Wonderbag – En modern kokgrop

DSC_0639

Wonderbag är en icke elektrisk slowcooker. En motsvarighet till en crock-pot eller att laga mat i en gryta i ugnen på svag värme under lång tid.

Jag blev tillfrågad av Wonderbag Sweden om jag skulle vilja prova att laga mat i en sådan. Om jag ska göra reklam för en produkt så ska det vara något som jag verkligen tror på. Självklart ville jag det. Det här är definitivt en produkt som jag gillar. Den är både klimatsmart och den bidrar till att förbättra fattiga familjers levnadsförhållanden.

Birgitta Höglund har inlett ett samarbete med Wonderbag Sweden om hennes recept på långkok. Liksom Birgitta så älskar jag långkok. Maten blir så mycket godare, behåller mer av sina näringsämnen och man kan använda billigare styckningsdetaljer när man tillagar under lång tid och låg temperatur.

  • Wonderbagen utvecklades i Sydafrika för att lindra de sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av dessa omständigheter
  • För varje bag som säljs så doneras en bag till en fattig och behövande familj i Afrika
  • Basfödan kräver ofta lång tillagningstider. Wonderbag kräver mindre energi och vatten
  • Mindre skövling av skog för bränsle
  • Kvinnor och barn slipper tillbringa timmar i kök och för att samla bränsle vilket medför att barn och framför allt flickor har större chans att få gå i skolan

En Wonderbag ser ut som en stor rolig pumpa i polstrat tyg och finns i flera storlekar och mönster. Man kokar upp maten ett kort tag (olika tider beroende på vad du agar) och placerar därefter grytan i bagen för att tillaga under ett antal timmar. Att laga mat i en Wonderbag är så nära stenålderns kokgrop man kan komma. Då grävde man ner den upphettade maten i en grop i marken där den sedan fick tillagas långsamt.

Wonderbag är verkligen Paleo!

Allt låter perfekt med en Wonderbag. Dessutom kostar den inte alls lika mycket som en elektrisk slowcooker och jag måste säga att det känns säkrare att lämna denna sovsäck till grytan utan tillsyn när ingen elektricitet är inkopplad.
Den går även att använda för att hålla kall mat kyld.

Så nu är frågan, går det att laga god mat med den?

Jag testade min Wonderbag med mitt egna recept på Pulled chicken av kycklingslårfilé. Det blev otroligt mört och gott. Vi åt det som tacos.

Pulled meat sauce (sås som du gör för att tillaga pulled pork, beef eller chicken i)

1,5 dl vatten

4 msk tomatpuré

1 gul lök

2 klyftor vitlök

1 röd chili

1 msk grönsaksbuljong

1 msk Worchestershiresås

1 msk tamarisoja

1 msk liquid smoke

2 msk kokosolja eller olivolja

Ev 1 msk honung

Havssalt & grovmalen svartpeppar

Hacka lök, vitlök och chili i bitar.

Fräs i oljan.

Tillsätt vatten, tomatpuré och buljong samt övriga ingredienser. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.

Mixa såsen slät.

IMG_2042

Mixa såsen slät

Pulled chicken

Ca 1, 5 kg färsk kycklinglårfilé

En sats Pulled meat sauce

Salt

Dela varje lårfilé i två delar. Bryn dem i kokos- eller olivolja och salta.

Lägg dem i en gryta, häll såsen över och blanda om.

Koka i 15-20 minuter.

Ställ därefter grytan i Wonderbagen och förslut genast så att värmen bevaras.

När jag läste instruktionen så säger den en tillagningstid på minst 3 timmar för kyckling men att det blir ännu mörare vid längre tillagningstid. Jag tillagade min pulled chicken i 5,5 timmar och kycklingköttet var så mört att det ramlade sönder.

Ta upp kycklingköttet och dela bitarna med två gafflar. Blanda i lite av såsen.

IMG_2049

Packa in grytan i Wonderbagen

IMG_2051

Förslut så fort som möjligt för att inte värmen ska försvinna

IMG_2048

Klart! Det doftar underbart!

IMG_2055

IMG_2057

Pulled Chicken så mör att den ramlar sönder

IMG_2060

Pulled chicken, här serverad som tacos

Min rostade salsa smakade underbart till köttet. Receptet på den hittar du HÄR.

Jag gillar kycklinglårfilé mer än kycklingfilé. Lårfilén, som egentligen inte är någon filé, innehåller mer fett som ger ett saftigare och smakrikare kött.

Betyg: Det här var mitt första försök att laga mat i Wonderbagen och den får högsta betyg av mig. Jag kan verkligen rekommendera den och det ska bli roligt att testa med fler recept.

HÄR kan du läsa mer om Wonderbag.

Hälsingar

Marie

6 thoughts on “Wonderbag – En modern kokgrop

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *