Räkskal ger härlig fond

IMG_2422

Hos de flesta så åker högen med räkskal i soporna efter räkfrossan. Det är verkligen slöseri med en jättefin ingrediens. Av räkskalen så kokar du lätt en härlig fond som du kan använda till t ex räksoppa. Och visst känner man sig lite extra nöjd när man tillvaratar sånt man normalt skulle slänga. Jag känner mig i alla fall så duktig.

Jag hade köpt färska räkor som jag strödde på en parmesangratinerad lax. Det finns inga räkor som går upp mot de färska. Laxen var för övrigt mycket lättlagad. En laxfilé på botten av en ugnsfast form. Jag bredde på en blandning av crème fraiche, riven parmesanost, dill, salt och peppar. In i ugnen på 200 C i 20-30 minuter. Enkelt och underbart gott.

Så här kokar du fonden Läs mer

Gelatin och benbuljong

IMG_2300

Jag tycker att det är fascinerande hur gammal kunskap kommer upp. Och roligt! LCHF, paleo, 5:2 beskrivs ibland som olika trender. Många suckar och frågar sig vad det är som gäller just nu. Men faktum är att mycket inte är något nytt. Många ”trender” bygger på gammal kunskap som ny återuppväcks. Lite back to basic.

Vi återupptäcker vad som är naturligt för oss att äta. Och hur vi ska äta. Grunden i mitt eget tänkande är – Vad är logiskt och naturligt för oss att äta? Eller leva? Jag gör inte anspråk på att leva 100 % rätt. Däremot så försöker jag att leva rätt så stor del av min tid som jag kan. Ibland blir det inte helt rätt men vi är mänskliga. Kroppen är tålig och lever vi efter en hälsomässigt bra grund så klarar de flesta kroppen att reparera en del utsvävningar. Jag kallar det för 80 % -regeln. Lev och ät 80 % rätt och du kommer att nå långt.

Om du är sjuk med t ex metaboliska eller inflammatoriska sjukdomar så kanske du inte har lika stora marginaler dock.

Just nu så skrivs det mycket om gelatin och benbuljong. Läs mer