Ingredienser till en funktionell träningscocktail – Träna som på stenåldern

Homo_sapiens 2

Inom Paleo så strävar man, efter att så långt det är möjligt, leva såsom naturen avsett. Vi ska äta så naturlig mat som möjligt, som vi evolutionsmässigt har ätit. Mat som innehåller alla näringsämnen som vi behöver för att hålla oss friska. Mat som inte innehåller sådant som ger inflammationer, försämrar vårt immunförsvar och gör oss sjuka.
Vi ska i vår moderna samhälle sträva efter att leva på ett sätt som ger minsta möjliga miljöpåverkan. Vi ska ge våra kroppar och sinnen bra förutsättningar att fungera i vardagen genom att försöka minska stress och sova gott.
Vi ska helt enkelt försöka tillgodose de behov som vi haft sedan vi levde som samlare och jägare. Det är många ingredienser i receptet för att leva såsom naturen avsett. Alla ingredienser kanske vi inte får tag i av olika anledningar men vi kan alltid göra så gott vi kan efter våra förutsättningar.

Om vi ser på träning med paleoglasögon, vad är då receptet för en bra träningscocktail?

Den moderna människan, Homo sapiens sapiens, föddes i Afrika för ca 200 000 år sedan, jag kallar den här för stenåldersmänniskan, gick knappast på Friskis & Svettis, körde ett tufft crossfitpass eller tog en löptur bara för ”träningseffektens skull”. Tvärtom så sparade de så mycket som möjligt på energin när de kunde. De levde dock ett liv där de naturligt använde sina kroppar fysiskt i olika situationer. Deras kroppar behövde ha olika fysiska egenskaper och de fick också dessa genom sitt sätt att leva. Läs mer