Äggfasta – Bra eller dåligt?

Ägg

Många pratar om äggfasta. Men vad är det? Egentligen så är det inte vad det låter som. Fasta betyder ju att man avstår från fast föda och endast intar vätska. Ordet äggfasta har dock nu blivit ett så vanligt uttryck så jag kallar det för det med.
Äggfasta betyder att du endast äter ägg och smör i 2-5 dagar. Vissa lägger till lite ost också. Vitsen är att du ska nolla kolhydrater. Tanken är att du ska få effekter som:

 • Boost av immunförsvaret, minskning av värk i kroppen
 • Försätta kroppen i ketos och öka förbränningen
 • Gå ner i vikt
 • Komma ifrån småätande

Du kan äta äggen på det sätt du gillar mest. Kokta, stekta, som omelett eller äggröra.

Jag var nyfiken att prova. Jag gillar att experimentera med vad som funkar för just min kropp.  Jag har lagt på några extrakilon som jag gärna vill bli av med och jag har fått lite problem med muskelsmärtor i ländryggen.

Så i dag har jag kört den första dagen med äggfasta.

Jag föredrar att göra det så enkelt som möjligt så det har blivit kokta ägg och smör.

Frukost: 3 ägg, 40 g smör

Lunch: 3 ägg, 40 g smör

Före träning: Fettkaffe för extra energi (en kopp starkt kaffe mixad med 2 msk kokosolja)

Middag: 4 ägg, 50 g smör

Jag tycker dessutom att ägg som är kokta så att äggulan är lite krämig och en rejäl klick smör är vansinnigt gott. Jag mumsade i mig det med god aptit.

DSC_0977[1]

Resultat? Jag har varit riktigt mätt hela dagen. Protein är det näringsämne som mättar bäst både på kort och lång sikt. Smör mättar också bra och länge. Ingen risk att behöva gå hungrig alltså. Det jag märkte mest var att jag var mycket piggare på eftermiddagen och kvällen. Jag var på ett intensivjympapass och jag hade mer energi än någonsin. Det var en märkbar skillnad. Det är naturligtvis för tidigt för att veta säkert om det är på grund av att jag bara ätit ägg och smör. Kanske gav fettkaffet en energiboost också. Oavsett så kändes dagen riktigt bra.

Jag ska fortsätta en eller två dagar till med samma uppl-ägg. 🙂 I morgon är planen att dricka en fettkaffe när jag kommer hem från jobbet för att därefter ta en löptur och efter det äta min äggmiddag. Det ska bli spännande att se hur energin känns när jag springer.

Hur många ägg ska man äta då? Det är individuellt men 2-4 ägg per måltid samt 30-50 g smör bör hålla dig mätt och belåten.

Ägg är ju ett fantastiskt livsmedel i en genialisk förpackning. Det innehåller i stort sett alla näringsämnen vi behöver förutom C-vitamin. Komplettera därför gärna med C-vitamin.

Några nackdelar med att äggfasta några dagar? Inte som jag ser det. Det är något som du gör under en begränsad tid. Ägg är oerhört näringsrikt. Du svälter inte kroppen då du får i dig både protein och fett. Det är ofarligt att prova. Den största risken du utsätter dig för är att du kan bli trött på ägg. 🙂

Är du lika nyfiken som jag? Har du erfarenheter efter att ha provat?

Nu tog energin tog slut så det är dags för sängen och en bra bok. Jag läser Dödliga mediciner och organiserad brottslighet av Peter C. Gøtzsche. Han beskriver en värld inom läkemedelsindustrin som man inte tror är sann. Ibland överträffar verkligheten dikten. I det här fallet så är det skrämmande.

God natt med er!

Marie

9 thoughts on “Äggfasta – Bra eller dåligt?

 • 22 mars, 2016 at 11:03
  Permalink

  Jag är jättenyfiken jag också! Men är samtidigt för rädd för att föräta mig på ägg så har därför inte vågat prova än.

  Om jag testar kommer jag tillåta mig äta ost också, och kryddor/örter för att få mer variation.

  6-12 ägg / dag
  1 msk fett / ägg (smör, olja, majonnäs)
  30 gram ost/portion. (Max 210 g / dag)

  Reply
  • 22 mars, 2016 at 18:35
   Permalink

   Du får prova att tillaga äggen på olika sätt. Det funkar ju att lägga till ost som du vill göra.

   Majonnäs funkar som fettkälla. Min avsikt med att ta smör istället för majonnäs är dock att majonnäs ofta innehåller sämre oljor som bidrar med omega-6 fettsyror som är inflammatoriska. En av effekterna med äggfastan är ju att boosta immunförsvaret och då är det bra att utesluta omega-6.

   Lycka till!

   Marie

   Reply
 • 23 mars, 2016 at 08:29
  Permalink

  Nu gör jag visserligen alltid egen majonnäs med (ej kallpressad) rapsolja. Men visst, även den innehåller väl en del Omega-6 🙁

  Får göra majonnäs på olivolja, smält smör eller kokosolja!

  Reply
  • 23 mars, 2016 at 08:46
   Permalink

   Jag är själv väldigt förtjust i majonnäs och det dra lätt iväg i mängd. 🙂 Tyvärr så blir ju majonnäsen godast med rapsolja. Försöker göra den på mild olivolja men det blir inte lika gott. Jag har på min att-göra-lista att göra majonnäs på ghee (skirat smör). Du får prova det du med och återkomma med resultat. 🙂

   Hälsningar
   Marie

   Reply
 • 30 mars, 2016 at 21:21
  Permalink

  Hej. Jag körde äggfasta för en månad sen. Blev skitbesviken för det funkade inte för mig. Först blev det fem dagar med ägg,smör och ost. Körde Matdagboken under tiden och jag låg på ca 6-7 kolisar om dagen. Gick ner knappt 2 kg. Sen var det strikt mat i fem dagar. Det enda fusket var en sockerfri kvarg en kväll efter träning. De dagarna gick jag upp 1 kg. Fem dagar till med ägg,smör och ost följde och det började bli ganska tråkigt…. helst att laga riktig mat till familjen…. Fick mens de två sista dagarna och i slutändan hade jag bara gått ner 700 gram.
  Jag var aldrig hungrig och träningen funkade fint. Och jag har inte tröttnat på ägg 🙂
  Men min kropp vill tyvärr inte släppa ifrån sig mågot nu.

  Reply
  • 1 april, 2016 at 21:29
   Permalink

   Hej Sofie,

   Mina tankar om det du beskriver går så här.

   Att gå ner 2 kg på 5 dagar är mycket. Många har orimligt stora förväntningar på viktnedgång.

   Viktnedgång är sällan en spikrak kurva nedåt. Ibland går det ner ibland går det upp. Sett över tid så brukar det gå nedåt. För en del kan det ta månader innan det lossnar. Ibland ännu längre.

   Det finns många orsaker till att viktminskningen int går som på räls. Stress är en faktor. Stress över att inte gå ner så mycket som man önskar kan ge motsatt effekt. Mens gör ofta att vågen tar ett tillfälligt skutt uppåt på flera kilo. Det brukar rätta till sig efteråt dock. Ju äldre man är så kan hormoner göra att det tar längre tid. En histoia av jojobantning kan göra att kroppen motvilligare släpper på överskottskilon. Det kan vara en obalans i mättnad- och hungerhormoner.

   Jag tror inte att den rätta lösningen alltid är att äta ännu striktare. Ibland kan lösningen till och med vara att äta lite liberalare. Framför allt så tror jag att det viktigaste är att slappna av och ha tålamod. Då brukar till slut viktnedgången komma igång i sin takt. Inte alltd så fort men ändå gå åt rätt håll. Under tiden så kommer du säkert att känna att du ändå mår bra.

   Så ha lite is i magen och var snäll mot dig själv!

   Ha en skön och avkopplande helg!

   /Marie

   Reply
   • 3 april, 2016 at 22:11
    Permalink

    Tack. Jag kämpar på 🙂
    Ville bara berätta att det inte funkar lika lätt för alla….

    Reply
    • 5 april, 2016 at 16:14
     Permalink

     Håller med, det är viktigt att veta att det kanske inte går lika lätt för alla eller lika fort.

     Hälsningar
     Marie

     Reply
 • Pingback: Äggfasta del 2 - dag 2 och skorna på hyllan - Ninis74.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *