Wonderbag är en icke elektrisk slowcooker. En motsvarighet till en crock-pot eller att laga mat i en gryta i ugnen på svag värme under lång tid.
Jag blev tillfrågad av Wonderbag Sweden om jag skulle vilja prova att laga mat i en sådan. Om jag ska göra reklam för en produkt så ska det vara något som jag verkligen tror på. Självklart ville jag det. Det här är definitivt en produkt som jag gillar. Den är både klimatsmart och den bidrar till att förbättra fattiga familjers levnadsförhållanden.
Birgitta Höglund har inlett ett samarbete med Wonderbag Sweden om hennes recept på långkok. Liksom Birgitta så älskar jag långkok. Maten blir så mycket godare, behåller mer av sina näringsämnen och man kan använda billigare styckningsdetaljer när man tillagar under lång tid och låg temperatur.
- Wonderbagen utvecklades i Sydafrika för att lindra de sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av dessa omständigheter
- För varje bag som säljs så doneras en bag till en fattig och behövande familj i Afrika
- Basfödan kräver ofta lång tillagningstider. Wonderbag kräver mindre energi och vatten
- Mindre skövling av skog för bränsle
- Kvinnor och barn slipper tillbringa timmar i kök och för att samla bränsle vilket medför att barn och framför allt flickor har större chans att få gå i skolan
En Wonderbag ser ut som en stor rolig pumpa i polstrat tyg och finns i flera storlekar och mönster. Man kokar upp maten ett kort tag (olika tider beroende på vad du agar) och placerar därefter grytan i bagen för att tillaga under ett antal timmar. Att laga mat i en Wonderbag är så nära stenålderns kokgrop man kan komma. Då grävde man ner den upphettade maten i en grop i marken där den sedan fick tillagas långsamt.
Wonderbag är verkligen Paleo!
Allt låter perfekt med en Wonderbag. Dessutom kostar den inte alls lika mycket som en elektrisk slowcooker och jag måste säga att det känns säkrare att lämna denna sovsäck till grytan utan tillsyn när ingen elektricitet är inkopplad.
Den går även att använda för att hålla kall mat kyld.
Så nu är frågan, går det att laga god mat med den?
Jag testade min Wonderbag med mitt egna recept på Pulled chicken av kycklingslårfilé. Det blev otroligt mört och gott. Vi åt det som tacos.
Pulled meat sauce (sås som du gör för att tillaga pulled pork, beef eller chicken i)
1,5 dl vatten
4 msk tomatpuré
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd chili
1 msk grönsaksbuljong
1 msk Worchestershiresås
1 msk tamarisoja
1 msk liquid smoke
2 msk kokosolja eller olivolja
Ev 1 msk honung
Havssalt & grovmalen svartpeppar
Hacka lök, vitlök och chili i bitar.
Fräs i oljan.
Tillsätt vatten, tomatpuré och buljong samt övriga ingredienser. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.
Mixa såsen slät.

Mixa såsen slät
Pulled chicken
Ca 1, 5 kg färsk kycklinglårfilé
En sats Pulled meat sauce
Salt
Dela varje lårfilé i två delar. Bryn dem i kokos- eller olivolja och salta.
Lägg dem i en gryta, häll såsen över och blanda om.
Koka i 15-20 minuter.
Ställ därefter grytan i Wonderbagen och förslut genast så att värmen bevaras.
När jag läste instruktionen så säger den en tillagningstid på minst 3 timmar för kyckling men att det blir ännu mörare vid längre tillagningstid. Jag tillagade min pulled chicken i 5,5 timmar och kycklingköttet var så mört att det ramlade sönder.
Ta upp kycklingköttet och dela bitarna med två gafflar. Blanda i lite av såsen.

Packa in grytan i Wonderbagen

Förslut så fort som möjligt för att inte värmen ska försvinna

Klart! Det doftar underbart!

Pulled Chicken så mör att den ramlar sönder
Min rostade salsa smakade underbart till köttet. Receptet på den hittar du HÄR.
Jag gillar kycklinglårfilé mer än kycklingfilé. Lårfilén, som egentligen inte är någon filé, innehåller mer fett som ger ett saftigare och smakrikare kött.
Betyg: Det här var mitt första försök att laga mat i Wonderbagen och den får högsta betyg av mig. Jag kan verkligen rekommendera den och det ska bli roligt att testa med fler recept.
HÄR kan du läsa mer om Wonderbag.
Hälsingar
Marie
Hej Marie. Vad roligt att du också tyckte så bra om Wonderbag 🙂
Den är verkligen speciell att laga maten i, blev förvånad att den håller värmen så bra. Perfekt i min stuga där jag bara har ved och gasol som uppvärmning.
Så glad att jag fått möjligheten att samarbeta med Wonderbag Sweden kring mina recept.
Ha det bra. Kram Birgitta <3
Ja, det är verkligen fantastiskt att den håller värmen så bra att tillagningen fortsätter så länge. Måste vara perfekt i en stuga eller andra ställen där man saknar el. Eller i ett vanligt kök så klart. 🙂
Dina långkoksrecept och Wonderbag kommer att bli en superkombo!
Ha det bra!
Kram! <3
Marie
Pingback: Bloggat om oss. | wonderbagsweden.se
Pingback: En underbar Allhelgonakväll – Nya recept och fint sällskap | Gävle Kost & Livsstil
Pingback: Julklapp som gör skillnad | Gävle Kost & Livsstil
Pingback: Nedräkning – 2 dagar kvar | Gävle Kost & Livsstil