassisk räkcocktail

4 portioner

Rhode Islandsås

Ingredienser

1,5 dl creme fraiche (går att utesluta och ta mer majonnäs istället)

1 dl majonnäs

1 msk tomatpuré

1 tsk pressad citron

Salt & grovmalen svartpeppar

Blanda alla ingredienser och ställ såsen i kylen.

Räkcocktail

Ingredienser

300 g oskalade färska räkor

8 färska gröna sparrisar

Isbergssallad

Dill

Lime

Gör så här

Koka sparrisen några minuter i lättsaltat vatten.

Skala räkorna och strimla isbergssalladen.

Lägg upp isbergssallad, delad sparris, sås och räkor.

Dekorera med en limeklyfta och dill.

Förrätt – Jordärtskockssoppa

Förbered Parmachipsen

70-100 g Parmaskinka

Sätt ugnen på 150 C.

Lägg skinkan på en plåt med bakplåtspapper och baka ca 20 minuter så att den blir knaprig. Den går sedan att bryta i bitar.

Förrätt – Jordärtsskockssoppa

4-5 portioner

Ingredienser

400 g jordärtskockor

1 vitlöksklyfta

6 dl vatten

1 d vitt vin

1 msk grönsaksbuljong

2 dl kokosmjölk (Garant tetra) (går att byta ut mot vispgrädde)

3 msk hackad gräslök

Svartpeppar

Gör så här

Skala jordärtskockorna och vitlöksklyftorna och skär i bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten, vin och grönsaksbuljong.

Låt koka tills jordärtskockorna mjuknat.

Mixa med stavmixer och tillsätt kokosgrädden.

Tillsätt gräslök och smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.

Soppan serveras med parmachipsen och gärna någon färsk ört.

Jordärtskockssoppa

Jordärtsskockssoppa med parmachips

Dessert – Hallonglass

4 portioner

Glass är min favoritefterrätt. Riktig glass innehåller få ingredienser. Som den här. Inga tillsatser. Inga konstigheter.

Ingredienser

5 dl vispgrädde (går att byta ut mot kokosmjölk/kokosgräde, GARANT)

3 dl hallon

3 äggulor

2 krm vaniljpulver

Gör så här

Vispa grädden ganska tjock.

Vispa ner äggulor, hallon och vaniljpulver.

Vänta med att frysa glassen i en glassmaskin till 1 tim före servering så att den är krämig och inte hårdfrusen.

Om du inte har en glassmaskin så ställ glassen i frysen ca 3 timmar före servering och rör i den varje halvtimme.

Hallonglass

Hallonglass

Dessert – Smörstekta äppelbitar med kanel och iskall kokosgrädde med vanilj och rostade pekannötter

4 portioner

Ingredienser

3 st fina äpplen

Smör

ca 1 tsk kanel

2,5 dl iskall Garant kokosgrädde

2 krm vaniljpulver

0,5 dl pekannötter

Gör så här

Skär pekannötterna i bitar och rosta lätt i torr stekpanna. De ska inte bli brända.

Häll upp kokosmjölken och häll bort det som är tunt och rinnigt. Vispa den och tillsätt vaniljpulver. S

Ställ kallt.

Skala och skär äpplena i bitar. Stek i smör på svag värme tills äpplena är mjuka. Strö kanel över och rör om. Om du använder osaltat smör så kan du tillsätta en lite gnutta salt.

Servera äppelbitarna ljumna med iskall kokosgrädde och pekannötter.

Äppeldessert

Smörstekta äppelbitar med kanel och iskall kokosgrädde med vanilj och rostade pekannötter

Lycka till!

Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *