Tvättlappar och bara vanligt vatten

IMG_2165

Tror du att det behövs tvål för att bli riktigt ren varje gång du tvättar dig?

Jag tror ibland att vi i västvärlden är paniskt rädda för att inte vara tillräckligt rena eller för att lukta illa. I vår iver att hålla oss fräscha, rena och luktfria så tvättar vi bort vårt naturliga fettlager som håller huden stark, mjuk och smidig.

Min hud är ganska torr. När jag var liten så hade jag eksem under fötterna. Jag fick salvor och starka kortisonpreparat som hade dålig effekt. Eksemen allt eftersom jag blev äldre. När jag arbetade som sjuksköterska på medicinkliniken så hade jag kraftiga eksem på händerna. Ibland var det så illa att jag fick tejpa fingrarna på grund av smärtan. Det var en dålig kombination med att arbeta på en dialysmottagning där man ofta använder sterila handskar. Jag tror att eksemen orsakades av en kombination av mycket handtvätt, kemikalier och en socker-, gluten och mjölkrik kost. När jag slutade arbeta på sjukhuset så försvann mina eksem.

Fortfarande kan jag i enstaka fall få torra kliande fläckar på kroppen under vintern. Vi vistas mycket inomhus i torr luft. Om man som jag tränar ofta kan det bli dusch dagligen. Om vi använder tvål varje gång så tvättar vi bort vårt naturliga skydd. Det gillar inte vår hud.  Den blir torr, röd och fnasig och kan klia något hemskt.

Behövs verkligen tvålen då? Nej, enligt mig. Du kan använda dina händer för att tvätta kroppen med varmt vatten. Du blir ren utan tvål. En vanlig tvättlapp i bomull förstärker effekten. Om du har tränat och är svettig så är porerna öppna och det är egentligen ännu lättare att tvätta sig ren.

Om du inte torkar ut kroppen med tvål så är det inte säkert att du behöver smörja in dig efter varje dusch.

Lika är det med schampo. Håret blir torrt av att tvättas ofta, särskilt på vintern.  Många är det som slutar att använda schampo över huvud taget. Där är inte jag än. Jag tvättar dock inte håret lika ofta längre och jag använder inte alltid schampo. Ibland tar jag bara lite balsam.

Det finns många fördelar med att inte använda tvål eller schampo varje gång

 • Du får en mjukare hud som inte kliar
 • Du minskar behovet av att smörja in dig
 • Du belastar inte miljön med kemikalier
 • Du använder tvättlappar av tyg som inte genererar sopor som engångstvättlappar gör
 • Det blir billigare när du inte köper lika mycket tvål, schampo, hudkräm och tvättlappar

Om och när du använder tvål och schampo, eller andra hudvårdsprodukter, så använd gärna ekologiska alternativ. Jag gillar Urtekrams produkter både för att de funkar bra, inte är dyra och finns i dagligvaruhandeln.

IMG_2167

Nu hoppas jag på riktig vinter med mycket snö så att det blir fina skidspår att nöta på i inför Öppet spår i februari. 🙂

Kram på er!

Marie

3 thoughts on “Tvättlappar och bara vanligt vatten

 • 8 december, 2015 at 13:12
  Permalink

  Hej!

  Tack Marie, för en superfräsch blogg.
  På fredag ska jag testa ditt pizzarecept.
  Tror att min mage kommer att gilla den.

  Lotte

  Reply
  • 13 december, 2015 at 11:47
   Permalink

   Hej Lotte!

   Tack så mycket! Vad roligt att du gillar bloggen. Hoppas du kommer att hitta en del recept som magen gillar. Alla recept är utan gluten och socker och många är även mjölkfria. Pizzan är supergod. Lycka till! 🙂

   Marie

   Reply
 • 11 mars, 2018 at 15:53
  Permalink

  Hej. Det fattas ett ord i stycke tre som börjar med ”Min hud är ganska torr”. – ”Eksemen…allt eftersom jag blev äldre.” Det ska kanske infogas t.ex. ”lindrades och försvann” gissar jag. –
  Jag har motvilja mot att duscha, är 75, frusen, mager typ som även har hjärtsvikt med medicinering, men cyklar och går långsamt eller måttligt fort utomhus väl påklädd med många lager på vintern. Tvättar mig med varmt vatten med hand och borste, ska nog även börja med tvättlapp. Använder schampo för håret, som jag inte tvättar så ofta, tvål för händer och då och då för ansikte och fötter. Varje kväll vatten på ett finger som dras mellan tårna för förebyggande av klåda av svamp mellan de minsta (klåda där av missen för varmt påklädd på fötterna avhjälps med bomullspinne med ren ättika 24% utspädd till hälften med vatten, svider lite en stund men bättre effekt än av salva från apotek för mig i alla fall). Mina syskon har inte påpekat kroppslukt av min begränsade tvålanvändning.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *